groszeq Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 Czołem, Zrobiłem inwentaryzację magazynu i z dostępnych surowców wymyśliłem taką recepturę: SH Cascade, 20 litrów Ziarno Viking Pale Ale malt - 3.4 kg 68% Ziarno Pilzneński - 0.8 kg 16% Ziarno Pszeniczny 0.5 kg 10% Ziarno Płatki pszeniczne 0.3 kg 6% Zacieranie na lenia - 60 min w 69 st. Gotowanie 60 min Chmielenie Gotowanie Cascade 20g na 60 min Gotowanie Cascade 20g na 30 min Gotowanie Cascade 10g na 10 min Aromat (koniec gotowania) Cascade PL 10g na 0 min Pożyczyłem większość z innej receptury z forum. Chciałbym sesyjne piwo, z leciutkim tylko "dotknięciem" ameryki. Poproszę o sugestie. Dzięki Groszeq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 Liczyłeś IBU? Ja ostatnio robiłem lekkie APA i na aromat dałem 50g Mosaic na ostatnie 15 minut gotowania. Wyszło idealnie. Tak się zastanawiam czy nie masz ciut za mało chmielu na aromat ale bardzo możliwe, że wyjdzie właśnie tak jak chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 Te 30 i 10 min to moim zdaniem marnowanie chmielu. Lepiej całe 40g dać na wyłączenie palnika i\lub hopstand, co przy 20 litrach coś tam wniesie, ale też raczej nienachalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 Jak zwykle nie ma najważniejszego - drożdży i schematu fermentacji. Podanie zasypu i chmielenia to nie jest żadna receptura. Ale jak już mamy to ocenić, to po pierwsze jak wyżej - chmiel z 30min przesunąć na końcówkę, zacierać bardziej w 66-67C, no i ja tego chmielu bym dał nieco więcej, ale to już kwestia tego co chcesz uzyskać. Jak ma być naprawdę muśnięcie to może styknie. Zasyp w porządku. vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groszeq Opublikowano 16 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 Racja, zapomniałem o drożdżach. Będzie na gęstwie US-05. IBU wg brewnessa wychodzi 30 i w takie celuję Fermentacje puszczam w 19 st. Zmieniłem temperaturę zacierania na 66 st. Zmieniłem też chmielenie: 30 gr na 60 min 20 na 10 min 20 na koniec gotowania Mam nadzieję, że wyjdzie dobre. Dziękuję za odzew i sugestie. Groszeq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 Teraz ok, o ile temperatura fermentacji to faktyczna temperatura piwa. Jeśli otoczenia to trochę za wysoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się