grzesiuu Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Chciałem was zapytać jak wy podchodzicie do tematu. Kiedy piwo staje się zwietrzałe i należy go wylać. Otóż zostawiłem z wczoraj otwartego browara i tak się zastanawiam. Wiadomo że gaz uleciał. Piwo ze sklepu smakuje bez gazu tak że odrazu trzeba wylewać a domowe niekoniecznie. Tylko obawiam się o infekcje czy ono za noc może sie skwasić? I kiedy po otwarciu nie nadaje się spożycia? Macie jakieś sugestie - pić czy nie pić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 pij będziesz łatwiejszy yyy nie, to było: pij- będziesz łatwiejsza, pij- nie będziesz mógł :) ad rem- anglicy co do nagazowania piwa mają drastycznie inne podejście niż smakosze kontynentalni, przed XIX wiekiem piwa nie były gazowane wcale (nikt by technik szampańskich nie stosował wobec plebejskiego napoju), więc co kraj to obyczaj. Moim zdaniem wystarczy zdrowy rozsądek by ocenić czy piwo się zepsuło i picie więcej niż pół łyka ma sens czy nie. Smakuje to na zdrowie, nie smakuje to do systemu kanalizacji. A jeśli "smakowałoby ale brakuje mi..." to zawsze można zrobić grzańca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danko Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Po jednej nocy bakterie nie zdążą się na tyle rozmnożyć aby drastycznie zmienić smak piwa. Poza tym co to znaczy że piwa przemysłowe są do d. gdy się wygazują? Ja znam ludzi którzy celowo zostawiają otwarte piwo "na jutro". Mi też smakują piwa bez gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się