fikusny Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Cześć Z racji na bardzo, bardzo ograniczone miejsce i trochę czas praktykuję od niedawna częściowe zacieranie + dodanie ekstraktów niechmielonych - warki po ok. 10l Znalazłem fajną recepturę od Jancewicz : Planuję z połowy zrobić ale ciężko jest odlać połowę puszki ekstraktu (do tego go nie mam a zanim dojdzie to weekend minie) dlatego pomysł żeby dodać słodu Pale Ale do częściowego zacierania tyle aby zstąpić ten ekstrakt tylko nie wiem jak to policzyć - tak chociaż mniej więcej. Pomożecie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Wyszło mi że odpowiednikiem jednego kilograma ekstraktu jest 1,1 kg słodu, przy założeniu 80% wydajności zacierania. fikusny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 To zależy od wydajności zacierania i ekstrakcji słodu: odpowiednikiem 1,7 kg ekstraktu przy wydajności 80% będzie ok 2,0 kg słodu pale ale, przy 70% to już ok 2,3 kg. Moim zdaniem różnica w piwie pomiędzy dodatkiem ekstraktu pale ale a samym jasnym będzie i tak niewyczuwalna albo tylko w minimalnym stopniu. fikusny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikusny Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Czyli dla 850g ekstraktu (połowa puszki) jak dam ok 1,1kg słodu pale ale to powinno być ok? 5 minut temu, ogoun napisał: Moim zdaniem różnica w piwie pomiędzy dodatkiem ekstraktu pale ale a samym jasnym będzie i tak niewyczuwalna albo tylko w minimalnym stopniu. Bardziej zależy mi na zwiększeniu BLG do podobnego poziomu. Jak oceniacie wtedy taki "zasyp": 1,2kg słodu Pale Ale 75g carapils 75g carahell 100g Płatki błyskawiczne (jęczmienne lub owsiane) To zatarte ok. 60 min. w 70st.C - odlane przez gęste sitko i przelane wodą (al'a wysładzanie) potem 1,7kg ekstraktu Jasnego Bruntal ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Z tych składników wyszło mi około 12L warki z ekstraktem 16,7°Blg, przy założeniu 70% wydajności zacierania. fikusny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikusny Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 A sądzicie, że te słody cara... i płatki będzie jakoś czuć w tym "zasypie" ?? - mało ich jakoś tak mi ale nie mam doświadczenia z nimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Powinno być OK. Ekstrakty są też zacierane na słodko, więc powinno być czuć pełnię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się