Skocz do zawartości

Warka z 2 ekstraktow nachmieloych i suchego


St.Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie. Chce zrobic warke piwa z brewkitow. Jedna mam juz za soba. Teraz myslalem o piwie pszenicznym z takich artykulow:

Ekstrakt zachmielony piwo domowe pszeniczne piWES-03 1,7 kg x2

Plynny ekstrakt pszeniczny WES 1,2 kg

 

Wszystko do jednego fermentatora. Chcialbym zeby wyszlo ok. 30 l. Czy taki sklad ma sens? Z gory dzieki za pomoc

Edytowane przez St.Michal
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

mam pytanie. Chce zrobic warke piwa z brewkitow. Jedna mam juz za soba. Teraz myslalem o piwie pszenicznym z takich artykulow:

Ekstrakt zachmielony piwo domowe pszeniczne piWES-03 1,7 kg x2

Plynny ekstrakt pszeniczny WES 1,2 kg

 

Wszystko do jednego fermentatora. Chcialbym zeby wyszlo ok. 30 l. Czy taki sklad ma sens? Z gory dzieki za pomoc

Ma sens , w czym to będziesz fermentował ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.................. zastosuj też rurkę fermentacyjną a pokrywę zamknij szczelnie to nie wycieknie bokami

Uwarzyłem ponad 50 warek piwa i nigdy nie zamykałem szczelnie pokrywy i nie stosowałem rurki fermentacyjnej podczas fermentacji burzliwej.

Zawsze tylko kładę pokrywę na fermentor , przykrywam bawełnianą szmatką i obwiązuję gumką,

żeby zabezpieczyć przed kurzem i owadami.

Na cichej przeważnie robię tak samo. Rurkę zakładam tylko do szklanych balonów.

Jak do tej pory system sprawdził się w 100% :beer: :beer:

 

St.Michal jeżeli chodzi o pytanie zadane w 1 poście to proponuję 2 rozwiązania:

 

1 )- 2 puszki piWES-03 1,7 kg rozcieńczyć wodą do poziomu 23-25 L

2 )- 1 puszka piWES-03 1,7 kg + 1 puszka WES 1,2 kg rozcieńczyć wodą do poziomu 20-22 L

 

W jednym i drugim przypadku powinny wyjść całkiem przyzwoite piwa :beer:

 

Życzę powodzenia i zachęcam do warzenia z zacieraniem - to naprawdę nie jest takie trudne a efekty o wiele lepsze. :beer::okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.