betiglo Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Cukier sypałam czterogramową miarką do kazdej butelki po równo .Butelki stały tydzień w domu ,potem w piwnicy-tam temp.=5-8 stopni.Drożdzy faktycznie w tym w tym piwie jest niewiele , osad na 0,5mm.Nie wiem , czy jest sens wnosić je z powrotem do domu -robi się coraz cieplej to i w tej mojej piwnicy temp. powinna podskoczyć.Jest to moja pierwsza degustacja piwa domowego [w dodatku tak wyszło ,że z puchy] i nie mam odniesienia do nagazowania ,ale z tego co piszecie to mimo wszystko wydaje mi się ,ze to nagazowanie powinno się dłużej utrzymywać ,abstrahując od jego poziomu , bo jakieś jest . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Butelki stały tydzień w domu ,potem w piwnicy-tam temp.=5-8 stopni No to sama sobie odpowiedziałaś. Za szybko przeniosłaś do zimnego, drożdże jeszcze nie skończyły refermentacji. Drożdzy faktycznie w tym w tym piwie jest niewiele Na pewno jest ich wystarczająco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Tak tu gdzieś wyczytałam ,żeby piwo po zabutelkowane zostawić w temp. pokojowej na tydzień ,potem wynieść w chłodne miejsce.Czyli co? wnieść je z powrotem do domu , czy poczekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 ja trzymam cały czas w temp pokojowej. nie zauważyłem, żeby to miało jakiś wpływ na piwo, a nagazowanie jest wporzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Gaz powstaje szybciej w wyższej temperaturze, a rozpuszcza się w piwie w niższej, dlatego piwo po zabutelkowaniu trzymam ok. 2 tygodnie w temp. pokojowej, a potem znoszę do piwnicy. Nigdy się nie zawiodłem na tym patencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Czyli co? wnieść je z powrotem do domu , czy poczekać? To już teraz wiesz. Drożdże to żyjątka. Raz zrobią to szybciej raz wolniej. Po to właśnie plastikowa butelka. Wnos do domu i daj im się ogrzać. Napisz za tydzień co i jak. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Dziś weszłam do piwnicy i jest 10 stopni ,mam tam jeszcze drugie piwo [równiez trzymane tylko tydzień w domu],ale butelkowałam go 25-02 ,więc szkoda go otwierać dla porównania, to które teraz stoi w pokoju na pewno potrzymam te 2-tygodnie ,żeby się nie stresować . Zapytam jeszcze -jak długo powinien utrzymywać się ten gaz w dobrze nagazowanym piwie[4g/0,5l ] w nalanej szklance [kuflu] ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Po pierwsze to już niebawem się przekonasz, że 4g/0,5L to jednak za dużo. Jak to jak długo powinien się gaz utrzymywać? Nie rozumiem pytania i celowości jego zadania. Planujesz wieczorem otworzyć piwo i dopić rano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Cytując wiki: Ilość piany a jej trwałość Mówiąc o pienistości należy mieć na uwadze dwie odrębne sprawy, a mianowicie ilość piany (zależna tylko od CO2) i jej trwałość. Im piwo jest bardziej nasycone CO2 tym większa będzie ilość piany, nie jest to jednak równoznaczne z jej trwałością. Na trwałość piany wpływ mają bowiem związki powierzchniowo- czynne. W piwie najważniejszymi z nich są frakcje białek o średniej masie cząsteczkowej, a także substancje goryczkowe chmielu. Istotna jest też lepkość roztworu - im większa, tym piana jest stabilniejsza. http://www.wiki.piwo.org/Czynniki_wp%C5%82ywaj%C4%85ce_na_jako%C5%9B%C4%87_piany Przy warzeniu z zacieraniem można przypuszczać jaka będzie piana na podstawie składników zasypu, nie wiem czy tak się da w przypadku brew-kitów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Po pierwsze to już niebawem się przekonasz, że 4g/0,5L to jednak za dużo. Jak to jak długo powinien się gaz utrzymywać? Nie rozumiem pytania i celowości jego zadania. Planujesz wieczorem otworzyć piwo i dopić rano? Pytałam z ciekawości ,czy to moje jest ok ,jesli gaz w nim zanika po jednej min i dalej już w smaku jest jak kompot... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Pytałam z ciekawości ,czy to moje jest ok ,jesli gaz w nim zanika po jednej min i dalej już w smaku jest jak kompot... ...tzn. że piwo jeszcze się nie nasyciło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się