Skocz do zawartości

[Docent]Debiut Miesiąca – wrzesień 2019


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Początek września to dla nas czas krótkiego odpoczynku, tak jak i w poprzednich latach, nad bułgarskim wybrzeżem Morza Czarnego (wideorelacje z Sozopola i Burgas tutaj). Potem jednak nastąpił szybki powrót do naszej rzeczywistości, czego przykładem jest całkiem obszerna rozmowa z Łukaszem Kierskim z Ziemi Obiecanej. Ten browar przez stałe punktowanie w niniejszym zestawieniu staje się jednym z mocnych kandydatów do Browaru Roku. Odwiedziliśmy też BeerDzikowy Oktoberfest na warszawskim Tarchominie i taka formuła piwnych imprez powinna być uskuteczniana zdecydowanie częściej. Udało mi się też zawitać do Lublina. Krótkie wideorecki z lubelskich browarów i lokali możecie obejrzeć tutaj.

Po lekkiej stagnacji w tempie uruchamiania nowych browarów jest poprawa. We wrześniu warzenie rozpoczęły cztery: Browar Chmury z Giżycka, restauracyjny z Sulejowa oraz dwa z województwa kujawsko-pomorskiego: Chełmiński oraz Koronowo.

Dawno nie było tytułu Debiutu Miesiąca dla stylu IPA. Właściwie dla „czystej” wersji AIPA był tylko w historycznym już, pierwszym zestawieniu w 2014! Ale teraz zwycięstwo bierze wersja australijska!

 

Funky Fluid (Błonie) – Australian Hazy IPA

ahi.jpg?w=760&h=570

 

Australian Hazy IPA, 15° Blg, 5,6 % alk.

Goryczka wraca do łask!

W ostatnim czasie określenie IPA stało się już tylko wygodnym wytrychem do zdobywania zainteresowania gawiedzi. Solidna goryczka będąca jednym z wyznaczników stylu będącego synonimem piwnej rewolucji, coraz bardziej tłamszona była przez kolejne dodatki. Czas na powrót do źródeł. Czas na goryczkowe uderzenie!

Już chwilę po nalaniu piwo prezentuje się bardzo apetycznie. Po powąchaniu jest jeszcze lepiej – do nozdrzy dociera świeży, intensywny aromat będący konglomeratem nut białych winogron, jasnych owoców pestkowych i lekkiej nafty.

W smaku zaskakująco intensywna, już dawno nie spotykana goryczka o grejpfrutowo-żywicznym charakterze. Mocna i krótka zarazem. Do tego odczucie pełni i owocowej soczystości. Jest tu wyczuwalna delikatna słodycz, ale finisz jest zdecydowanie wytrawny.

IPA w wydaniu Funky Fluid to połączenie „rewolucyjnej klasyki” czyli wyrazistej goryczki, z nowoczesnym podejściem pod postacią soczystej, łagodnej tekstury. Co istotne, zarówno wersja lana jak i ta w butelce prezentują podobną, wysoką formę. Brawa dla Michała Langiera za uzyskanie najlepszego jak dotąd, chmielowego efektu w Browarze Błonie!

Funky Fluid Makes IPA Great Again!

 

W wyróżnieniach wyłącznie piwa jasne. Tak jak i zwycięzca – solidnie chmielone ale też w modnej ostatnio wersji kwaśno-słodkawej, a nawet kwaśno-słodkawo-słonej!

Mermaid Brewing (BeerLab) – Aurantia

aurantia.jpg?w=300&h=263

Ocena piwa

PINTA (Łańcut) – Eus Deus

eusdeus.jpg?w=300&h=225

Ocena piwa

Piwne Podziemie – Quasimoto (Apricot and Nectarine)

quasimoto.jpg?w=300&h=225

Ocena piwa

Zakładowy/ Pułapka – Kolektyw Wielozbożowe IPA

kolektyw_sz.jpg?w=300&h=225

Ocena piwa

Ziemia Obiecana – Magma

magma.jpg?w=284&h=300

Ocena piwa

 

Nowe browary:

 

    browarchmury.jpg?w=150&h=150                           chelminski.jpg?w=150&h=145                       sulejow.jpg?w=150&h=150

koronowo.jpg?w=150&h=150

 

Nowe inicjatywy kontraktowe:

 

nmp.jpg?w=150&h=150

 

 

View the full article

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.