krolewskiptak Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Witam wszystkich Mam taki mały dylemat związany z 2 moja Warka. Warzona była z ekstraktów ?jasne ale 12?. Warzenie było (05.06.2010) według instrukcji dołączonej do zestawu. Po dolaniu wody do 20l areometr wskazywał na 10,5°blg po wystudzeniu do temperatury zostały dodane drożdże. I tu zaczyna się mały problem fremantacja przez pierwsze dwa dni była w temp. Około 21°C po tych dwóch dniach nie miałem możliwości schłodzenia Warki temperatura oscylowała w granicach 23-27°C temperatura była uzależniona od temp. powietrza. W tym czasie obserwacja piany troszkę mnie niezapokoiła wydawało mi się ze pojawił się trochę szklisty nalot na pianie. Po tygodniu fermentacji piana osiadła ale do dnia dzisiejszego(18.06.2010) pozostaje biały nalot na powierzchni Warki który przedstawiam na zdjęciu poniżej. Po pobraniu próbki areometr wskazuje 1°blg. W smaku i zapachu nie wyczułem żeby było cos nie tak. Moje pytanie brzmi czy można teraz przelewać to do butelek na cicha fermentacje ? Co mam zrobić z tym nalotem na powierzchni Warki (czy mam to jakoś zebrać) ? Jakie macie uwagi co do mojego warzenia czy fermentacji. Z góry dzieki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 niestety zdjęcie sie nie wczytało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krolewskiptak Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 zdiecie po pobraniu próbki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krolewskiptak Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 zdjecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 (edytowane) Wygląda że to drożdże , zdekantuj na cichą Edytowane 18 Czerwca 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krolewskiptak Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 a co lepiej dodać do refermentacji cukier czy glukoze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 wyglądają jak us-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 zdiecie po pobraniu próbki Wstaw do wanny z zimną wodą na 3 - 4 godziny (tak do połowy fermentora), powinny opaść... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 zdiecie po pobraniu próbki Wstaw do wanny z zimną wodą na 3 - 4 godziny (tak do połowy fermentora)' date=' powinny opaść...[/quote'] Ale po co, koniec fermentacji, na cichą albo do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 (edytowane) W ostatnie upały miałem podobną sytuację, kożuszek był jeszcze grubszy. Przestawienie fermentora do dekantacji spowodowało opadanie drożdzy i piwo zmętniało znacznie. Wstawiłem do wanny, po 4 godzinach po kożuchu nie było śladu, piwo na cichą ściągnąłem nieźle klarowne. Warto było... ...o żesz!... sorry, poprawione, upiekło mi się... Edytowane 19 Czerwca 2010 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 ja bym jeszcze zobaczył na wodzie jak działa Twój areometr. Zmierz blg czystej wody w 20 °C. Teraz potrzymaj je trochę w chłodniejszym żeby się do końca wyklarowało i w butle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 ja mam podobny problem ale jak smakowałem piwka to było nagazowane temp to 18°C i także ok 1°Blg aerometr przedchwilą sprawdziłem jest ok a do tego wskazuje poniżej 0% alk. To moje pierwsze podejście i nie bardzo wiem o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 (edytowane) ja mam podobny problem ale jak smakowałem piwka to było nagazowane temp to 18°C i także ok 1°Blg aerometr przedchwilą sprawdziłem jest ok a do tego wskazuje poniżej 0% alk. To moje pierwsze podejście i nie bardzo wiem o co chodzi. Ten areometr to pokazuje zwartość alkoholu w powietrzu ? :rolleyes: Edytowane 19 Czerwca 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 (edytowane) raczej w piwie mam ten http://www.homebrewing.pl/areometr-ballingomierz-profesjonalny-035blg-p-302.html Edytowane 19 Czerwca 2010 przez karlos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 masz areometr czy aerometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlos Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 ok przepraszam najmocniej literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się