tomi1982 Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Hi ocencie czy na RISa 26BLG/ 70 IBU ta receptura jest ok. zamiast suchych planuje robic na gestwie. Mial byc dzis warzony ale niestety przeziebienie mnie zmiotlo. Gestwy mam swiezej 2litry po ipa na us-05. Dzis zlana i dana do lodowki. Mam zamiar zrobic to piwko za tydzien. Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU Volume 4,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Słód 1 41,3 % 2,61 L 1,50 kg Pilsner - Wędzony (5,0 EBC) Słód 2 15,5 % 0,98 L 1,00 kg Chocolate Wheat (Weyermann) (817,5 EBC) Słód 3 10,3 % 0,65 L 1,00 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Słód 4 10,3 % 0,65 L 1,00 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Słód 5 10,3 % 0,65 L 0,60 kg BlackSwaen©Barley (1126,8 EBC) Słód 6 6,2 % 0,39 L 0,30 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Słód 7 3,0 % 0,19 L 0,30 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Słód 8 3,0 % 0,19 L 60,00 g Marynka [11,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 9 57,6 IBUs - 30,00 g Lublin (Lubelski) [4,00 %] - Gotowanie 25,0 min Chmiel 10 7,0 IBUs - 30,00 g Lublin (Lubelski) [4,00 %] - Aromatyczny (whirlpool) 60,0 min, 90,2 C Chmiel 11 5,0 IBUs - 2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Drożdże 12 - - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1982 Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 Nie ma żadnych uwag? Gesendet von meinem ONEPLUS A5010 mit Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 4 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 (edytowane) Każdy robi RISa pod siebie. Dużo zależy od profilu wody. U siebie, pomimo sypnięcia niewielkiej ilości słodów palonych, mam aktualnie popielniczkę - miękka woda. Dobrze widzę, że masz tutaj 2kg ... sorry nie zauważyłem ... 3kg słodów palonych? To będzie niepijalne - popielniczka w płynie brzmi zbyt łagodnie na taką kompozycję. Masz brak kontry karmelowej. Warto trochę karmelu dosypać. Tutaj masz tylko caramunich dodany. Najlepiej zrób najpierw RISa na czyjejś sprawdzonej recepturze i wtedy ocenisz ewentualne modyfikacje zasypu Edytowane 4 Listopada 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi1982 Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 Dzieki, zmienilem. Chcialem troche wiecej palonosci ale moze masz racje ze przesadzilem. Robilem Risa rok temu i jest perfekcyjny. Tu mnie troche ponioslo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 4 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 Skoro poprzedni jest perfekcyjny, to czemu zmieniasz recepturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się