Piotr Ba Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Problem rozwiązany. Uważyłem wczoraj czwartą warkę - marcowe (nigdy nie robiłem z brewkitu) i rozwiązano problem a więc: Zacieramy w ilości wody 4 litry na 1 kg słodu Nie skracamy przerwy maltozowej - wczoraj 60 minut. Wysładzanie i filtracja powoli - garnek 2 litrowy napełniany w tempie ok. 1-2 minuty. Garnek do zacierania musi mieć 30 litrów - tzn być standardowy. Może to być bardzo cenna informacja dla początkujących - do których się zaliczam. Zasyp słody pilzneński 1,5 kg, wiedeński 2 kg, monachijski typu 1 1 kg, caramel pale viking malt 250 gramów. Przerwa maltozowa 60 minut, dekstrynująca 15 minut Gotowanie 60 minut i chmiel 30 gramów Tradition na goryczkę (w 1') Uzyskano 20 litrów brzeczki około 13 st Ballinga. Zadano 300 ml gęstwy ze słoika drożdży W34 z poprzedniej opisanej tu warki Zaznaczam że jest to przepis własny. Trzymać kciuki żeby drożdże "ruszyły" Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) 4 godziny temu, Piotr Ba napisał: Problem rozwiązany. Uważyłem wczoraj czwartą warkę - marcowe (nigdy nie robiłem z brewkitu) i rozwiązano problem a więc: Zacieramy w ilości wody 4 litry na 1 kg słodu Nie skracamy przerwy maltozowej - wczoraj 60 minut. Wysładzanie i filtracja powoli - garnek 2 litrowy napełniany w tempie ok. 1-2 minuty. Garnek do zacierania musi mieć 30 litrów - tzn być standardowy. Może to być bardzo cenna informacja dla początkujących - do których się zaliczam. Zasyp słody pilzneński 1,5 kg, wiedeński 2 kg, monachijski typu 1 1 kg, caramel pale viking malt 250 gramów. Przerwa maltozowa 60 minut, dekstrynująca 15 minut Gotowanie 60 minut i chmiel 30 gramów Tradition na goryczkę (w 1') Uzyskano 20 litrów brzeczki około 13 st Ballinga. Zadano 300 ml gęstwy ze słoika drożdży W34 z poprzedniej opisanej tu warki Zaznaczam że jest to przepis własny. Trzymać kciuki żeby drożdże "ruszyły" Wystarczy ważyć składniki, ważenie warki to juz przesada ps na czym polegał problem i dlaczego warto przeczytać? Edytowane 2 Listopada 2019 przez anteks Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się