Skocz do zawartości

Ocena RISa receptura i poprawki...


tomi1982

Rekomendowane odpowiedzi

Hi

ocencie czy na RISa 26BLG/ 70 IBU ta receptura jest ok.

zamiast suchych planuje robic na gestwie. Mial byc dzis warzony ale niestety przeziebienie mnie zmiotlo.

Gestwy mam swiezej 2litry po ipa na us-05. Dzis zlana i dana do lodowki. Mam zamiar zrobic to piwko za tydzien.

 

 

Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU Volume
4,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Słód 1 41,3 % 2,61 L
1,50 kg Pilsner - Wędzony (5,0 EBC) Słód 2 15,5 % 0,98 L
1,00 kg Chocolate Wheat (Weyermann) (817,5 EBC) Słód 3 10,3 % 0,65 L
1,00 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Słód 4 10,3 % 0,65 L
1,00 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Słód 5 10,3 % 0,65 L
0,60 kg BlackSwaen©Barley (1126,8 EBC) Słód 6 6,2 % 0,39 L
0,30 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Słód 7 3,0 % 0,19 L
0,30 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Słód 8 3,0 % 0,19 L
60,00 g Marynka [11,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 9 57,6 IBUs -
30,00 g Lublin (Lubelski) [4,00 %] - Gotowanie 25,0 min Chmiel 10 7,0 IBUs -
30,00 g Lublin (Lubelski) [4,00 %] - Aromatyczny (whirlpool) 60,0 min, 90,2 C Chmiel 11 5,0 IBUs -
2,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Drożdże 12 -

-

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każdy robi RISa pod siebie. Dużo zależy od profilu wody. U siebie, pomimo sypnięcia niewielkiej ilości słodów palonych, mam aktualnie popielniczkę - miękka woda.

Dobrze widzę, że masz tutaj 2kg ... sorry nie zauważyłem ... 3kg słodów palonych? To będzie niepijalne - popielniczka w płynie brzmi zbyt łagodnie na taką kompozycję.

Masz brak kontry karmelowej. Warto trochę karmelu dosypać. Tutaj masz tylko caramunich dodany.

Najlepiej zrób najpierw RISa na czyjejś sprawdzonej recepturze i wtedy ocenisz ewentualne modyfikacje zasypu

Edytowane przez Grzegorz Żukowski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.