zgoda Posted June 12, 2010 Share Posted June 12, 2010 Dziś zabutelkowałem moje pierwsze piwo, pszeniczniak z ekstraktu WES. Do butelek poszło 21l piwa 3.3°Blg z 0.5l syropu z 80g glukozy i 100g cukru białego (w żadnym sklepie na osiedlu wczoraj nie mogłem dostać glukozy). Za miesiąc okaże się co z tego wyszło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian_ia4 Posted June 12, 2010 Share Posted June 12, 2010 (edited) Jestem przekonany, ze nie wytrzymasz miesiaca nie otwierajac butelki ja moja pierwsza warke sprobowalem juz tydzien po zabutelkowaniu Edited June 12, 2010 by damian_ia4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 12, 2010 Author Share Posted June 12, 2010 Piwo spokojnie dojrzewa 100km ode mnie, w cichej piwniczce na zapadłej wsi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian_ia4 Posted June 12, 2010 Share Posted June 12, 2010 W takim razie czekaja cie bezsenne noce. Bedziesz wciaz myslal o swoim piwku Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 16, 2010 Author Share Posted June 16, 2010 (edited) Warka #2 Petszopian Jasny 13.06.2010 - ekstrakt słodowy WES jasny 1.7kgx2 - Marynka granulat 30g - Lubelski granulat 25g - drożdże US-05 Chmielenie: 60' - Marynka 20g 30' - Marynka 10g 15' - Lubelski 25g Po ostygnięciu nachmielonej brzeczki przelane do fermentora 14.06.2010, wyszło 17l 14.7°Blg, uzupełnione wodą do 12°Blg. Z braku czasu (robiłem to o 5 rano, przed wyjściem do pracy) drożdże po prostu rozsypane po wierzchu brzeczki, bez rehydratacji - wieczorem już zasuwały jak się patrzy. Fermentacja pod stołem w najchłodniejszym pokoju, temp. 22°C. Edited June 25, 2010 by zgoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 20, 2010 Author Share Posted June 20, 2010 (edited) Warka #2 Petszopian Jasny poszła na cichą. Trochę za mocno odfermentowało, zostało 2°Blg. Postoi parę dni, sklaruje się trochę i do butelek. No i jasne to ono nie jest - kolor miedziano-złoty. Ale najlepsze dopiero przed tym piwem. Warka #1 Pszeniczniak poddany został pierwszej próbie. Smak jeszcze się musi ułożyć, ale czuć w nim już wszystko co trzeba. Piana spektakularna, nie spodziewałem się czegoś takiego: gęsta, drobna i trwała (wyżyła do końca szklanki). Edited June 25, 2010 by zgoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 24, 2010 Author Share Posted June 24, 2010 Dorobiłem się arkusza ods (OOo 3.x) na etykiety zastępcze. Grafikowi tak bardzo się chce wziąć do roboty nad projektowaniem etykiet, że pewnie ta prowizorka przetrwa całą resztę pozostałego sprzętu. Z BA dotarła przesyłka zawierająca m.in. kapsle, ale #2 pewnie dopiero jutro pójdzie do butelek - dziś muszę umyć resztę szkła. W CP zamówiłem zestawy Koelsch i Grodzisz + drożdże płynne. Mam nadzieję, że temperatura na dworze utrzyma się w rozsądnych granicach, bo bardzo lubię Koelscha... Link to comment Share on other sites More sharing options...
seniorroberto Posted June 24, 2010 Share Posted June 24, 2010 (edited) Jestem przekonany, ze nie wytrzymasz miesiaca nie otwierajac butelki ja moja pierwsza warke sprobowalem juz tydzien po zabutelkowaniu tylko pierwszą???? ja każdą! Edited June 24, 2010 by seniorroberto Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 24, 2010 Author Share Posted June 24, 2010 Pierwszy test był po tygodniu. Drugi, już w szerszym gronie, po następnym (czyli w najbliższą niedzielę). Trzeci już chyba ominiemy, będzie można rzucić się w orgię konsumpcji. Ale ale, nie tak prędko, #2 będzie do przetestowania po pierwszym tygodniu w butelkach, a #3 pewnie trzeba będzie zlać na cichą... I love this game! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mason Posted June 24, 2010 Share Posted June 24, 2010 I love this game! Jak zaczniesz się bawić w zacieranie to dopiero to pokochasz. Zacieranie, filtracja, tarzanie się w młócie Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 24, 2010 Author Share Posted June 24, 2010 Jutro, kochanieńki, już jutro. Żonka wybywa, a ja zajmuję kuchnię. Od razu po powrocie z pracy odpalam gaz pod garem i zacieram #3, wielozbożowe z CP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 25, 2010 Author Share Posted June 25, 2010 Warka #2 Petszopian Jasny poszła dziś do butelek z syropem 140g cukru białego w 0.7l wody. Po odliczeniu strat (tego ostatniego litra nie chciało mi się już łapać, bo jednocześnie warzę #3) wyszło 35x0.5l + 4x0.33l czyli cirka ebałt 19 litrów. Smak pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ale jestem dobrej myśli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 25, 2010 Author Share Posted June 25, 2010 (edited) Warka #3 Petszopian z Sześciu Pól Zestaw CP "6 Zbóż" - moje pierwsze zatarte piwko. - Słód wiedeński 2,25 kg - Słód pszeniczny 1,25 kg - Słód płaskurkowy 0,25 kg - Słód owsiany 0,25 kg - Słód orkiszowy 0,25 kg - Słód żytni 0,25 