fcwojtul Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Witam! Przygotowuję się do uwarzenia drugiej warki z brewkita firmy Brewferm. W sklepie jest opis: "W komplecie nachmielony ekstrakt 1.5 kg, drożdże oraz instrukcja obsługi. Ilość piwa z tego zestawu: 12 litrów Dodatek surowca fermentującego: cukier - 500g, ekstrakt słodowy - 600g" Dla pewności umieszczam link do brewkita: http://www.homebrewing.pl/brewferm-gallia-15kg-p-315.html Teraz moje pytanie. Czy "Dodatek surowca fermentującego: cukier - 500g, ekstrakt słodowy - 600g" to opcja? Dodaję albo cukier, albo ekstrakt? A może jedno i drugie. Dla ekspertów pytanie te pewnie będą retoryczne lub wręcz głupie, ale nie chcę schrzanić drugi raz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Ten dodatkowy "surowiec" to opcja - albo jedno, albo drugie. Ja bym proponował ekstrakt, niekoniecznie suchy (bo drogi), możesz wziąć puszkę jasnego WES 1.2kg (na 19-20l) lub 1.7kg (na 22-23l). Cukru nie dodawaj, bo cukier do fermentacji z brewkita to zuo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fcwojtul Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Cukru nie dodawaj, bo cukier do fermentacji z brewkita to zuo! No właśnie się o tym przekonałem Niezbyt smaczny browar o smaku "Ruskoje igristoje" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 To ja nie wiem już o co kaman. Piłem kity JohnBull i powiem, że zaskoczony byłem na plus smakiem. Dodatek cukru oczywiście. Piłem też kity z suchym ekstraktem, większej różnicy nie było (za wyjątkiem nieznacznie większej treściwości - ale jak chcę uzyskać lekkie piwo to o co chodzi ?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fcwojtul Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 I jeszcze jedno najważniejsze pytanie, bo już się pogubiłem. Jak już wszystko dodam i zlewam do fermentatora, to oczywiście zakładam klapę i rurkę fermentacyjną tak? I nie otwieram klapy, aż do zakończenia fermentacji pierwszej (burzliwej)? A po zakończeniu tej fermentacji (osiągnięcie 1°Blg) rozlewam do butelek (z dodatkiem 4g cukru/0,5l) i kapsluję i do piwnicy? Pytania stąd, bo widziałem kilka fot na forum z otwartymi wiadrami, o próbowaniu w trakcie fermentacji, a z drugiej strony słyszałem, że jak wiadro złapie tlen, to łatwo zakazić warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 To ja nie wiem już o co kaman. Piłem kity JohnBull i powiem, że zaskoczony byłem na plus smakiem. Dodatek cukru oczywiście. Piłem też kity z suchym ekstraktem, większej różnicy nie było (za wyjątkiem nieznacznie większej treściwości - ale jak chcę uzyskać lekkie piwo to o co chodzi ?) W sumie nie dziwi mnie to, teroetycznie kity są przygotowane na dodatek cukru, są mocno dekstrynowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 no to były dobre piwa, szkoda, że ta firma padła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Ja bym dodał że nie poleciłbym Coopersów. Bo po degustacji wytrawnych piwoszy było czuć goryczkę ale to na pewno nie był chmiel. A po paru próbach przerzuciłem się na zacieranie. Tylko czy taki np. Brewferm warto robić czasami? Co z nich wychodzi w porównaniu z zacieranymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się