Rebelion Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Witam, Taki o to przepis, zależy mi na tym żeby był dość czekoladowy ( jeżeli ktoś pił Bafometa z Peruna to bym chciał wcelować trochę w to) warka, 18 L: Viking Pale Ale malt - 5 kg Monachijski - 2.5 kg Jęczmień palony -0.6 kg Caraaroma - 0.5 kg Słód Caramunich Typ II Weyermann -0.5 kg Płatki pszeniczne -0.4 kg Płatki owsiane -0.4 kg Carafa -0.4 kg Czekoladowy -0.3kg Zacieranie - 67C - 90 min Wygrzew - 78C - 10 min Marynka50 g - gotowanie 100 min Aromat (koniec gotowania) Fuggles50 g -15 min Warrior50 g - 100 min Safale S-04 - suche 23 g Co byście dodali a co odjęli ewentualnie zamienili? Dzieki Edytowane 6 Listopada 2019 przez Rebelion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Przede wszystkim zwiększ zasyp, nie gotuj chmielu 100 minut i suchary nie są zbyt dobre do risa - najlepiej gęstwę. Zrób na tych sucharach lekkie piwo i dopiero na gęstwie risa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Jeżeli chcesz mocno czekoladowe, to polecam słód żytni czekoladowy majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Henx ~~ oki zmniejsze gotowanie chmielu do 60 min. 10 kg zasypu na 18 L warkę to mało? Grzegorz Żukowski ~~ ile byś dał tego słodu żytniego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 U mnie 250g w połączeniu z czekoladowym jasnym i ciemnym dało niezły smak gorzkiej czekolady. Są to słody palone, więc skorygowałbym wtedy zasyp jęczmienia palonego. Dobierz ilość słodu palonego do twardości wody. Ja się na tym naciąłem i popielniczka długo będzie się w moim piwie układała. Liczyłeś IBU? Nie znam Bafometa, ale 50g warriora może pozamiatać tą warkę vmario i Rebelion 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Robiąc swojego RISa też celowałem w styl zbliżony do Bafometa, który bardzo smakował żonie. Zacznij od drożdży. S-04 są wyraźnie estrowe, chyba żeby je prowadzić bardzo nisko, tylko nie wiem czy wówczas nie padną, bo długo dojadają resztki nawet w średnim ballingu. Wybrałbym raczej coś bardziej neutralnego i rozmnożył na słabszym piwie. Bafomet ma słodki profil z tylko lekką kontrą, celowałbym w 80-90 IBU. Warrior 2018 ma coś ok 15% aa więc tu w kombinacji z Marynką chyba się zgadza. Istotnym elementem bukietu ich piwa jest wanilia. Coś kojarzę, że ktoś z Peruna sam o tym pisał na wykopie czy reddicie, 2 laski macerowane w alkoholu na 2 tygodnie na cichą. Ja macerowałem w rumie, aromat wanilii w piwie jest wyraźny, ale nie dominujący. Rebelion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 7 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 No wyszło mi ibu troszkę ponad 90 więc może jeszcze obniżkę o kilka ? i jak Ci wyszedł smak tego Risa? Zbliżony do bafometa? Masz gdzieś przepis zapisany może i byś się podzielił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 (edytowane) Przyznam, że trochę oszukałem ekstraktem, nie mam warunków, aby dłużej gotować większe objętości. Nie jestem koneserem risów. Na początku było trochę alkoholowo i goryczka deczko za wysoka, ale teraz już jak na mój gust jest dobrze, aromatycznie dość blisko, choć nadal trochę mniej słodko niż Bafomet. Edytowane 7 Listopada 2019 przez ogoun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 7 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Ok, dzięki wielkie ? myślę że może wykorzystam Twój przepis a to że jest trochę mniej słodko to spoko aż tak nie przeszkadza to mi ? Ewentualnie już po takim czasie to coś byś zmienił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 13 minut temu, Rebelion napisał: Ewentualnie już po takim czasie to coś byś zmienił? Na pewno darowałbym sobie chmielenie w 10 minucie - po prawie pół roku w tak intensywnym piwie nic z tego nie czuję. Może jęczmienia palonego bym dodał też więcej, tak z 0,3-0,4 kg. Poza tym to sam nie wiem, RISa tylko okazjonalnie otwieram, a nie jestem ani sensorykiem ani koneserem tego stylu. Za to zadowolony jestem z drożdży (długo układają i nagazowują, ale w tym stylu to w niczym nie przeszkadza) i czekoladowości, co pewnie jest zasługą pszenicznej czekoladki od Fawcetta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Wydaje mi się że zrobię z Twojego przepisu tylko zmienię ilości bo ja zrobię troszkę większą warke no i chyba przy chmielach zostanę że swojego przepisu ? ewentualnie może dodam ciut więcej tego czekoladowego od fawcetta, zrobię recepture po pracy to wrzucę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 takie coś stworzyłem https://brewness.com/pl/recipe/demons-slayer/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi