Skocz do zawartości

[Docent]Debiut Miesiąca – listopad 2019


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Listopad zakończył festiwalowy sezon AD 2019. Miesiąc otwarty został ciekawą, tematyczną edycją BGM: Black and Sour, zamknęły go natomiast Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych. Tam też zrealizowałem pierwszą część Podsumowań Roku. Niektóre odbiły się szeroki echem w branży, inne mniejszym. Bądźcie jednak pewni, że to nie koniec reasumujących ten rok wywiadów!

Ruszyło się w temacie startów nowych browarów. Listopad to uruchomienie oryginalnego dość konceptu Browaru Górniczo-Hutniczego znajdującego się w miasteczku studenckim krakowskiej Akademii Górniczo-Hutniczej. W zamyśle to nie tylko projekt komercyjny ale i edukacyjno-naukowy. Pierwsze warzenie w listopadzie zrealizować miał też browar ulokowany w Hotelu Hamilton w Świnoujściu.

A tytuł leci do piwa, które sytuuje się w wielce perspektywicznym trendzie piw z dodatkiem winnego moszczu!

 

Funky Fluid (ReCraft) – Seyval

seyval_ff_dec.jpg?w=760&h=570

Grape Berliner Weisse, 16° Blg, 5,6 % alk.

Imperialne Berliner Weisse zakwaszane w kotle dwoma szczepami bakterii kwasu mlekowego, następnie fermentowane z dodatkiem winnego moszczu z winogron odmiany Seyval Blanc pochodzącymi z podkarpackiej winnicy. Na koniec pochmielone nowozelandzką odmianą Nelson Sauvin. Brzmi imponująco, a jak wypadło to w praktyce?

Prezencja jest bardzo apetyczna – lekko zmętniona złota barwa okraszona cienką warstwą białej, drobnoziarnistej piany.

Aromat jest orzeźwiający, zdecydowanie intensywny i oryginalny. Składa się na niego kwasowo-słodki zapach wynikający ze składowych czyli białych winogron,  bakterii lactobacillus i chmielu Nelson Sauvin, którego charakterystyka również sytuuje się w aromatach gronowych.

Smak wyraziście kwaśny, lekko cierpki od winogronowych skórek. Rzeczone winogrona, a raczej winny moszcz jest jak najbardziej obecny w smakowej palecie. Co ciekawe jednak  – nie nadaje spodziewanej słodyczy. Całość jest przyjemnie wytrawna, ze średnim ciałem.

Warto podkreślić, że piwo miało premierę na początku listopada podczas BGM: Black and Sour. Teraz, czyli pod koniec grudnia pojawiło się w stołecznych lokalach i spróbowałem je po raz kolejny. Nie straciło nic ze swego intensywnego charakteru. Klasa!

Zobaczcie rozmowę z Michałem Langierem i Karolem Mizielskim przeprowadzoną podczas BGM!

 

 

 

W wyróżnieniach sporo Double IPA, fajnie że coraz częściej naszym piwowarom dobrze wychodzi ten styl. Prócz tego kolejne piwo z dodatkiem winnego moszczu, imperialne gose, risy z dodatkiem liści tytoniu oraz leżakowane w beczkach po czerwonym winie. I oczywiście różne warianty piw z chmielem. Piwa które buchają odchmielowym aromatem albo które mają porządną goryczkę zawsze zdobędą moje uznanie.

Funky Fluid (Nepomucen) – Stormy

stormy_ff.jpg?w=300&h=270Ocena piwa

Funky Fluid (Zarzecze) – Twice As Nice

twiceasnice.jpg?w=300&h=218Ocena piwa

Maryensztadt – Nevermind vol. 2

nevermind2.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

Palatum – Jungle Boogie vol. 3

jungleboogie3.jpg?w=300&h=230Ocena piwa

Piwoteka (Błonie) – Festiwalowe 30

festiwalowe3.jpg?w=300&h=300Ocena piwa

Piwne Podziemie – Insane Hop Slap

insanehopslap.jpg?w=300&h=300Ocena piwa

Piwne Podziemie – What’s Up?

whatsup.jpg?w=271&h=300Ocena piwa

Raduga (Błonie) – Martian Red Wine BA

martian_rw.jpg?w=300&h=300Ocena piwa

Stu Mostów – Salamander New England IPA Galaxy Citra Eureka

galaxycitraeureka.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

Stu Mostów – Wild #2 Riesling Sour Ale

rieslingsourale.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

SzałPiw (Niechanowo) – Tobacco RIS

tobacco.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

Zakładowy – Trolejbus

trolejbus.jpg?w=300&h=225Ocena piwa

 

Nowe browary:

 

    hamilton.jpg?w=150&h=150                             bgh.png?w=150&h=150

 

Nowe inicjatywy kontraktowe:

 

    beveragebrewing.png?w=150&h=150                               spencer.jpg?w=150&h=150                           

 

View the full article

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.