Juniorek Opublikowano 28 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2019 Co prawda jeszcze nie do końca nagazowane ale już smaczne. Berliner z dodatkiem malin, jest dobry jednak trochę mało kwaśny, oraz jakby czuć lakcid delikatnie, ale jestem zadowolony, następny będzie z mango. Już mam 2kg pulpy niedługo się za to zabiorę. Dzięki wszysktim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalus Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Cześć, rozwinę temat, bo również przymierzam się do warzenia kwasa. Zastanawiam się nad źródłem bakterii. Poniżej porównanie bakterii WildBrew Sour Pitch oraz serowarskich. karty techniczne dla bakterii WildBrew Sour Pitch oraz serowarskich TDS_WILDBREW_SOURPITCH_ENGLISH_DIGITAL.pdf - WildBrew Sour Pitch Skan_20190930 (2)_compressed.pdf - bakterie serowarskie Lallemand deklaruje żywotność bakterii na poziomie >10^11 CFU/g Biochem, producent bakterii serowarskich >3*10^10 CFU/g Biorąc pod uwagę nasze zalecenia (10^10 CFU/l, słownie: 10 mld komórek na litr brzeczki) wynika, że 1g (jeden gram) produktu Lallemand wystarcza na 10 litrów brzeczki, a jeden gram bakterii serowarskich na 3l brzeczki. Biorąc pod uwagę ceny to jednak bardziej opłaca się produkt Lallemand. Czy wszystko dobrze rozumiem? Zalecalibyście dawkowanie jak powyżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się