Juniorek Posted September 7, 2019 Share Posted September 7, 2019 (edited) Panowie, nie robiłem nigdy żadnego kwasa i nastał ten czas ze chciałbym coś popełnić. Czy możecie poratować jakimiś recepturami najlepiej z pulpami owocowymi, jakieś wskazówki dotyczące procesu produkcji tego piwka. Generalnie @Oskaliberna swoim blog ma ciekawy artykuł o kwasach który przeczytałem i zarazem mam mentkil jakich użyć bakterii z probiotyków. czy używał ktoś lakcid, sanprobi ibs lub biotyk i jakieś kilka słów moze dodać o zakwaszanie tymi lacto? Edited September 7, 2019 by Juniorek Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted September 7, 2019 Share Posted September 7, 2019 Tu dowiedziałem się najwięcej w tym temacie. Receptę zapożycz od kogoś, na początku sam nie kombinuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 7, 2019 Share Posted September 7, 2019 (edited) 18 minut temu, Juniorek napisał: Panowie, nie robiłem nigdy żadnego kwasa i nastał ten czas ze chciałbym coś popełnić. Czy możecie poratować jakimiś recepturami najlepiej z pulpami owocowymi, jakieś wskazówki dotyczące procesu produkcji tego piwka. Generalnie @Undeath na swoim blog ma ciekawy artykuł o kwasach który przeczytałem i zarazem mam mentkil jakich użyć bakterii z probiotyków. czy używał ktoś lakcid, sanprobi ibs lub biotyk i jakieś kilka słów moze dodać o zakwaszanie tymi lacto? To nie ja mistrzu tylko @Oskaliber Używałem Swanson l. platanum i biotyk obydwa środki są okej choć z plusami dla tego pierwszego - szybkość działania i ilość bakterii. Obecnie jestem w fazie testu kwasu z kwasem mlekowym jeszcze raz - pełnoprawna warka dostała 100 ml kwasu mlekowego. Chce zobaczyć po dodaniu zestu cytrusów i limonek czy będzie wyczuwalna ta słynna "sztuczność". Jak w przypadku dodawania kwasu mlekowego do butelek podczas rozlewu jest wyczuwalna, tak piłem piwo, które było zakwaszone w/w sposobem i nic nie czułem. Edited September 7, 2019 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted September 7, 2019 Author Share Posted September 7, 2019 Fakt dzięki za sprostowanie właśnie dlatego chciałbym jakaś gotowa recepturę dostać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 7, 2019 Share Posted September 7, 2019 Tu masz dwa przepisy. Zakwaszanie wg. schematów. Pulpy średnio trzeba na 20 l piwa 2-3 kg marakui, mango itp. Jeżeli chodzi o owoce to wiśnie dobre efekty można uzyskać przy 3-4 kg, maliny 2 kg, brzoskwinie 5 kg itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted September 7, 2019 Author Share Posted September 7, 2019 Doczytałem ze należy dać 10mln cfu na litr brzeczki czyli załóżmy ze taki lakcid ma 2mln cfu w kapsułce. Wiec na 1l potrzebuje 5kapsulek, a wiec na 10l 50kapsulek, i pytanie dlaczego niektorzy piszą e starcza im 15-20 kapsułek na Warkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 7, 2019 Share Posted September 7, 2019 1 godzinę temu, Juniorek napisał: Doczytałem ze należy dać 10mln cfu na litr brzeczki czyli załóżmy ze taki lakcid ma 2mln cfu w kapsułce. Wiec na 1l potrzebuje 5kapsulek, a wiec na 10l 50kapsulek, i pytanie dlaczego niektorzy piszą e starcza im 15-20 kapsułek na Warkę Może robią 10 l? Ja na warkę zużywałem całe opakowanie Swansona i Biotyku. Trochę poniżej potrzebnej wartości i się zakwaszało. Druga paczka to koszty więc podejrzewam po prostu ekonomię Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted September 7, 2019 Share Posted September 7, 2019 Nie znam sie na kwasach, ale podejrzewam ze moze byc tak jak z drozdzami ze w miare wzrostu ilosci brzeczki nastawnej, ilosc drozdzy nie zwieksza sie proporcjonalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted September 7, 2019 Author Share Posted September 7, 2019 28 minut temu, Undeath napisał: Może robią 10 l? Ja na warkę zużywałem całe opakowanie Swansona i Biotyku. Trochę poniżej potrzebnej wartości i się zakwaszało. Druga paczka to koszty więc podejrzewam po prostu ekonomię Dzięki za odpowiedz jak możesz to powiedz mi ile litrów ma twoja warka o której mowa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 7, 2019 Share Posted September 7, 2019 Na pierwszy raz zdecydowanie Sanprobi IBS albo Swanson L. Plantarum. 