muttley14 Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Szanowni forumowicze, Uprzejmie proszę o wsparcie z recepturą na piwo w stylu FES/RIS. Chciałem uwarzyć na zimę ciemne, pełne smaków, raczej słodkie i mocne piwo. Melanoidyny mile widziane :) . Zdecydowałem się na coś pomiędzy Foreign Extra Stoutem a RISem. Nie mniej jednak nie jestem pewien kilku rzeczy i chciałem prosić o poradę bardziej zaawansowanych ode mnie piwowarów. Celuję w coś pomiędzy 22-23 BLG licząc dodatek cukru muscovado i trzcinowego (z naciskiem na ten pierwszy celem osiągnięcia rumowych posmaków). Wymyśliłem taką recepturę: Słody: 5kg pale ale 2kg monachijski typ II 0,6 kg słód pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC Weyermann 0.5 kg słód caraaroma 0.5 kg słód chateau cafe 0.7 kg płatki owsiane Drożdże: 2 saszetki US-05 Chmiele: 60g marynki na 60 minut gotowania i 30 g marynki na 5 minut (liczę na lekko ziołowy, anyżowy, lukrecjowy aromat- opis chmielu z blog.homebrewing.pl) Cukier: 400g muscovado, 100g trzcinowego do wrzącej brzeczki (nie będę miał jak dorzucić potem do fermentora, więc muszę zaryzykować zrobienie tak gęstej brzeczki) Gotowanie brzeczki przewiduję 1,5-2h, nie jestem pewien kiedy dodać cukier. Fermentować planuję w pokoju, gdzie temperatura wynosi około 18 stopni Celcjusza. Na cichą fermentacją planuję wrzucić 2 laski wanilii macerowane w alkoholu. Jaki schemat zacierania byście polecali? Tylko proszę bez dekokcji, nie chciałoby mi się z nią męczyć. Do dyspozycji w celu modyfikacji surowców mam jeszcze 2,5 kg pilzneńskiego, 0,7 kg caraamber, 0,5 kg monachijski typ I i 1 kg carapils. Bardzo proszę o pomoc i sugestię. (wolałbym nie zwiększać za bardzo ilości słodów do zacierania, gdyż mój garnek to nie jest pełne 30l oraz zacier wytraca w nim dość szybko temperaturę, więc muszę mieć trochę miejsca na ewentualne mieszanie zacieru w trakcie podgrzewania celem utrzymania odpowiedniej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 25 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Zacieralbym jednotemperaturowo w 67-65C pewnie z 90 min. Plus mash out 76C. Drożdży, jak nie masz gęstwy, dałbym 3 paczki. Nie ma palonego jęczmienia co daje charakterek Fesa i Risa. Chyba że nie lubisz. 18C to minimalnie za wysoko. Najlepiej zacząć w 15-16C ale jak się nie da to trudno. Cukier dałbym na koniec gotowania. Chmieleniem na aromat/smak bym się specjalnie nie przejmował. Za rok czy pół, podczas degustacji, niewiele z tego aromatu/smaku zostanie. Piwo będzie dobre na zimę ale tą następną ? muttley14, Robert87 i Irek 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muttley14 Opublikowano 25 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Bardzo dziękuję za wyczerpującą i rozwiewającą wszystkie moje wątpliwości odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się