smazol@yahoo.co.uk Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Witam, na wstępie pozdrawiam i kłaniam się nisko. To mój pierwszy post zapytanie, bo jestem w kropce. Cydr - nastaw (18 sierpnia) na bazie ( koncentratu w puszcze + cukier). Wiadro fermentacyjne rurka. Fermentacja burzliwa, trwała ok 2 tygodni, potem się zwolniło no i nadal babluje ale wolno, a minął już prawie miesiąc. Wskazania wyfermentowania wskazują ze już czas na butelkowanie, ale nie jestem tego pewny bo w próbce wciąż są bąbelki( a'la wino musujące). Po otwarciu dekla czuć gaz, smak dobry -pol słodki, ( na pewno nie ocet). Możliwe ze nastąpił proces re fermentacji ? Czy fermentacja powinna ustać całkowicie, czy tak właśnie ma być, już czas na butelkowanie ( obawiam się granatów).? Pozdrawiam i proszę o podpowiedz Krzysztof video-1568657928.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Fermentacja musi calkowicie ustac, zebys mogl dodac cukier na refermentacje, jak dodasz teraz dopoki jeszcze fermentuje to cukier sie skumuluje i boom, miesiac to troche malo, poczekaj jeszcze ze 2tygodnie, albo i dluzej zeby sie troche wyklarowalWysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smazol@yahoo.co.uk Opublikowano 17 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Dziękuje bardzo za podpowiedz, tak tez zrobię. Wielu youtuberów opowiada, ze zwykle fermentacja kończy się po tygodniu, a po kolejnym już butelkują, wiec to mnie zmyliło. To mój pierwszy cydr i mam nadzieje, ze nie ostatni, a ten będzie udany. Dziękuje raz jeszcze i Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się