kg Zacieranie: 48-44°C - 10' 55-51°C - 10' 63-61°C - 30' 73-71°C - 30' 78°C - mash out Filtracja i wysładzanie do 11°Blg. Chmielenie: 60' - Marynka gran. 15g 10' - Lubelski gran. 15g Nastaw 18l 12°Blg. Wydajność pod psem, ale tak się to kończy, jak się robi dwie rzeczy na raz, mogłem się trochę bardziej przyłożyć do wysładzania... Drożdże Safbrew T-58 dostaną się jutro rano (a właściwie to już dziś...), jak się brzeczka schłodzi. Tym razem chłodzenie sposobem Marusi - w zamkniętym fermentorze na balkonie. Edited June 25, 2010 by zgoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 28, 2010 Author Share Posted June 28, 2010 Wczoraj degustowane #1 Pszeniczniak jest już gładkie w smaku, z rzeczy niepożądanych pozostał jeszcze tylko zapach drożdży. Wysycenie wzorowe, piana wzorowa (do końca szklanki pozostaje 0.5cm kołderki!), smak wzorowy - wszystko w nim już jest, kwaskowatość, aromaty goździkowo-bananowe i to ładnie zharmonizowane. Alkoholu nie czuć, ale wali w dekiel - WB-06 odfermentowały brzeczkę chyba do zera. Mankament to kolor raczej pasujący do Dunkelweizena, ale mnie to zupełnie nie przeszkadza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 30, 2010 Author Share Posted June 30, 2010 (edited) Błędy popełnione przy warce #3: - zacieranie "na ślepo", zapomniałem zaopatrzyć się w jakiś wykrywacz skrobi i do ostatniej przerwy dodałem 10' just to be sure - za szybkie filtrowanie, w efekcie brzeczka wyszła zbyt mętna, filtrat schodził w tempie ok. 2.5l/min., co wymagało wracania większej części, w pewnym momencie miałem już dość - wysładzanie ciągłym strumieniem, co wymaga większego skupienia i akurat mi nie wyszło, wysładzanie na raty jest chyba prostsze i mniej absorbujące Wnioski na przyszłość: - dezynfekcja ciągła sprzętu (wężyki, krany, rurki w zamkniętym fermentorze z roztworem piro) - weryfikacja odczytu Blg drugim cukromierzem - sprawdzanie obecności skrobii przy zacieraniu, żeby nie przeciągać przerw - skupienie się na jednej robocie, a nie jednoczesne warzenie i rozlewanie Dziś poszła na cichą - 17 litrów 4°Blg. Edited June 30, 2010 by zgoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 30, 2010 Author Share Posted June 30, 2010 Kurier doniósł surowce na Grodzisza i Koelscha, m.in. pierwsze drożdże płynne w mojej karierze. Ach, te emocje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 30, 2010 Author Share Posted June 30, 2010 Mój browar domowy dorobił się logo i projektu etykiety! Autorem jest kolega klaus1973 z forum browar.biz. A logo dostałem z wdzięczności za uspokojenie sumienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wykasz Posted June 30, 2010 Share Posted June 30, 2010 (edited) Całkiem, całkiem, chociaż ja bym pewnie osadził warstwę'krzaczastych' drzew, lub pojedyncze drzewo gdzieś po między netoperkiem a księżycem, lub po drugiej stronie etykiety. Takie zboczenie, lubię klimatyczne etykiety. Edited June 30, 2010 by wykasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted July 5, 2010 Author Share Posted July 5, 2010 #1 jest już niemal wspomnieniem, w piwnicy zostało 9 butelek - i to pomimo tego, że ledwo co zaczął dojrzewać i dopiero teraz znika zapach drożdży. Jutro trochę poleję w pracy na degustacji, 2 dostaną koledzy we środę i właściwie to by było na tyle. 6 godzin wolnego żeby uwarzyć coś nowego jak nie było tak nie ma - a Grodzisz i Koelsch czekają. No i żona się wściekła, że się piwo skończyło. Nie da rady, dzisiaj trzeba będzie zatrzeć, bo sytuacja grozi rozwodem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted July 5, 2010 Share Posted July 5, 2010 Ach jak Ci zazdroszcze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted July 5, 2010 Author Share Posted July 5, 2010 Ach jak Ci zazdroszcze. Wściekłej żony? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted July 5, 2010 Share Posted July 5, 2010 wscieklej? Jesli jest wsciekla bo nie warzysz to jal najbardziej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
keda Posted July 5, 2010 Share Posted July 5, 2010 To trzeba ją zaszczepić na wściekliznę - najlepiej jakimś dobrym piwem Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted July 5, 2010 Author Share Posted July 5, 2010 Nie ma letko - wściekła żona chce piwa, a nie warzenia piwa. W skrócie: piwo tak, proces nie. A wracając do wieści z domowego browaru - drożdżęta Wyeast 2565 Koelsh próbują ruszyć. Słód na grodzisza czeka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted July 6, 2010 Author Share Posted July 6, 2010 #3 Petszopian z 6 Pól trafił dziś do butelek przy 3.2°Blg. Z dziwnego kalkulatora wyszło, że do 17l piwa w temp. 24°C powinienem dać 204g cukru, ale to chyba stanowczo za dużo... Do refermentacji dałem syrop z 0.5l wody i 160g cukru białego. Wyszło 16x0.33 + 24x0.5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now