St.Michal Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 (edytowane) Witam, mam pytanie. Chce zrobic warke piwa z brewkitow. Jedna mam juz za soba. Teraz myslalem o piwie pszenicznym z takich artykulow: Ekstrakt zachmielony piwo domowe pszeniczne piWES-03 1,7 kg x2 Plynny ekstrakt pszeniczny WES 1,2 kg Wszystko do jednego fermentatora. Chcialbym zeby wyszlo ok. 30 l. Czy taki sklad ma sens? Z gory dzieki za pomoc Edytowane 19 Czerwca 2010 przez St.Michal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Witam, mam pytanie. Chce zrobic warke piwa z brewkitow. Jedna mam juz za soba. Teraz myslalem o piwie pszenicznym z takich artykulow: Ekstrakt zachmielony piwo domowe pszeniczne piWES-03 1,7 kg x2 Plynny ekstrakt pszeniczny WES 1,2 kg Wszystko do jednego fermentatora. Chcialbym zeby wyszlo ok. 30 l. Czy taki sklad ma sens? Z gory dzieki za pomoc Ma sens , w czym to będziesz fermentował ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Michal Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 W fermentatorze 33 litry (standardowe wiadro z kranem i rurka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 W fermentatorze 33 litry (standardowe wiadro z kranem i rurka) ciężko 30l fermentować w 33l wiadrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Michal Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Hm... Czyli ile piwa mozna zrobic w tym wiadrze zeby bylo bezpiecznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Hm... Czyli ile piwa mozna zrobic w tym wiadrze zeby bylo bezpiecznie? bywa że przy 20l piana potrafi wyłazić z wiadra , ja robię max 25l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Michal Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Hm. Dobra, w takim razie sprobuje zrobic 25 . Zastanawiam sie w takim razie, co wyjdzie lepiej, piWES pszeniczny ekstrakt nachmielony 1,7kg i pszeniczny ekstrakt slodowy nienachmielony 1,7kg, czy po prostu kupic 2x puche piWESa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aos Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 sądzę ze twoja pierwsza myśl była najlepsza ! tylko użyj mniej wody tak aby piana Ci się zmieściła , zastosuj też rurkę fermentacyjną a pokrywę zamknij szczelnie to nie wycieknie bokami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 .................. zastosuj też rurkę fermentacyjną a pokrywę zamknij szczelnie to nie wycieknie bokami Uwarzyłem ponad 50 warek piwa i nigdy nie zamykałem szczelnie pokrywy i nie stosowałem rurki fermentacyjnej podczas fermentacji burzliwej. Zawsze tylko kładę pokrywę na fermentor , przykrywam bawełnianą szmatką i obwiązuję gumką, żeby zabezpieczyć przed kurzem i owadami. Na cichej przeważnie robię tak samo. Rurkę zakładam tylko do szklanych balonów. Jak do tej pory system sprawdził się w 100% :beer: St.Michal jeżeli chodzi o pytanie zadane w 1 poście to proponuję 2 rozwiązania: 1 )- 2 puszki piWES-03 1,7 kg rozcieńczyć wodą do poziomu 23-25 L 2 )- 1 puszka piWES-03 1,7 kg + 1 puszka WES 1,2 kg rozcieńczyć wodą do poziomu 20-22 L W jednym i drugim przypadku powinny wyjść całkiem przyzwoite piwa Życzę powodzenia i zachęcam do warzenia z zacieraniem - to naprawdę nie jest takie trudne a efekty o wiele lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się