xŁukaszx Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Witam. Na razie popełniłem 2 warki. Obie zacierane obie z zestawów: Apa i American amber ale. Chciałbym przy zestawach pozostać (idzie do mnie AIPA) żeby poznać style . Ale jestem zielony w temacie a chciałbym sobie co nieco rozjaśnić i wpadłem na pomysł kilku warek single hop żeby poznać chmiele. na początek APA z Citrą prosiłbym o ocenę przepisu i ogólnie wszelkie rady. Przepis wygląda tak https://brewness.com/pl/recipe/apa-single-hop-citra-3/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Na moje oko, jeśli zależy Ci na poznaniu chmielu to lepiej wywalić monachijski z receptury i zrobić SMaSH. Piwo będzie miało mniej smaków i aromatów pochodzących ze słodu które mogą przykrywać Ci chmielWysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xŁukaszx Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 (edytowane) Ok czyli zamiast 4 kg pale ale + 1 monachijski 5 pale ale. A co sądzisz o chmieleniu? Edytowane 3 Grudnia 2019 przez xŁukaszx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Chmielenie wedle uznania i własnego doświadczenia. Ja osobiście do gotowania daje całość na 60min bez rozbijania na 30 i 15min co załatwia mi goryczkę. Resztę sypie na 0 i na przerwę w 70st podczas chłodzenia. Na zimno 30g jak dla mnie chyba trochę mało, ale to też kwestia gustu i opanowania w sumie nie łatwego procesu jakim jest chmielenie na zimno. Osobiście przekonałem się że sypanie 200g na 20l nie gwarantuje fajnego aromatu, więc trzeba próbować i wyciągać wnioskiWysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xŁukaszx Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 To może: 30 na 60 m 30 na 0 min 40 na zimno Przy okazji mam pytanie o różnice w chmieleniu w 60 min a 30 czy 15 wszystkie zwiększają goryczkę im dłużej tym bardziej jak rozumiem a im krócej to bardziej podbijają aromat? Czy to jest wyczuwalne bez jakiś nadzwyczajnych uzdolnień "sensorycznych"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Ilu piwowarów tyle opinii... Kiedyś chmielono 60-goryczka 30-smak 15-aromat. Dziś wielu uważa że nie ma to większego sensu i że lepszy efekt daje chmielenie na 0 i hopstand. Dla mnie osobiście szkoda chmielu na 30 i 15 bo ani goryczki ani smaku/aromatu z tego. Ale podkreślam że to moje zdanie poprostu próbowałem tak i tak i wybrałem co mi pasuje Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka A jeszcze zapytam jak chlodzisz brzeczkę po gotowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 27 minut temu, xŁukaszx napisał: Przy okazji mam pytanie o różnice w chmieleniu w 60 min a 30 czy 15 wszystkie zwiększają goryczkę im dłużej tym bardziej jak rozumiem a im krócej to bardziej podbijają aromat? Czy to jest wyczuwalne bez jakiś nadzwyczajnych uzdolnień "sensorycznych"? Teoretycznie w 60 minutach gotowania danej porcji chmielu wszystkie alfakwasy (goryczka) przedostają się do brzeczki. Natomiast prawie wszystkie olejki smakowo-aromatyczne w tym czasie wyparują. Dlatego rozróżniamy chmielenie na goryczke i na smak/aromat. Najwięcej olejków smakowo-aromatycznych zostaje jak daną porcje wrzucimy po wyłączeniu palnika. Musimy tutaj znaleźć kompromis pomiędzy szybkością ekstrahowania się olejków do brzeczki a szybkością się ich ulatniania. Godzinę temu, Mikas86 napisał: Osobiście przekonałem się że sypanie 200g na 20l nie gwarantuje fajnego aromatu ? To chyba coś z chmielem albo czymś innym jest nie tak. Gdzie się zaopatrujesz w chmiele? Zakładam że są świeże i przechowujesz je jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xŁukaszx Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 (edytowane) Chłodnica jest w planach ale ostatnio udało mi się schłodzić w 1.5h do 18 c pomogła temp. na zewnątrz. Gar do zbiornika 100l zimna woda + zamrożone butelki pet. Dlatego nie mogę chmielic w trakcie chłodzenia za duże ryzyko. Edytowane 3 Grudnia 2019 przez xŁukaszx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xŁukaszx Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 (edytowane) 9 minut temu, anatom napisał: Teoretycznie w 60 minutach gotowania danej porcji chmielu wszystkie alfakwasy (goryczka) przedostają się do brzeczki. Natomiast prawie wszystkie olejki smakowo-aromatyczne w tym czasie wyparują. Dlatego rozróżniamy chmielenie na goryczke i na smak/aromat. Najwięcej olejków smakowo-aromatycznych zostaje jak daną porcje wrzucimy po wyłączeniu palnika. Musimy tutaj znaleźć kompromis pomiędzy szybkością ekstrahowania się olejków do brzeczki a szybkością się ich ulatniania. Ok ale czy warto rezygnować z chmielenia na "smak" tak jak proponuje Mikas jak ty robisz? i ogólnie co sądzisz o ilościach chmielu? Edytowane 3 Grudnia 2019 przez xŁukaszx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Chmiel najczęściej mam z Alepiwo lub TB. Poprostu przy 200g więcej wniósł trawy niż aromatu.Łukasz moim zdaniem zamiast "na smak" wrzuć na zero czy nawet po chwili chłodzenia i wyjdzie na to samo a nawet śmiem twierdzić że efekt będzie lepszyWysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 (edytowane) 48 minut temu, xŁukaszx napisał: jak ty robisz? i ogólnie co sądzisz o ilościach chmielu? Ja najczęściej w ipach daje 3g/l na 15' Tyle samo na 0' lub na 80C przy chłodzeniu (zależy jak stoję z czasem). Na goryczke na 60' na tyle IBU ile chce uzyskać. Na zimno ok 4-5g/litr. 18 minut temu, Mikas86 napisał: Chmiel najczęściej mam z Alepiwo lub TB. Wiele osób, w tym ja, narzeka na jakość chmielu z TB (można znaleźć posty na forum) że jest kiepskiej jakości mało wnosi tego co ma wnosić jeśli chodzi o aromat/smak. Pewnie nie jest to wina sklepu tylko kwestia dostawcy, partii czy cholera wie czego. Edytowane 3 Grudnia 2019 przez anatom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Ostatnie trzy mocno chmielone piwa zrobiłem na chmielu z Browamatora. Za kilka dni będą gotowe do picia więc zobaczę czy jest poprawaWysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xŁukaszx Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Dzięki Panowie za rady. Coś z tego wykombinuję, jest łatwiej a to dużo. Najlepsze jest że myślałem o single hopach że to masa roboty żeby poznać jakieś najbardziej charakterystyczne smaki a tu wychodzi że było by dobrze ten sam chmiel zrobić w rożny sposób To jeszcze jak mogę zapytałbym jakie Wy byście wybrali np 5 różnych najbardziej charakterystycznych nadających się na takie wareczki chmieli. Ale tak żeby piwko z tego było pijalne i nie marnowało się w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 15 minut temu, Mikas86 napisał: na chmielu z Browamatora Z mojego skromnego doświadczenia mogę powiedzieć że będzie dużo lepiej. Daj koniecznie znać. 10 minut temu, xŁukaszx napisał: jakie Wy byście wybrali np 5 różnych najbardziej charakterystycznych nadających się na takie wareczki chmieli. Poczytaj charakterystyki i coś wybierz. Trochę cytrusowych, trochę tropikalnych i zobaczysz co Ci podejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się