goldi_WRO Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) Przymierzam się do zakupu fermentora z nierdzewki https://www.expondo.pl/royal-catering-pojemnik-fermentacyjny-30-l-termometr-10011528 zastanawiam się tylko jak wykorzystać dolny zawór. To jest chyba 1/2' Macie na to jakiś patent? jakaś przejściówka do nakrętki pet ? czy może zlewać z tego bezpośrednio do słoika ? Edit: tu są lepsze zdjęcia https://allegro.pl/oferta/pojemnik-fermentacyjny-royal-catering-rcbm-44cf-8687820126 Edytowane 28 Listopada 2019 przez goldi_WRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Nie znam tego fermentatora, ale używałem fermentasaurus 35l i teraz fermzilla 27l. I powiem jedno nie wiem jaki tam jest zawór spustowy, ale porównując fermentasaurus do fermzilla to różnica w wielkości zaworu robi robotę. Fermzilla ma ok 2 cali i to chyba takie minimum. Dodatkowo mając fermentator stożkowy to powinien, mieć możliwość transportu bez tlenowego. Czyli mieć możliwość podłączenia gazu i transportu do kega czy do nalewacza do butelek. Przynajmniej dla mnie to duży plus, gazuje kega i stroną piwną zalewam piwo.(w butelki się już nie bawię) Tak to u mnie wygląda na przykładzie Belgian Dark Coffe 16 blg, kawa po 3-4 dniach cichej sama opadła do pojemnika. Niestety nie zrobiłem zdjęcia. Teraz mam temp. 0 stopni i klaruje piwo. Wiem że mu daleko do fermentatora z SS, ale to coś naprawdę robi robotę. Jak by było mnie stać na taki z SS to nawet bym się nie zastanawiał. Ale z w/w wymaganiami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Gdzie kupiles Fermzille 27? I za ile? Widziałem że sklep w Czechach ma na stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Właśnie tam kupiłem bachnik bez problemowa wysyłka, całość z wysyłką 130 - 133 euro. A jakieś dodatki zamawiałem w chinach np. dodatkowe pojemniki na drożdże kupowałem w chinach. Wziąłem dwa żeby była tańsza wysyłka, jeden pojemnik mam do odsprzedania. Fajna rzecz, za w miarę przystępną cenę. Taki z SS to tak pod 2k kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciniak Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Odświeżam temat. Czy jest jakiś użytkownik tego fermentora z nierdzewki i podzielił się spostrzeżeniami? Zastanawiam się nad tym fermentorem (stal nierdzewna jednak lepsza od plastiku) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Kolego kup i porównaj, a jak kupisz to od razu zmieniaj ujście gęstawy na minimum 2 cale. Ja wolę tańszą Fermzille, jak się go czyści chemią lub miękką gąbką to nic mu się nie dzieje. A widzę na bieżąco jak przebiega fermentacja. To że przezroczysty dla mnie zaleta, a fermentuje w zamkniętej chłodni więc ma ciemno. A jeśli Cię stać i chcesz porządny fermentator z SS to : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 W dniu 25.12.2019 o 08:45, Ciniak napisał: Odświeżam temat. Czy jest jakiś użytkownik tego fermentora z nierdzewki i podzielił się spostrzeżeniami? Zastanawiam się nad tym fermentorem (stal nierdzewna jednak lepsza od plastiku) . Dostałem od żony na mikołaja ten fermentor i to ten z chłodnicą Mój egzemplarz przyjechał z uszkodzonym termometrem który wymieniłem na nowy. Nie chciało mi się bawić z odsyłaniem na gwarancji itd.. nowy termometr kosztował mnie 10zl. Dodatkowym minusem w moim przypadku jest odpadająca uszczelka pod deklem, w jednym miejscu fabrycznie była źle przyklejona i jak chciałem ją poprawić to się odkleiła. Mam zamiar zastąpić ja silikonem do zastosowań spożywczych, widziałem taki na allegro, chyba 20zł za sztukę. Dam grubszą warstwę to wydaje mi się że po zamknięciu pokrywa będzie szczelniejsza.. będę z tym jeszcze kombinował. Poza tymi dwoma wadami konkretnie mojego egzemplarza muszę polecić konstrukcję, wszystkie elementy takie jak nóżki i rączki są bardzo dobrze przymocowane. Łączenia w środku są bardzo ładnie wykończone, prawie niewidoczne, nie znam się na obróbce takich metali ale są chyba jakoś wyszlifowane bo prawie ich