Jump to content

Czy obecność drożdzy w piwie zmieni nam odczyt blg?


Recommended Posts

Lub inaczej dla googla.

 

Czy zawieszone w roztworze drożdże mogą powodować błąd pomiary areometrem ballinga?

 

               Temat zamieściłem w piaskownicy, jeśli moderator stwierdzi iż temat powinien znaleźć się w innym dziale to niech zadziała ? Temat kierowany do ludzi początkujących ?

 

Pewnie nie jedna osoba zastanawiała się nad tym czy drożdże, które fermentują brzeczkę mogą nam zafałszować wynik. Na pewno zastanawiali się nad tym wszyscy początkujący piwowarzy, winiarze czy miodosytnicy. Poniższe doświadczenie powinno rozwiać wątpliwości.  

 

Hipoteza jest taka drożdże podobnie jak gwoździe nie są cukrami i nie powinny wpływać na pomiar areometrem ballinga.

 

Hipoteza kolegi. Nie ma się co przejmować obecnym pomiarem, bo gdy drożdże opadną wynik będzie poprawny i niższy.

 

Która hipoteza jest poprawna?

 

Postanowiłem przeprowadzić mały eksperyment,  bo doświadczeniem bym tego nie nazwał.

 

Hipoteza właściwa:

 

Założyłem że rozpuszczę porcję gęstwy w wodzie i wykonam pomiar. Według tego założenia areometr powinien wskazywać 0 blg. Założyłem również, że w drożdżach z dna wiadra może być piwo i wynik może być zafałszowany o powiedzmy 0,5 blg

Materiał, metody i wyniki:

 

Poniżej znajdziecie zdjęcia.

Do kolby o pojemności 200 ml wlano wodę kraniczankę o temperaturze 22,2 stopnie – wiem że:

·         powinno być 20 stopnie ale tej różnicy na areometrze nie wyłapiemy,

·         powinna być destylowana woda, ale po obejrzeniu ponad 2000 roztoczy Varroa zapomniałem kupić

Po umieszczeniu areometru w wodzie odczytano ze skali wartość 0.

Następnie przy pomocy łyżeczki do herbaty dodano do kolby jedną porcję gęstwy z dna  wiadra. Całość uzupełniono do 200 ml wody kraniczanki. Dokładnie wymieszano mieszaninę.

Ponownie przy użyciu menzurki i areometru orkeślono stopień blg. Odczyt wskazywał ponownie 0.

Wykonano kolejny test. Tym razem woda miała temperaturę 19,5 stopnia. Wodę w kolbie wymieszano tym razem z 3 łyżeczkami gęstwy. Wynik pomiaru to ponownie wskazuje 0.

Prawidłowo powinno to być wykonane w kilku próbach ale mi się nie chciało.

Wniosek: zawiesina drożdży nie ma wpływu na odczyt ze skali znajdującej się w areometrze ballinga.

 

 

Czy teoria kolegi jakoby po opadnięciu drożdży odczyt blg byłby niższy jest fałszywa? Myślę że nie. Z mojego eksperymentu wynika, że na odczyt stopni blg nie ma wpływu zawiesina drożdży. Natomiast ta zawiesina może jeszcze dojeść trochę cukru zanim opadnie co da nam inny wynik.

Ale to już jest temat na inne doświadczenie.

Więc do wszystkich młodych piwowarów: Symptomem końca fermentacji jest kilka krotne odczytanie z areometru tej samej wartość w przeciągu paru dni. Tyczy się to nie tylko piwa ale i wina, miodu pitnego czy co tam fermentujecie.

 

 

 

 

 

67817651_222665431965081_7287363181121372160_n.jpg

67825379_445085666080986_7616268237596000256_n.jpg

67892909_2384199095033863_3711611639422779392_n.jpg

68556666_363688074308879_3841219106577580032_n.jpg

68637820_2570644409666792_2755046229883748352_n.jpg

68686274_2690649994280836_8138282668740575232_n.jpg

68721942_708857079552418_3432981266796904448_n.jpg

68797085_1380433295465363_7852398740596850688_n.jpg

68888904_2416471198640443_487290805967388672_n.jpg

69363074_2333511916872295_5180525492997980160_n.jpg

Edited by Ravage miodosytnik
Link to comment
Share on other sites

Niech to ktos przeniesie do "artykuły i opracowania". Należy dodać, że dla pomiarów refraktometrem może to mieć duże znaczenie. Do browaru wracam za dwa tygodnie, więc na razie nie mam jak sprawdzić.

Link to comment
Share on other sites

Temat ciekawy, a w podobnym miałem temat ale nie chciałem tworzyć nowego wątku. 

:  Czy 'herbatka' z chmielem dodawana na cichej zwiększa blg?

Pytanie takie bo w ten piątek miałem jakieś 6.6 blg, w sobotę herbatka dodana, w poniedziałek 6.1 blg. Spodziewałbym się szybszego spadku ale od tych 6 blg już nie spadło ni o kreskę.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 14.08.2019 o 07:41, ZenonBochenek napisał:

Temat ciekawy, a w podobnym miałem temat ale nie chciałem tworzyć nowego wątku. 

:  Czy 'herbatka' z chmielem dodawana na cichej zwiększa blg?

Pytanie takie bo w ten piątek miałem jakieś 6.6 blg, w sobotę herbatka dodana, w poniedziałek 6.1 blg. Spodziewałbym się szybszego spadku ale od tych 6 blg już nie spadło ni o kreskę.

Duża ilość chmielu na zimno może mieć wpływ na ekstrakt. Zerknij na poniższy ciekawy wpis.

http://piwnygaraz.pl/hop-creep-czycha/

 

Jeżeli herbatka była przegotowana to enzymy i flora żyjąca na chmielu będzie martwa i wpływ będzie mniejszy. Jest to jeden z powodów dlaczego Vermonty są trudne w warunkach domowych. 

 

 

W dniu 13.08.2019 o 20:30, Ravage miodosytnik napisał:

A no waśnie jak to jest z reflektometrem?

Wszystko co ma wpływ na refrakcję bezpośrednio lub pośrednio będzie miało wpływ również na wynik. Mocno metna próbka rozproszy Ci światło i rozmyje linie, co wpłynie na błąd odczytu. Piwa z dużą ilością płatków, gdzie jest duża zawiesina mają mało wyraźną linię. Też pamiętaj o tym, że odczyt po fermentacji musi być przeliczony, ponieważ pojawia się alkohol o innym współczynniku załamania. Algorytm z jakiego m przelicza też jest obarczony bledem. W moim przypadku Terril jest bliższy splawikowi. Zatem dobrze by było aby próbka była jak najbardziej klarowna i w dobrej temperaturze. Zerknij w wolnej chwili na ten artykuł, odpowie lepiej na Twoje pytanie: https://byo.com/article/refractometers/.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.