Pierre Celis Opublikowano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 Listopad zakończył festiwalowy sezon AD 2019. Miesiąc otwarty został ciekawą, tematyczną edycją BGM: Black and Sour, zamknęły go natomiast Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych. Tam też zrealizowałem pierwszą część Podsumowań Roku. Niektóre odbiły się szeroki echem w branży, inne mniejszym. Bądźcie jednak pewni, że to nie koniec reasumujących ten rok wywiadów! Ruszyło się w temacie startów nowych browarów. Listopad to uruchomienie oryginalnego dość konceptu Browaru Górniczo-Hutniczego znajdującego się w miasteczku studenckim krakowskiej Akademii Górniczo-Hutniczej. W zamyśle to nie tylko projekt komercyjny ale i edukacyjno-naukowy. Pierwsze warzenie w listopadzie zrealizować miał też browar ulokowany w Hotelu Hamilton w Świnoujściu. A tytuł leci do piwa, które sytuuje się w wielce perspektywicznym trendzie piw z dodatkiem winnego moszczu! Funky Fluid (ReCraft) – Seyval Grape Berliner Weisse, 16° Blg, 5,6 % alk. Imperialne Berliner Weisse zakwaszane w kotle dwoma szczepami bakterii kwasu mlekowego, następnie fermentowane z dodatkiem winnego moszczu z winogron odmiany Seyval Blanc pochodzącymi z podkarpackiej winnicy. Na koniec pochmielone nowozelandzką odmianą Nelson Sauvin. Brzmi imponująco, a jak wypadło to w praktyce? Prezencja jest bardzo apetyczna – lekko zmętniona złota barwa okraszona cienką warstwą białej, drobnoziarnistej piany. Aromat jest orzeźwiający, zdecydowanie intensywny i oryginalny. Składa się na niego kwasowo-słodki zapach wynikający ze składowych czyli białych winogron, bakterii lactobacillus i chmielu Nelson Sauvin, którego charakterystyka również sytuuje się w aromatach gronowych. Smak wyraziście kwaśny, lekko cierpki od winogronowych skórek. Rzeczone winogrona, a raczej winny moszcz jest jak najbardziej obecny w smakowej palecie. Co ciekawe jednak – nie nadaje spodziewanej słodyczy. Całość jest przyjemnie wytrawna, ze średnim ciałem. Warto podkreślić, że piwo miało premierę na początku listopada podczas BGM: Black and Sour. Teraz, czyli pod koniec grudnia pojawiło się w stołecznych lokalach i spróbowałem je po raz kolejny. Nie straciło nic ze swego intensywnego charakteru. Klasa! Zobaczcie rozmowę z Michałem Langierem i Karolem Mizielskim przeprowadzoną podczas BGM! W wyróżnieniach sporo Double IPA, fajnie że coraz częściej naszym piwowarom dobrze wychodzi ten styl. Prócz tego kolejne piwo z dodatkiem winnego moszczu, imperialne gose, risy z dodatkiem liści tytoniu oraz leżakowane w beczkach po czerwonym winie. I oczywiście różne warianty piw z chmielem. Piwa które buchają odchmielowym aromatem albo które mają porządną goryczkę zawsze zdobędą moje uznanie. Funky Fluid (Nepomucen) – Stormy Ocena piwa Funky Fluid (Zarzecze) – Twice As Nice Ocena piwa Maryensztadt – Nevermind vol. 2 Ocena piwa Palatum – Jungle Boogie vol. 3 Ocena piwa Piwoteka (Błonie) – Festiwalowe 30 Ocena piwa Piwne Podziemie – Insane Hop Slap Ocena piwa Piwne Podziemie – What’s Up? Ocena piwa Raduga (Błonie) – Martian Red Wine BA Ocena piwa Stu Mostów – Salamander New England IPA Galaxy Citra Eureka Ocena piwa Stu Mostów – Wild #2 Riesling Sour Ale Ocena piwa SzałPiw (Niechanowo) – Tobacco RIS Ocena piwa Zakładowy – Trolejbus Ocena piwa Nowe browary: Nowe inicjatywy kontraktowe: View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się