eltomek Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 (edytowane) Czy możliwe jest nalanie z kega Cornelius nagazowanego piwa przechowywanego w temp. 17°C czy raczej będzie piana? Nie mam możliwości na kegowanie w mieszkaniu (bardziej na chłodzenie tego piwa w kegach), mam za to piwnicę w bloku, w której mam 17 stopni C, pomyślałem, że może celem szybkiego spożycia przelewanie piwka do PETów tam w piwnicy byłoby jakimś rozwiązaniem, które pozwoliłoby mi nie butelkować tego piwa. Taki PET do lodówki już bez problemu wejdzie. Ewentualnie zamiast PET jakieś pojemniki 4-5L z PP, bo LDPE to raczej jednorazowe użycie, ale to już inny temat. Edytowane 22 Grudnia 2019 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 5 minut temu, eltomek napisał: Czy możliwe jest nalanie z kega Cornelius nagazowanego piwa przechowywanego w temp. 17°C czy raczej będzie piana? Nie mam możliwości na kegowanie w mieszkaniu (bardziej na chłodzenie tego piwa w kegach), mam za to piwnicę w bloku, w której mam 17 stopni C, pomyślałem, że może celem szybkiego spożycia przelewanie piwka do PETów tam w piwnicy byłoby jakimś rozwiązaniem, które pozwoliłoby mi nie butelkować tego piwa. Taki PET do lodówki już bez problemu wejdzie. Ewentualnie zamiast PET jakieś pojemniki 4-5L z PP, bo LDPE to raczej jednorazowe użycie, ale to już inny temat. Zerknij tutaj: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Można nalewać w KAŻDEJ temperaturze pod warunkiem że nie jest przegazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 (edytowane) 28 minut temu, anteks napisał: pod warunkiem że nie jest przegazowane co to w praktyce oznacza? Czy nasycenie 3 vol (tyle zwykle gazuję pszeniczniaka przy butelkowaniu) pozwoli przelać piwo o 17°C do butelki/pojemnika? EDIT: sam sobie chyba mogę odpowiedzieć, że trudno nalać tak nagazowane piwo z butelki w tej temp., więc z kegiem pewnie będzie podobnie. Edytowane 22 Grudnia 2019 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 19 minut temu, eltomek napisał: co to w praktyce oznacza? Czy nasycenie 3 vol (tyle zwykle gazuję pszeniczniaka przy butelkowaniu) pozwoli przelać piwo o 17°C do butelki/pojemnika? Nie wiem co to 3vol. Podpinam co2 i gazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się