Pjoter Opublikowano 21 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 (edytowane) Witam. Aby woda w domu nadawała się do picia, muszę zmiękczać ją solą. Nie wyczuwam w niej niczego dziwnego, jest po prostu dobrze zmiekczona. Tylko teraz nasuwa się pytanie... Czy ktoś już używał takiej wody do warzenia, czy taka woda się nadaje? Mieszkam w Irlandii, a tu dość ciężko o dobrą wodę, i mam wyjście, żeby kupić mineralną w baniakach 5l, ale uważam, że ta woda też nie jest najlepszej jakości. Ostatnio bardzo dużo wód mineralnych wycofali ze sprzedaży, z powodu zbyt dużej ilości arsenu znajdującego się w wodzie ? Z góry dzięki za pomoc ? Edytowane 22 Września 2019 przez Pjoter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 22 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 (edytowane) Sam mam zmiękczacz w domu. Sama zmiękczona woda się nie nadaje. Nawet kawa niedobra bez jonów wapnia i magnezu niedobra wychodzi. Osobiście, w zależności od stylu, mieszam albo z kranówą w stosunku 1/3 kranówki i 2/3 zmiękczonej lub dodaję do zmiękczonej gips piwowarski i sól epsońską. Jeśli chcesz podbić chlorki, zamiast siarczanów możesz wrzucić chlorek wapnia i chlorek magnezu. Raczej częściej się zdarza, że woda ma za dużo chlorków w stosunku do siarczanów. Nie wiem, jak to wygląda w Irlandii Edytowane 22 Września 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pjoter Opublikowano 22 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 (edytowane) Przyznam, że zabiłeś mi ćwieka ze smakiem kawy. Pijam sporo kawy i jestem dość wybredny, I nie zauważyłem, żeby jakoś gorzej smakowała ? cóż... Dla świętego spokoju będę musiał kupić mineralną, skoro sprawy tak się mają. Dzięki za odp ? Edytowane 22 Września 2019 przez Pjoter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasekr Opublikowano 22 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 Zmiękczacz zmiękczaczowi nierówny - jeżeli masz filtr Odwróconej Osmozy to woda jest wyjałowiona. Ja mam filtr "uzdatniany" solą, zbija twardość z ok 19 do ok 3 (niemiecka skala), czyści z żelaza i manganu i piwa są pijalne. Ale do akwarium tej wody nie daję bo w połączeniu z azotanami podnosi Ph ponad 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pjoter Opublikowano 22 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 Nie mam odwróconej osmozy, u mnie tylko zmiękcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się