zgoda Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zmieliłem dziś słód na dubbla i blondynkę, razem prawie 9 kilo. A to jeszcze nie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) #103 Blondynka G warzone 2013-08-23 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 1.80kg słód pale (DMGP/Strzegom) 1.30kg słód monachijski jasny (Castle Malting) 0.40kg słód karmelowy 25 EBC (Castle Malting) 0.20kg słód zakwaszający (Weyermann) 0.10kg Chmiele: Hallertau Tradition (PL) gran. 2012 5.5% a-k 10g Sybilla gran. 2012 6.5% a-k 8g Galaxy gran. 2012 14% a-k 50g Drożdże: Safale US-05 (I pok.) Dodatki inne: mech irlandzki 3g Schemat zacierania: 68-66°C - 90' (11l wody) 76°C - 15' (+7l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.2l do obj. ok. 26l Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: 60' - H.Tradition 10g + Sybilla 8g 10' - Galaxy 20g 0' - Galaxy 30g Wybicie 23.5l 11°Blg. Zadane drożdżami 24.08.2013 rano w temp. 19°C. Skończył się pilzneński, stąd spora ilość słodu pale w podstawowym zasypie. Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #104 Dubeltowe warzone 2013-08-23 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 4.50kg słód biscuit (Castle Malting) 0.50kg słód monachijski ciemny (Castle Malting) 0.30kg słód pszeniczny (Weyermann) 0.30kg słód karmelowy 350 EBC (Castle Malting) 0.20kg cukier Muscovado 0.40kg Chmiele: Brewer's Gold gran. 2011 7.4% a-k 20g Goldings, East Kent gran. 2012 6.0% a-k 20g Drożdże: Wyeast 1581-PC Belgian Stout III pok. Dodatki inne: mech irlandzki 3g Schemat zacierania: 67-65°C - 90' (14l wody) 76-65°C - 10h (+5l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l Czas gotowania: 90 Schemat chmielenia: 60' - Brewer's Gold 20g 15' - Goldings 20g 10' - mech irlandzki 3g 10' - cukier 400g Wybicie 23l 17°Blg. Zadane drożdżami 24.08.2013 po południu w temp. 21°C. Fermentacja w temp. 21°C (otoczenie 18°C). W wiadrze mam 21l. Zacierane przez noc, temperatura zacieru stosunkowo mało spadła. Prawdopodobnie dlatego, że lodówka była wypełniona gdzieś na 3/4 - 4/5 objętości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 #105 BPA warzone 2013-08-24 Surowce fermentowalne: słód pale (DMGP/Strzegom) 3.10kg słód monachijski jasny (Castle Malting) 1.00kg słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.30kg słód biscuit (Castle Malting) 0.20kg Chmiele: Brewer's Gold gran. 2011 7.4% a-k 26g Sybilla gran. 2012 6.5% a-k 20g Drożdże: Wyeast 1581-PC Belgian Stout III pok. Dodatki inne: mech irlandzki 3g gips 5g Schemat zacierania: 68-66°C - 90' (12l wody) 75°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: 60' - Brewer's Gold 26g 15' - Sybilla 20g 10' - mech irlandzki 3g Wybicie 23l 13°Blg. Zadane drożdżami 25.08.2013 rano w temp. 19°C. Fermentacja w temp. 21°C (otoczenie 18°C). W wiadrze nieco ponad 21 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Jeszcze kilka słów na temat eksperymentu pn. "maraton warzelny". Zmieściłem się w dostępnym czasie, chociaż nie w planowanym - zabrakło mi czasu na zrobienie paru rzeczy, które miałem zrobić w sobotę. Eksperyment zatem się udał, choć nie wszystkie wnioski są optymistyczne: jestem chyba za stary na takie maratony, w sobotę wieczorem padałem na pysk, a tu trzeba było jeszcze pomyć szpej po warzeniu; mój sprzęt daje radę przy warzeniu "taśmowym", choć jest tak prymitywny, da się obskoczyć takie warzenie przy użyciu paru garnków z kuchni; wszystkie warki wyszły "spot on" zarówno pod względem objętości jak i ekstraktu, BeerSmith dobrze mi wylicza ilości wody; zacieranie "overnight" dobrze się sprawdza przy piwach mocnych, gdy lodówka jest wypełniona zacierem w znacznym stopniu. Raczej nie będę tego powtarzał, przy najbliższej podobnej okazji zrobię 2 warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 żadna różnica ale niektórzy dadzą dużo więcej, za taki napis 5zł róznicy na litrze to znowu nie jest tak "dużo" więcej, pomimo że to ok. 50% ceny technicznego. Zwłaszcza, że litr starcza na baaaardzo długo. Znam różnicę między technicznym kwasem ortofosforowym a takim używanym w spożywce, dlatego środki chemiczne które mają być użyte do piwa biorę spożywcze. Może w przypadku mlekowego takiej różnicy nie ma, ale nie będę ryzykował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 #101 Aussie Blond wyszło świetnie, taki lżejszy Pacific. Chociaż "belgijskich akcentów" to raczej w nim nie czuć, a bardzo liczyłem na tę "wisienkę". