Jump to content

Stare składniki, czy mogę użyć


esen1a

Recommended Posts

Dobry wieczór,

Od kumpla dostałem takie oto składniki:

1. słód pilzneński VIKING MALT 2,5 kg. Data przydatności 12.12.2017
2. kolendra indyjska 15h, data przydatności 04.2020
3. płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg data przyfatności 07.2018
4. chmiel granulat Hallertauer Tradition  20g zbiór 2016
5. chmiel granulat Marynka 10g zbiór 2016
6. płatki pszenne błyskawiczne 2x 600g data przydatności 10.2018
7. curacao - skórki gorzkiej pomarańczy 20g data przydatności 05.2019
8. Drożdże piwowarskie Fermentis SafAle™ K-97 saszetka 11.5 g, data przydatności 06.2018

 

i są one przeznaczone do witbier (przepis wrzucony jako załącznik). 

 

Czy można je jeszcze użyć do zrobienia tego piwa? Czy może warto coś zamienić, dołożyć?

IMG_20190822_230052.jpg

Link to comment
Share on other sites

Słody pewnie ześrutowane, a chmiel i drożdże pewnie nie były przechowywane w lodówce. Ja bym nie ryzykował, składniki po takim czasie mogły stracić większość właściwości.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

@Wuuu dzięki za odpowiedź. Nie były przechowywane w lodówce, a słody są ześrutowane. Gdzieś kiedys uslyszalem że ześrutowane słody powinno trzymać się do 2 tygodni, to prawda? 

Link to comment
Share on other sites

Aż tak źle nie jest. Przyjmuje się raczej bezpieczną granicę 2-3 miesięcy. Najlepiej zaopatrzyć się w śrutownik i samemu śrutować tuż przed użyciem. Niezesrutowany słód może leżeć i rok

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Nie przesadzalbym.

 

Jesli slod nie zamokl, nie splesnial, nie smierdzi, myszy czy koty go nie obes-tenteges, to co sie moze wydarzyc? Najwyzej bedzie mniej wydajny, ale to nie dramat - ot, wyjdzie 2L piwa mniej... Ja slody zesrutowane po roku zacieralem i bylo git.

 

Tak samo z reszta skladnikow - curacao wystepuje w formie wysuszonej na wior, jesli nie zawilgotnialo i nic mu nie jest (sprawdzic organoleptycznie :) ), to sie wygotuje w garze. Ziarna kolendry to samo, tym bardziej ze nie przeterminowane. Chmiel wprawdzie lekko leciwy, ale w Witku i tak o inne aromaty walczymy...  Dla lepszego efektu zjedz z 2-3 pomarancze, a skorki obkroj z tego bialego, posiekaj w kostke i ususz, potem na 10 minut do gara ? 

 

Jedynie co to dla pewnosci kupilbym nowe drozdze.

 

Powinno byc dobrze!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nie martw się, powinno być dobrze, ja wczoraj warzywem piwo na chmielu zebranym w 2014 roku, i na słodach przeterminowanych o ponad rok. Drożdże też dawno po terminie i jakoś bez problemu wystartowały. Jedyne co to chmiel był trzymany w lodowce. To moja czwarta warka na tak starych składnikach i piwo wychodzi smaczne. na pewno nie nadaje się na żaden konkurs, bo wrzucam do gara co popadnie byle zużyć te stare składniki, jedynie wydajność mi wychodzi słaba, bo 62%


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Już po! :)  w sobotę 7 września było warzenie.  Nie stosowałem tych starych drożdży bo trochę się bałem, że zniweczę pierwszą warkę z zacieraniem. Zastosowałem drożdże BELGIAN WIT M21 Mangrove Jack's. Połowę poddałem rehydratacji, a połowę luźno wysypałem na brzeczkę. Trochę dałem d... z wysładzaniem - nie miałem wystarczającej ilości wody i trzeba było dogotować. Na 10 min przed końcem gotowania dodałem wysuszoną skórkę z pomarańczy. Wcześniej ją sam przygotowałem, wyszło jej około 25g po wysuszeniu. Po kilku godzinach drożdże ruszyły może nawet wcześniej. Po dodaniu wszystkich składników wyszło mi 11 BLG czyli tyle ile w przepisie. Zobaczymy za dwa tygodnie po burzliwej co z tego będzie

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.