nie widać. Ja w swoim fermentorze zastosowałem ogniwo Peltiera do chłodzenia cieczy w układzie, wieczorem podeśle zdjęcia jak to wygląda. Zbliża się czas zlania aktualnie fermentującego piwa to spróbuje zrobić jakiś cold-crash i zobaczymy do ilu stopni zejdę na tym układzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Jaka średnica zaworu i kolanka spustu gęstawy? Tych informacji producent nigdzie nie podaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sibart Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 5 godzin temu, Pabllo_Lodz napisał: Jaka średnica zaworu i kolanka spustu gęstawy? Tych informacji producent nigdzie nie podaje. Zawór to 1/2". Średnica zaworu w środku czyli fi to 9mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 9 godzin temu, sibart napisał: Zawór to 1/2". Średnica zaworu w środku czyli fi to 9mm. To dupa, kawa czy nawet chmiel po chmieleniu na zimno nie zejdzie. Pierwsza rzecz do przeróbki.. Ale jestem ciekaw zdjęć i opinii kol. @goldi_WRO jak z spustem drożdży itp.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 31 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 (edytowane) Niestety na opis zlewania drożdży musicie jeszcze chwile poczekać. Pewnie pod koniec tygodnia będę zlewał. Tak potwierdzam, kolanko to standardowe kolanko 1/2" z zaworem kulowym na końcu. Macając od środka fermentora kolanko można wyczuć gwint więc zostało ono po prostu jakoś przyspawane do stożka. Na potrzeby zlewania środka czyszczącego zamontowałem przejściówkę na 3/4" i wylot na wąż ogrodowy 19mm (akurat taki zestaw miałem w domu) i musze powiedzieć że leciało bardzo żwawo. 5l środka zleciało w kilka sekund. Nie wiem jak będzie przy zlewaniu drożdży, pewnie przydało by sie to przedmuchać jakimś CO2 wcześniej zobaczymy w weekend. @Pabllo_Lodz Zdecydowanie nie jest to rozwiązanie jak w FermZilli że masz cały czas podłączony słoik i drożdże sobie po prostu opadają do niego, ten zawór służy raczej do zlewania ich po zakończonej fermentacji. Mój fermentor jest nadal w trakcie budowy.., a wygląda aktualnie tak: Edytowane 31 Grudnia 2019 przez goldi_WRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciniak Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Czy to o ogniwo Peltiera daje rade i jest w stanie utrzymać 12 C (do dolnej fermentacji) i jakiej mocy jest zasilacz do tego ogniwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Ja mam zasilacz 18A ale pobór prądu przez ogniwo to około 6A 12v. Co do jego wydajności to myślę że spokojnie utrzyma temperaturę 12 stopni, niestety może być mały problem z osiągnięciem tej temperatury. Trzeba by mu jakoś pomóc, albo zaaplikować brzeczkę już w niskiej temperaturze. Nie testowałem tego w tym fermentorze, ale używałem tego ogniwa do chłodzenia skrzyni styropianowej i dawało radę utrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 1 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Testowałem ogniwa, to jest mało żeby osiągnąć niską temp. brzeczki. Nie mówię już o lagerowaniu. Ale pomyśl o chiller opartym o agregat chłodniczy, jako zbiornik glikolu lodówka turystyczna. Ponieważ ja mam lodówkę w szafce z zastosowaniem agregatu i 25l mogę schłodzić do -1 w kilka godzin, to wiem że na pewno zadziała. Moja lodówko szafka kosztowała mnie 200 zł z agregatem, bez szafki. Koszt myślę że max 700 zł za glikol chiller, GF Chiller 3800 zł. Sterownik nawet po wifi się znajdzie, lub CBpi3, czy jakikolwiek inny. xnrv 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbenz Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Kolego goldi_WRO,a możesz pokazać jakąś fotkę jak ten "agregat" w środku fermentora wygląda? Tam jest jakieś orurowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 To jest taka spirala poprostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mularez Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) Najlepiej byłoby wykorzystać agregat ze starej lodówko zamrażarki podłączone do sterownika temperatury. Edytowane 26 Lutego 2020 przez Mularez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Ja zrobiłem tak, jak niżej i działa super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Ja się pochwalę zakończeniem przebudowy fermentora. Wygląda to teraz tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boros Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Rozważam zakup tego fermentora. @goldi_WRO mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie jego wnętrza? I jak ze zlewaniem drożdży, ładnie lecą, nie zostają na ściankach, nie zapycha się zawór? Czy w trakcie używania natrafiłeś na jakieś problemy warte uwagi? Dzięki za wszelkie opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 22 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 (edytowane) Hej, dawno nie aktualizowałem wątku. Teraz to wygląda tak: Chłodzenie to chłodziarka akwariowa RESUN CL-280, kupiłem za 800zł prawie nie używaną na OLX. Ładnie utrzymuje temperature, jeszcze nie testowałem coldcrash, ale teoretycznie potrafi zejść do 4 stopni C. Przystosowana jest do zbiornika 300l więc z 30l raczej da sobie radę. Ma w sobie kompresor i płytowy wymiennik ciepła. Do tego pompka 800l/h. Wymieniłem też izolacje cieplną na taką czarną i samoprzylepną. Pod starą izolacją pozostawała woda po myciu i gniło wszystko. Z tą samoprzylepną nie ma problemu. @boros co do twojego pytania to najlepszą odpowiedzą jest stwierdzenie że jest to najlepsza opcja patrząc na współczynnik cena/jakość. Z wad które stwierdziłem to uszczelka pod pokrywą która u mnie była słabo przyklejona. Wymieniłem ją na taki specjalny sylikon do spożywki. Jeśli zaś chodzi o odbiór drożdzy na cichą to kąt stożka jest za mały, drożdze osadzają się na stożku i nie wszystkie się zlewają, ale myślę że spokojnie 80% można odebrać. Zawór się nie zapycha, po otwarciu trzeba poczekać minutę czy dwie zanim ciśnienie wypchnie masę, ale zawsze w końcu się to dzieje. Nie wiem jak jest z małą ilością piwa, raczej robię warki 20+ l. Edytowane 22 Września 2020 przez goldi_WRO anatom i Mars_2000 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boros Opublikowano 22 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Dzięki! ładnie to wygląda Z tego co widzę, dorobiłeś dodatkowe zatrzaski na wieko, te 3 fabryczne słabo trzymają? 2 godziny temu, goldi_WRO napisał: co do twojego pytania to najlepszą odpowiedzą jest stwierdzenie że jest to najlepsza opcja patrząc na współczynnik cena/jakość Też mi się tak wydaje. To chyba najtańsza opcja wśród tego typu fermentorów (podobne Klarstein, Brewmonk, ale droższe lub niedostępne u nas), i rozmiar jak dla mnie w sam raz. A sprzęty takie jak SS Brewtech czy GF to już inna półka cenowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. goldi_WRO Opublikowano 22 Września 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Akurat dziś zlewalem drożdże. Juranto, Macie Kuro, grzegorz134 i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juranto Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Po jakim czasie zlewasz drozdze? Zakupilem z Brew Monka wyglada identycznie, zaworek dolny mam tylko na 3/4. Tu w jednym z filmikow (https://www.youtube.com/watch?v=qisd34Qt5Ng&t=61s) zaleca w komentarzach zlewanie najpierw po 48h i kolejny raz znowu po 48h, testuje teraz ten sposob, nie chcialbym zeby sie zapchalo. W tym filmiku (https://www.youtube.com/watch?v=uB26t60IKGo) widac jak po skonczonej fermentacji nic nie zlatuje... Jak to wyglada u Ciebie po takim czasie? Miales problemy? Probowales upuszczać chmiel po chmieleniu na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Ja zlewam raz po zakończeniu burzliwej, albo wcale jeśli nie chmiele na zimno. Ten twój ma fajniejszy spust, mój jest zrobiony ze zwykłego kolanka 1/2" i ma gwint zaraz przy stożku. Ten twój fermentor jest szczelny? Można ważyć pod ciśnieniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się