zgoda Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Dziś zabutelkowałem moje pierwsze piwo, pszeniczniak z ekstraktu WES. Do butelek poszło 21l piwa 3.3°Blg z 0.5l syropu z 80g glukozy i 100g cukru białego (w żadnym sklepie na osiedlu wczoraj nie mogłem dostać glukozy). Za miesiąc okaże się co z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 (edytowane) Jestem przekonany, ze nie wytrzymasz miesiaca nie otwierajac butelki ja moja pierwsza warke sprobowalem juz tydzien po zabutelkowaniu Edytowane 12 Czerwca 2010 przez damian_ia4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Piwo spokojnie dojrzewa 100km ode mnie, w cichej piwniczce na zapadłej wsi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 W takim razie czekaja cie bezsenne noce. Bedziesz wciaz myslal o swoim piwku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2010 (edytowane) Warka #2 Petszopian Jasny 13.06.2010 - ekstrakt słodowy WES jasny 1.7kgx2 - Marynka granulat 30g - Lubelski granulat 25g - drożdże US-05 Chmielenie: 60' - Marynka 20g 30' - Marynka 10g 15' - Lubelski 25g Po ostygnięciu nachmielonej brzeczki przelane do fermentora 14.06.2010, wyszło 17l 14.7°Blg, uzupełnione wodą do 12°Blg. Z braku czasu (robiłem to o 5 rano, przed wyjściem do pracy) drożdże po prostu rozsypane po wierzchu brzeczki, bez rehydratacji - wieczorem już zasuwały jak się patrzy. Fermentacja pod stołem w najchłodniejszym pokoju, temp. 22°C. Edytowane 25 Czerwca 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 (edytowane) Warka #2 Petszopian Jasny poszła na cichą. Trochę za mocno odfermentowało, zostało 2°Blg. Postoi parę dni, sklaruje się trochę i do butelek. No i jasne to ono nie jest - kolor miedziano-złoty. Ale najlepsze dopiero przed tym piwem. Warka #1 Pszeniczniak poddany został pierwszej próbie. Smak jeszcze się musi ułożyć, ale czuć w nim już wszystko co trzeba. Piana spektakularna, nie spodziewałem się czegoś takiego: gęsta, drobna i trwała (wyżyła do końca szklanki). Edytowane 25 Czerwca 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Dorobiłem się arkusza ods (OOo 3.x) na etykiety zastępcze. Grafikowi tak bardzo się chce wziąć do roboty nad projektowaniem etykiet, że pewnie ta prowizorka przetrwa całą resztę pozostałego sprzętu. Z BA dotarła przesyłka zawierająca m.in. kapsle, ale #2 pewnie dopiero jutro pójdzie do butelek - dziś muszę umyć resztę szkła. W CP zamówiłem zestawy Koelsch i Grodzisz + drożdże płynne. Mam nadzieję, że temperatura na dworze utrzyma się w rozsądnych granicach, bo bardzo lubię Koelscha... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 (edytowane) Jestem przekonany, ze nie wytrzymasz miesiaca nie otwierajac butelki ja moja pierwsza warke sprobowalem juz tydzien po zabutelkowaniu tylko pierwszą???? ja każdą! Edytowane 24 Czerwca 2010 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Pierwszy test był po tygodniu. Drugi, już w szerszym gronie, po następnym (czyli w najbliższą niedzielę). Trzeci już chyba ominiemy, będzie można rzucić się w orgię konsumpcji. Ale ale, nie tak prędko, #2 będzie do przetestowania po pierwszym tygodniu w butelkach, a #3 pewnie trzeba będzie zlać na cichą... I love this game! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 I love this game! Jak zaczniesz się bawić w zacieranie to dopiero to pokochasz. Zacieranie, filtracja, tarzanie się w młócie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Jutro, kochanieńki, już jutro. Żonka wybywa, a ja zajmuję kuchnię. Od razu po powrocie z pracy odpalam gaz pod garem i zacieram #3, wielozbożowe z CP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Warka #2 Petszopian Jasny poszła dziś do butelek z syropem 140g cukru białego w 0.7l wody. Po odliczeniu strat (tego ostatniego litra nie chciało mi się już łapać, bo jednocześnie warzę #3) wyszło 35x0.5l + 4x0.33l czyli cirka ebałt 19 litrów. Smak pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ale jestem dobrej myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 (edytowane) Warka #3 Petszopian z Sześciu Pól Zestaw CP "6 Zbóż" - moje pierwsze zatarte piwko. - Słód wiedeński 2,25 kg - Słód pszeniczny 1,25 kg - Słód płaskurkowy 0,25 kg - Słód owsiany 0,25 kg - Słód orkiszowy 0,25 kg - Słód żytni 0,25 kg Zacieranie: 48-44°C - 10' 55-51°C - 10' 63-61°C - 30' 73-71°C - 30' 78°C - mash out Filtracja i wysładzanie do 11°Blg. Chmielenie: 60' - Marynka gran. 15g 10' - Lubelski gran. 15g Nastaw 18l 12°Blg. Wydajność pod psem, ale tak się to kończy, jak się robi dwie rzeczy na raz, mogłem się trochę bardziej przyłożyć do wysładzania... Drożdże Safbrew T-58 dostaną się jutro rano (a właściwie to już dziś...), jak się brzeczka schłodzi. Tym razem chłodzenie sposobem Marusi - w zamkniętym fermentorze na balkonie. Edytowane 25 Czerwca 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Wczoraj degustowane #1 Pszeniczniak jest już gładkie w smaku, z rzeczy niepożądanych pozostał jeszcze tylko zapach drożdży. Wysycenie wzorowe, piana wzorowa (do końca szklanki pozostaje 0.5cm kołderki!), smak wzorowy - wszystko w nim już jest, kwaskowatość, aromaty goździkowo-bananowe i to ładnie zharmonizowane. Alkoholu nie czuć, ale wali w dekiel - WB-06 odfermentowały brzeczkę chyba do zera. Mankament to kolor raczej pasujący do Dunkelweizena, ale mnie to zupełnie nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Błędy popełnione przy warce #3: - zacieranie "na ślepo", zapomniałem zaopatrzyć się w jakiś wykrywacz skrobi i do ostatniej przerwy dodałem 10' just to be sure - za szybkie filtrowanie, w efekcie brzeczka wyszła zbyt mętna, filtrat schodził w tempie ok. 2.5l/min., co wymagało wracania większej części, w pewnym momencie miałem już dość - wysładzanie ciągłym strumieniem, co wymaga większego skupienia i akurat mi nie wyszło, wysładzanie na raty jest chyba prostsze i mniej absorbujące Wnioski na przyszłość: - dezynfekcja ciągła sprzętu (wężyki, krany, rurki w zamkniętym fermentorze z roztworem piro) - weryfikacja odczytu Blg drugim cukromierzem - sprawdzanie obecności skrobii przy zacieraniu, żeby nie przeciągać przerw - skupienie się na jednej robocie, a nie jednoczesne warzenie i rozlewanie Dziś poszła na cichą - 17 litrów 4°Blg. Edytowane 30 Czerwca 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 Kurier doniósł surowce na Grodzisza i Koelscha, m.in. pierwsze drożdże płynne w mojej karierze. Ach, te emocje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 Mój browar domowy dorobił się logo i projektu etykiety! Autorem jest kolega klaus1973 z forum browar.biz. A logo dostałem z wdzięczności za uspokojenie sumienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykasz Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 (edytowane) Całkiem, całkiem, chociaż ja bym pewnie osadził warstwę'krzaczastych' drzew, lub pojedyncze drzewo gdzieś po między netoperkiem a księżycem, lub po drugiej stronie etykiety. Takie zboczenie, lubię klimatyczne etykiety. Edytowane 30 Czerwca 2010 przez wykasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 #1 jest już niemal wspomnieniem, w piwnicy zostało 9 butelek - i to pomimo tego, że ledwo co zaczął dojrzewać i dopiero teraz znika zapach drożdży. Jutro trochę poleję w pracy na degustacji, 2 dostaną koledzy we środę i właściwie to by było na tyle. 6 godzin wolnego żeby uwarzyć coś nowego jak nie było tak nie ma - a Grodzisz i Koelsch czekają. No i żona się wściekła, że się piwo skończyło. Nie da rady, dzisiaj trzeba będzie zatrzeć, bo sytuacja grozi rozwodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Ach jak Ci zazdroszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Ach jak Ci zazdroszcze. Wściekłej żony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 wscieklej? Jesli jest wsciekla bo nie warzysz to jal najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 To trzeba ją zaszczepić na wściekliznę - najlepiej jakimś dobrym piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Nie ma letko - wściekła żona chce piwa, a nie warzenia piwa. W skrócie: piwo tak, proces nie. A wracając do wieści z domowego browaru - drożdżęta Wyeast 2565 Koelsh próbują ruszyć. Słód na grodzisza czeka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 #3 Petszopian z 6 Pól trafił dziś do butelek przy 3.2°Blg. Z dziwnego kalkulatora wyszło, że do 17l piwa w temp. 24°C powinienem dać 204g cukru, ale to chyba stanowczo za dużo... Do refermentacji dałem syrop z 0.5l wody i 160g cukru białego. Wyszło 16x0.33 + 24x0.5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się