Rebelion Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Witam, Taki o to przepis, zależy mi na tym żeby był dość czekoladowy ( jeżeli ktoś pił Bafometa z Peruna to bym chciał wcelować trochę w to) warka, 18 L: Viking Pale Ale malt - 5 kg Monachijski - 2.5 kg Jęczmień palony -0.6 kg Caraaroma - 0.5 kg Słód Caramunich Typ II Weyermann -0.5 kg Płatki pszeniczne -0.4 kg Płatki owsiane -0.4 kg Carafa -0.4 kg Czekoladowy -0.3kg Zacieranie - 67C - 90 min Wygrzew - 78C - 10 min Marynka50 g - gotowanie 100 min Aromat (koniec gotowania) Fuggles50 g -15 min Warrior50 g - 100 min Safale S-04 - suche 23 g Co byście dodali a co odjęli ewentualnie zamienili? Dzieki Edytowane 6 Listopada 2019 przez Rebelion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Przede wszystkim zwiększ zasyp, nie gotuj chmielu 100 minut i suchary nie są zbyt dobre do risa - najlepiej gęstwę. Zrób na tych sucharach lekkie piwo i dopiero na gęstwie risa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Jeżeli chcesz mocno czekoladowe, to polecam słód żytni czekoladowy majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Henx ~~ oki zmniejsze gotowanie chmielu do 60 min. 10 kg zasypu na 18 L warkę to mało? Grzegorz Żukowski ~~ ile byś dał tego słodu żytniego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 U mnie 250g w połączeniu z czekoladowym jasnym i ciemnym dało niezły smak gorzkiej czekolady. Są to słody palone, więc skorygowałbym wtedy zasyp jęczmienia palonego. Dobierz ilość słodu palonego do twardości wody. Ja się na tym naciąłem i popielniczka długo będzie się w moim piwie układała. Liczyłeś IBU? Nie znam Bafometa, ale 50g warriora może pozamiatać tą warkę vmario i Rebelion 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Robiąc swojego RISa też celowałem w styl zbliżony do Bafometa, który bardzo smakował żonie. Zacznij od drożdży. S-04 są wyraźnie estrowe, chyba żeby je prowadzić bardzo nisko, tylko nie wiem czy wówczas nie padną, bo długo dojadają resztki nawet w średnim ballingu. Wybrałbym raczej coś bardziej neutralnego i rozmnożył na słabszym piwie. Bafomet ma słodki profil z tylko lekką kontrą, celowałbym w 80-90 IBU. Warrior 2018 ma coś ok 15% aa więc tu w kombinacji z Marynką chyba się zgadza. Istotnym elementem bukietu ich piwa jest wanilia. Coś kojarzę, że ktoś z Peruna sam o tym pisał na wykopie czy reddicie, 2 laski macerowane w alkoholu na 2 tygodnie na cichą. Ja macerowałem w rumie, aromat wanilii w piwie jest wyraźny, ale nie dominujący. Rebelion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 7 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 No wyszło mi ibu troszkę ponad 90 więc może jeszcze obniżkę o kilka ? i jak Ci wyszedł smak tego Risa? Zbliżony do bafometa? Masz gdzieś przepis zapisany może i byś się podzielił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 (edytowane) Przyznam, że trochę oszukałem ekstraktem, nie mam warunków, aby dłużej gotować większe objętości. Nie jestem koneserem risów. Na początku było trochę alkoholowo i goryczka deczko za wysoka, ale teraz już jak na mój gust jest dobrze, aromatycznie dość blisko, choć nadal trochę mniej słodko niż Bafomet. Edytowane 7 Listopada 2019 przez ogoun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 7 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Ok, dzięki wielkie ? myślę że może wykorzystam Twój przepis a to że jest trochę mniej słodko to spoko aż tak nie przeszkadza to mi ? Ewentualnie już po takim czasie to coś byś zmienił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 13 minut temu, Rebelion napisał: Ewentualnie już po takim czasie to coś byś zmienił? Na pewno darowałbym sobie chmielenie w 10 minucie - po prawie pół roku w tak intensywnym piwie nic z tego nie czuję. Może jęczmienia palonego bym dodał też więcej, tak z 0,3-0,4 kg. Poza tym to sam nie wiem, RISa tylko okazjonalnie otwieram, a nie jestem ani sensorykiem ani koneserem tego stylu. Za to zadowolony jestem z drożdży (długo układają i nagazowują, ale w tym stylu to w niczym nie przeszkadza) i czekoladowości, co pewnie jest zasługą pszenicznej czekoladki od Fawcetta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Wydaje mi się że zrobię z Twojego przepisu tylko zmienię ilości bo ja zrobię troszkę większą warke no i chyba przy chmielach zostanę że swojego przepisu ? ewentualnie może dodam ciut więcej tego czekoladowego od fawcetta, zrobię recepture po pracy to wrzucę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebelion Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 takie coś stworzyłem https://brewness.com/pl/recipe/demons-slayer/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się