emcede Posted October 31, 2019 Share Posted October 31, 2019 Czołem ! Buduję właśnie kegerator i próbuję ogarnąć temat chłodzenia kolumny. Zakupiłem taką pompkę https://allegro.pl/oferta/pompa-pompka-do-wody-cieczy-240l-h-12v-arduino-8605566331?snapshot=MjAxOS0xMC0yM1QwNzoxMTowOC4xODVaO2J1eWVyOzcxYWFlOTdjNjRjMDE0MDIzYmI1MGVkNjc2MjdkMzI4NWY4ODE0NGJhNDZjZDUwM2IzMjA2Y2YyZjE3YzQzOWE%3D ale jak dla mnie jest za głośna. Wibracje po chwili doprowadzają do szału. Polecicie jakiś sensowny sposób ogarnięcia tej instalacji, może jakąś pompkę cichutką? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted October 31, 2019 Share Posted October 31, 2019 Pompka będzie w lodówce czy na zewnątrz Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted October 31, 2019 Author Share Posted October 31, 2019 WewnątrzWysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbysta Posted November 7, 2019 Share Posted November 7, 2019 Chłodzenie kolumny to mus, czy już jakaś personalna fanaberia?Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted November 7, 2019 Author Share Posted November 7, 2019 Moim zdaniem mus.Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbysta Posted November 7, 2019 Share Posted November 7, 2019 A dobra izolacja nie wystarczy?Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted November 7, 2019 Author Share Posted November 7, 2019 Izolacja to za mało, piwo w kolumnie psuje się.Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 7, 2019 Share Posted November 7, 2019 1 godzinę temu, Hobbysta napisał: Chłodzenie kolumny to mus, czy już jakaś personalna fanaberia? Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka FANABERIA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbysta Posted November 7, 2019 Share Posted November 7, 2019 No to zdania są podzielone w takim razie Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
white Posted November 14, 2019 Share Posted November 14, 2019 możesz wzorem piwowarów z USA puścić przewód z piwem w rurce miedzianej a koniec umieścić w lodówce. dzięki temu masz pasywne chłodzenie. oczywiście całość zaizolować jak trzeba Link to comment Share on other sites More sharing options...
astrobus Posted November 15, 2019 Share Posted November 15, 2019 W dniu 7.11.2019 o 10:44, emcede napisał: Izolacja to za mało, piwo w kolumnie psuje się. Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Ja nie mam chłodzenia kolumny, i nie zauważyłem żeby się psuło. A dodatkowo będzie bardzo dużo skroplin płynących po zewnętrznej części kolumny co będzie skutkowało niechcianymi kałużami. Uważam że chłodzenie możesz sobie odpuścić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted November 15, 2019 Share Posted November 15, 2019 Też nie mam chłodzenia i jest dobrze piwo się nie psuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted November 15, 2019 Share Posted November 15, 2019 Też nie mam chłodzonej kolumny, mam dobrze izolowane węże w kolumnie. Piwo z reguły pije jedno dziennie wieczorem i nic się nie dzieje. pmzs 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts