TaziMala Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Cześć, w piątek nastawiłem kolejną warkę. Na 20L piwka użyłem dwóch paczek drożdży Mangrove Jack's M47. Na opakowaniu mają napisane, że optymalna dla nich temperatura to 18-25 st. Kiedyś ktoś mi napisał, że zbyt wysoka temp. fermentacji spowoduje pojawienie się fuzli i innych nie pożądanych rzeczy. Wybór mam obecnie taki: - fermentacja w domu w temp. 25-26 st. - fermentacja w piwnicy w temp. 18-19 st. Który z tych wariantów będzie lepszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zdecydowanie niższy przedział.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka TaziMala 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaziMala Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 OK, dzięki za info. Co ewentualnie grozi przy tym niższym przedziale, bliskim granicy dla tych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Mniejsza produkcja estrów i fenoli. Ale generalnie przy belgach dobrze podnosić temperaturę w trakcie fermentacji.Zacznij w tych niższych i jak fermentacja zwolni przenieś do cieplejszego miejsca. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 W wyższej temperaturze drożdże zjedzą więcej wielocukrów, ale naprodukują różnych estrów, fenoli I wyższych alkoholi. Zatem lepiej fermentować w niższej temperaturze, a kiedy zobaczysz, że fermentacja mocno spowolni, przenieś fermentor do wyższej temperatury. Wtedy drożdże podojadają co mogą, ale tych fenoli i innych nie naprodukują wiele, i nie będzie Ci to przeszkadzać w smaku. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się