15-20 kapsułek na 20 litrów. Pamiętaj o przegotowaniu wcześniej i odcięciu od tlenu. Jak to zrobisz to naprawdę ciężko jest coś zepsuć. Z recepturą nie ma co kombinować. Baza pilzneński + ewentualnie trochę pszenicznego. Chmielenie symboliczne na goryczkę na kilka IBU. Fermentacja neutralnym szczepem, np. US-05. Owoce na cichą na 3-4 tygodnie i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted September 7, 2019 Author Share Posted September 7, 2019 Myśle zrobić nie duża Warkę około 12l, @Oskaliber czy możesz podrzuć jakaś recepturke? Mam gęstwę s-04 tez niby neutralny szczep myślicie nada się? Czy rozkręcać us-05 które mam w soli przechowywane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted September 8, 2019 Author Share Posted September 8, 2019 Pójdę w stronę berliner weisena z malinami bo akurat wczoraj udalo mi się je uzbierać. Wybór padł na biotyk swansona lub sanprobi niestety moje apteki nie maja... czy ktoś stosował biotyk i ile kapsułek dajecie na 1litr? Czy drożdże s-04 dadzą radę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 8, 2019 Share Posted September 8, 2019 Tak, powinny dać radę te drożdże. Pisałem wyżej dawałem 30 kapsułek Biotyku na 22-23 l. Potem 2-3 litry odparowywało podczas gotowania. Juniorek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted September 8, 2019 Author Share Posted September 8, 2019 @Undeath ile CFU jest w biotyku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 8, 2019 Share Posted September 8, 2019 https://www.doz.pl/apteka/p78958-Biotyk_kapsulki_30_szt. Lactobacillus rhamnosus GG 4x108 jtk Juniorek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted September 9, 2019 Share Posted September 9, 2019 Bardzo dobrze cenowo wyglądają bakterie ze sklepu serowar. Można tam kupić same plantarumy jak i mieszanki. A co do drożdży to też mam pytanie, można gęstwę po kwasie użyć do kolejnego kwasa? Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted September 9, 2019 Share Posted September 9, 2019 To już lepiej kup Lallemand WildBrew Sour Pitch , będziesz miał na 10 warek, drożdże jak najbardziej można użyć ponownie, bakterie zresztą też,ale trzeba zakwasić na odpowiednim etapie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted September 9, 2019 Share Posted September 9, 2019 Każdy używa co uważa, mi się świetnie sprawdziły bakterie dla serowarów.Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted September 9, 2019 Share Posted September 9, 2019 Mi chodzi o ekonomiczność tego zakupu, jak na jeden kwas to ok, jak chcesz więcej to lepiej kupić Lallemand Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 9, 2019 Share Posted September 9, 2019 23 godziny temu, Juniorek napisał: @Undeath ile CFU jest w biotyku? 22 godziny temu, Undeath napisał: https://www.doz.pl/apteka/p78958-Biotyk_kapsulki_30_szt. Lactobacillus rhamnosus GG 4x108 jtk To jest niestety śmiesznie mało. Bez startera jest ryzyko, że się nie zakwasi albo kiepsko zakwasi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Szepczyński Posted September 12, 2019 Share Posted September 12, 2019 W dniu 9.09.2019 o 10:32, dziedzicpruski napisał: Mi chodzi o ekonomiczność tego zakupu, jak na jeden kwas to ok, jak chcesz więcej to lepiej kupić Lallemand Z tego co widzę te bakterie z serowar.pl wychodzą ekonomiczniej - opakowanie na 100 litrów (10g) kosztuje 20zł. W przypadku Lallemand WildBrew Sour Pitch cena prawie 2 razy taka, a opakowanie takie samo - 10g na 100 litrów Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 Aż tak dobrze niestety nie jest. Sprzedawca deklaruje zawartość bakterii na poziomie co najmniej 30 mld cfu na gram, to mniej niż lallemand, kwestia tylko czy lallemand nie kłamie Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Szepczyński Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 3 godziny temu, emcede napisał: Aż tak dobrze niestety nie jest. Sprzedawca deklaruje zawartość bakterii na poziomie co najmniej 30 mld cfu na gram, to mniej niż lallemand, kwestia tylko czy lallemand nie kłamie Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka O, a gdzie znalazłeś informacje o ilości bakterii, bo szukałem żeby porównać i nie widziałem nigdzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted September 13, 2019 Share Posted September 13, 2019 Kolega pisał do tego sklepu.Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted September 16, 2019 Author Share Posted September 16, 2019 Zrobilem berliner weiseen zasyp 50/50 pilzneński pszeniczny, drożdże s-04 bakterie to lakcid forte 140mln CFU na 13l. Zakwaszanie w kotle którego pierw wypełniłem co2 a następnie zamknąłem szczelnie, odkręciłem szpiworem i wstawiłem do boxa styropianowego, temperatura z 45* spadła do 41* w 24h. Dzisiaj zlalem na cicha z dodatkiem 1kg malin, zobaczymy co z tego wyjdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now