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 #102 poszło do kega i paru butelek z syropem z cukru białego, celuję w nagazowanie ok. 2.4v/v. Skończyło fermentować na 3.5°Blg, co mu daje 4.7% alkoholu. Goryczka łagodna, aromatu chmielowego brak, kolor jasny bursztyn. Mojej żonie będzie smakowało. Drożdże z Brasserie Ellezelloise pochodzą chyba z Wielkiej Brytanii, odfermentowanie i osiadanie mają brytyjskie, profil estrowy zupełnie nie belgijski a raczej właśnie brytyjski. No i diacetyl na młodo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 #105 BPA przelałem na cichą przy 3.5°Blg. Wygląda normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 #105 BPA przelałem na cichą przy 3.5°Blg. Wygląda normalnie. A jak ma wyglądać nienormalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 No wiesz, jakieś błony, naloty, te sprawy. A tu piwo jak piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 No wiesz, jakieś błony, naloty, te sprawy. A tu piwo jak piwo. Dlatego jakoś w lato nie warzę, bo od wiosny też robi mi się takie dziadostwo (pluję sobie w brodę, że jak co roku warka czy dwie szlak mi trafia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Dzięki uprzejmości Centrum Piwowarstwa będę miał słód na zlocie sekty hejterskiej. APA uratowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Zlot browar.biz był bardzo intensywny, ale wreszcie udało mi się po nim pozbierać. Dziś jakieś drobne robótki na rozgrzewkę, a w piątek APA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Wczoraj przelałem na cichą #104 Dubeltowe przy 3.8°Blg, co zapowiada ostateczną moc prawie 8% alkoholu. Nie wiem kto to wypije, bo nie ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 #103 Blondynka G poszło do butelek z syropem ze 130g cukru białego (2.4v/v). Skończyło fermentować na 2.8°Blg, co mu daje 4.6% alkoholu. Znowu nie czuć tego cudu z antypodów, ale pewnie wyjdzie jeszcze na wierzch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 #106 TransAm warzone 2013-09-13 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 4.20kg słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.30kg słód zakwaszający (Weyermann) 0.10kg Chmiele: Iunga gran. 2011 11.1% a-k 20g Cascade gran. 2012 5.5% a-k 100g Drożdże: Safale US-05 II pok. Dodatki inne: mech irlandzki 3g Schemat zacierania: 67-65°C - 90' (13l wody) 75°C - 15' (+5l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 27l Czas gotowania: 80' Schemat chmielenia: 60' - 20g Iunga 10' - 30g Cascade 0' - 70g Cascade Wybicie 23l 13°Blg. Zadane drożdżami 14.09.2013 rano w temp. 17°C, fermentacja w temp. 20°C (otoczenie 17°C). W wiadrze 21.5l. Amerykańców, podobnie jak Australiańców, nic a nic nie czuć na świeżo. Co jest grane? Czy wszyscy kłamią opowiadając o nieziemskich zapachach podczas warzenia z tymi chmielami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Oczywiście, że kłamią, te wszystkie chmiele przereklamowane są... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 #105 BPA poszło do butelek z syropem ze 130g cukru białego w syropie (2.4 v/v). Skończyło fermentować na 3.5°Blg, co mu daje tak coś koło 5.3% alkoholu. Diacetylu jeszcze nie czuć, ale wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 #103 Blondynka G przeszło próbną degustację i jest przezajebiste. Galaxy nawet w tak małej ilości robi artezańskiego Pacifica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 #104 Dubeltowe poszło do butelek z syropem ze 177g cukru białego (2.9v/v). Skończyło fermentację na 3.5°Blg, co mu daje 7.4% alkoholu. Poprzedni mój dubbel był nagazowany raczej symbolicznie, a jednak załapał się na pudło w Katowicach. Tym razem postanowiłem dać trochę do pieca, zobaczymy jak wypadnie efekt. Na razie smakuje bardzo dobrze, chociaż moc nieco mnie przerasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 Moja pierwsza amerykańska IPA. 100 warek potrzebowałem na to, żeby dojrzeć. #107 L'IPA warzone 28.09.2013 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 4.40kg słód monachijski jasny (Castle Malting) 0.60kg słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.40kg słód zakwaszający (Weyermann) 0.10kg Chmiele: Iunga gran. 2011 11.1% a-k 20g Mosaic gran. 2012 11.1% a-k 70g Centennial gran. 2012 10.0% a-k 40g Drożdże: Safale US-05 III pok. Dodatki inne: mech irlandzki 3g gips 5g (do zacieru) Schemat zacierania: 67-65°C - 80' (14l wody) 75°C - 30' (+5l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 27l Czas gotowania: 75 Schemat chmielenia: FWH - 20g Iunga 10' - 30g Mosaic 0' - 20g Mosaic + 20g Centennial na zimno 5 dni - 20g Mosaic + 20g Centennial Wybicie 23.5l 15°Blg. Zadane drożdżami 28.09.2013 rano w temp. 16°C, fermentacja w temp. 17°C (otoczenie 15°C). W wiadrze mam 22l. Wyszło dość ciemne, nie spodziewałem się aż takiego koloru - liczyłem na ciemne złoto do pomarańczowego, wyszedł konkretny bursztyn. Brzeczka klarowna jak kryształ, co składam na karb odpowiedniego pH. Po kilku warkach i pomiarach wychodzi, że do piw jasnych do bursztynowych mogę w ciemno sypać 100g zakwaszającego i nie trzeba już robić korekty kwasem mlekowym, przynajmniej dopóki wodociągi nie przełączą mnie na inne źródło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 #103 Blondynka G przeszło próbną degustację i jest przezajebiste. Galaxy nawet w tak małej ilości robi artezańskiego Pacifica. Galaxy jest po prostu "przezajebisty". Ten chmiel po prostu robi różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 #106 TransAm poszło do butelek z syropem ze 127g cukru białego (2.4v/v). Skończyło na 3.5°Blg, co mu daje 5.3% alkoholu. Kolor ładny, ciemne złoto. Bardzo gorzkie. Zapach pewnie pojawi się później, bo na razie to mało co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 #107 L'IPA przelane na cichą przy 4°Blg. Za parę dni dosypię trochę chmielu do wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się