Skocz do zawartości

SH APA z lekkim chmieleniem - prośba o weryfikacje


groszeq

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

Zrobiłem inwentaryzację magazynu i z dostępnych surowców wymyśliłem taką recepturę:

 

SH Cascade, 20 litrów

 

Ziarno Viking Pale Ale malt - 3.4 kg 68%

Ziarno Pilzneński - 0.8 kg 16%

Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 10%

Ziarno Płatki pszeniczne 0.3 kg 6%

 

Zacieranie na lenia - 60 min w 69 st.

Gotowanie 60 min

Chmielenie

Gotowanie Cascade 20g na 60 min

Gotowanie Cascade  20g na 30 min

Gotowanie Cascade  10g na 10 min

Aromat (koniec gotowania) Cascade PL 10g  na 0 min

 

Pożyczyłem większość z innej receptury z forum.

Chciałbym sesyjne piwo, z leciutkim tylko "dotknięciem" ameryki.

 

Poproszę o sugestie.

Dzięki

Groszeq

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Liczyłeś IBU?

Ja ostatnio robiłem lekkie APA i na aromat dałem 50g Mosaic na ostatnie 15 minut gotowania. Wyszło idealnie. Tak się zastanawiam czy nie masz ciut za mało chmielu na aromat ale bardzo możliwe, że wyjdzie właśnie tak jak chcesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle nie ma najważniejszego - drożdży i schematu fermentacji. Podanie zasypu i chmielenia to nie jest żadna receptura.

 

Ale jak już mamy to ocenić, to po pierwsze jak wyżej - chmiel z 30min przesunąć na końcówkę, zacierać bardziej w 66-67C, no i ja tego chmielu bym dał nieco więcej, ale to już kwestia tego co chcesz uzyskać. Jak ma być naprawdę muśnięcie to może styknie. Zasyp w porządku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Racja, zapomniałem o drożdżach. Będzie na gęstwie US-05.

IBU wg brewnessa wychodzi 30 i w takie celuję

Fermentacje puszczam w 19 st.

Zmieniłem temperaturę zacierania na 66 st.

Zmieniłem też chmielenie:

30 gr na 60 min

20 na 10 min

20 na koniec gotowania

 

Mam nadzieję, że wyjdzie dobre.

Dziękuję za odzew i sugestie.

Groszeq

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.