girgi Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Witam! Mam chłodnicę zanurzeniowa z rurki nierdzewnej - średnica zewnętrzna jakieś 6 mm. Mam mały problem z nią - mianowicie rurki są połączone ze sobą czymś w rodzaju grzebienia z jakiegoś tworzywa sztucznego. W trakcie użytkowania ze grzebień odkształcił się i mam teraz rurki w stosie praktyczni bez przerw, co oczywiście utrudnia prace oraz czyszczenie. Czy miał ktoś podobny problem? A może ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić? Myślałem o spawaniu z jakimś płaskownikiem ale boje się ze narobię dziur... Pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Nawet jak dziur nie narobisz, to narobisz trudnych do czyszczenia zakamarków. Rozciągnij nieco chłodnicę abo pod własnym ciężarem opadała do postaci sprężyny niedotykającej się zwojami. Ewentualnie możesz kupić kilka prętów spawalniczych 1,6mm z dowolnej nierdzewki (308, 309, 316 - obojętnie byle tańsze) i powyginać w kształt spełniający rolę tego grzebienia. Trochę roboty ale zyskasz trwały grzebień. Albo cztery nieduże płaskowniki nierdzewne i szlifierką kątową powycinać grzebienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 pomysł z płaskownikiem mi się podoba, jednak czym ten grzebień trwale zamocować?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tengel Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Mam chłodnicę, która była połączona rodzajem grzebieni z wygiętej blachy. Z powodu trudności z czyszczeniem wywaliłem te grzebienie, chłodnicę rozciągnąłem i używam w takim stanie, sprawdza się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi