maryo chmiel Opublikowano 1 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Witam dzisiaj znajomy był u dziadka i przesłał mi zdjęcia budynku porośniętego chmielem kiedyś jego ojciec uratował jedną sadzonkę i tak się to rozrosło może ktoś rozpozna co to za odmiana czy może dzikus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Typowy dzikus ale niestety nie potrafię powiedzieć co to za odmiana. Na osiedlu, na którym obecnie mieszkam jest nieużytek pełen różnych krzaków i rośnie tam pełno tego chmielu na dziko. Jedno jest pewne, dobrego piwa raczej z tego nie będzie ...chyba, że jakieś "wild" ale dla koneserów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Jeśli w okolicach był kiedyś browar, to może być zdziczała odmiana. Nie zaszkodzi zerwać i uwarzyć piwo tylko z tym chmielem, zobaczysz wówczas co i jak i będziesz wiedział na przyszłość czy warto rwać czy lepiej kupić konkretną odmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 W dniu 5.09.2019 o 09:27, Bogi napisał: Nie zaszkodzi zerwać i uwarzyć piwo tylko z tym chmielem Równie dobrze możesz wrzucić szyszkę do garnka i pogotować w wodzie. W tym roku tak testowałem swoje chmiele. Smak i aromat z powodu zbyt małej ilości użytej wody wyszedł przesadzony w porównaniu do gotowego piwa. Poza tym w piwie goryczka, smak i aromat wyszły w zasadzie identyczne jak te, co uzyskałem w herbatce. Zdziwiło mnie, że smak przy chmieleniu świeżą szyszką nie zanika nawet przy długim gotowaniu przemo_07_10 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi