zielona herbata Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 CZESC! Wyszło mi bardzo gorzkie piwo. Robilem go z brewkita coopers`a (Pilsner). Temp miałem o jakies 5* za wysoka niż zalecana do tego zestawu. Czy to moglo miec wplyw na smak piwa? Czy smak sie zmieni po jakims czasie lezakowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 CZESC!Wyszło mi bardzo gorzkie piwo. Robilem go z brewkita coopers`a (Pilsner). Temp miałem o jakies 5* za wysoka niż zalecana do tego zestawu. Czy to moglo miec wplyw na smak piwa? Czy smak sie zmieni po jakims czasie lezakowania? To bardzo dziwne. Pierwszy raz słyszę, żeby brewkit dawał przechmielone piwo? A jak był robiony ten brewkit tradycyjnie, czy np. z jednej puszki robiłeś 10l piwa? Jeśli to drugie, to niestety nie ma się czemu dziwić. Producent założył, ze z tej puszki powstanie 20l piwa i na tyle obliczył goryczkę. Jak łatwo policzyć w takim wypadku piwo jest 2 razy bardziej goryczkowe niż powinno. Jeżeli jednak robiłeś 20l, to trudno mi coś powiedzieć. Temp. fermentacji raczej na goryczkę nie ma wpływu. Myslę, ze z czasem goryczka może trochę złagodnieć, ułożyć się. Próbowałeś zabutelkowane piwo, czy zielone przed rozlewem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielona herbata Opublikowano 28 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Z kit`a zrobilem 20l wg przepisu. Piwo probowalem przed rozlewem, ale dzisiaj otworzylem jedno i smaczek jest ok gazu bardzo malo ale mysle, ze bedzie wiecej. Wydaje mi sie, ze ten osad co sie zebral na dnie daje ten gorzki smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Piwo zielone zawsze ma trochę inny smak i to może mylić. Trochę cierpliwości i dowiesz się co wyszło. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi