Piotr Ba Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Problem rozwiązany. Uważyłem wczoraj czwartą warkę - marcowe (nigdy nie robiłem z brewkitu) i rozwiązano problem a więc: Zacieramy w ilości wody 4 litry na 1 kg słodu Nie skracamy przerwy maltozowej - wczoraj 60 minut. Wysładzanie i filtracja powoli - garnek 2 litrowy napełniany w tempie ok. 1-2 minuty. Garnek do zacierania musi mieć 30 litrów - tzn być standardowy. Może to być bardzo cenna informacja dla początkujących - do których się zaliczam. Zasyp słody pilzneński 1,5 kg, wiedeński 2 kg, monachijski typu 1 1 kg, caramel pale viking malt 250 gramów. Przerwa maltozowa 60 minut, dekstrynująca 15 minut Gotowanie 60 minut i chmiel 30 gramów Tradition na goryczkę (w 1') Uzyskano 20 litrów brzeczki około 13 st Ballinga. Zadano 300 ml gęstwy ze słoika drożdży W34 z poprzedniej opisanej tu warki Zaznaczam że jest to przepis własny. Trzymać kciuki żeby drożdże "ruszyły" Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) 4 godziny temu, Piotr Ba napisał: Problem rozwiązany. Uważyłem wczoraj czwartą warkę - marcowe (nigdy nie robiłem z brewkitu) i rozwiązano problem a więc: Zacieramy w ilości wody 4 litry na 1 kg słodu Nie skracamy przerwy maltozowej - wczoraj 60 minut. Wysładzanie i filtracja powoli - garnek 2 litrowy napełniany w tempie ok. 1-2 minuty. Garnek do zacierania musi mieć 30 litrów - tzn być standardowy. Może to być bardzo cenna informacja dla początkujących - do których się zaliczam. Zasyp słody pilzneński 1,5 kg, wiedeński 2 kg, monachijski typu 1 1 kg, caramel pale viking malt 250 gramów. Przerwa maltozowa 60 minut, dekstrynująca 15 minut Gotowanie 60 minut i chmiel 30 gramów Tradition na goryczkę (w 1') Uzyskano 20 litrów brzeczki około 13 st Ballinga. Zadano 300 ml gęstwy ze słoika drożdży W34 z poprzedniej opisanej tu warki Zaznaczam że jest to przepis własny. Trzymać kciuki żeby drożdże "ruszyły" Wystarczy ważyć składniki, ważenie warki to juz przesada ps na czym polegał problem i dlaczego warto przeczytać? Edytowane 2 Listopada 2019 przez anteks Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi