butters91 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Cześć, robiłem 3 tygodnie temu Owsianego Stouta z zestawu z Browamatora. Drożdże US-04, Blg 13, temperatura fermemtacji 17-20 stopni. Problem w tym że przez 3 tygodnie zjechało tylko do 6 Blg. Zacireranie w 67 stopniach. Po dwoch tygodniach zaczalem robic rozne "sztuczki", typu mieszanie fermentatotmrem oraz wrzuciłem 1/4 szklanki cukru, żeby pobudzić drożdże do pracy, podniósłem też temperaturę w pomieszczeniu do 21, ale dalej nic. Myślicie żeby butelkowac, zadać nowe drożdże, czy jeszcze jakieś inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Kolego czym mierzysz od-fermentowanie? Czy masz 100% pewności że termometr nie przekłamuje? Z 67 do 72 stopni nie daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
butters91 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Używam dwóch, analogowego i elektronicznego z Ikei. Różnica na nich to ok 1'C. Na koniec podniósłem jeszcze temperaturę do 72 na 10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
butters91 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 A balingometr na wodzie w temperaturze pokojowej pokazuje 0, więc chyba ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Poczytałeś o tych drożdżach? Ludzie piszą że dla nich standard to z 13 blg do 4blg, u ciebie zeszło do 6 ciu. Ale ty zacierałeś w 67 stopniach, potem 72 stopnie. 72 stopnie to nie Mash out, ten jest w 76-78 stopniach. 62* - przerwa scukrzająca (maltozowa) powinieneś zacierać w 64. Więc jak dla mnie zatarłeś na słodko i drożdże zrobiły co miały i koniec. Zostaw to piwo w spokoju w temp. 16 stopni, przez tydzień. Jak nie zejdzie niżej to zlej znad osadu i butelkuj. Ewentualnie daj odrobinę mniej cukru do nagazowania, najwyżej będziesz miał mniejsze nagazowanie. Edytowane 28 Grudnia 2019 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodowy_rycerz Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 W dniu 28.12.2019 o 10:26, Pabllo_Lodz napisał: Kolego czym mierzysz od-fermentowanie? Czy masz 100% pewności że termometr nie przekłamuje? Z 67 do 72 stopni nie daleko. Ja właśnie sprawdziłem swój alkoholowy kupiony w Browamatorze. https://browamator.pl/termometr-uniwersalny-20-do-110-c,3,21,1359 Bo mi podobnie z 13 spadło na lekko poniżej 6. Zaufałem i no kurwa na zimnej (10-20C) wodzie pokrywa się z innym, ale im wyższa temperatura, tym bardziej się rozchodzi, przy wrzącej wodzie jest różnica 5-6C (drugi, cyfrowy pokazuje 99.3-99.6C, ten alkoholowy 94-95C), przy temperaturach zacierania 4-5C. Mam jeszcze inny, więc sprawdzę 3 na raz, ale na różnica przy wrzącej wodzie chyba nie pozostawia wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 2 godziny temu, slodowy_rycerz napisał: Ja właśnie sprawdziłem swój alkoholowy kupiony w Browamatorze A jak głęboko go zanurzałeś podczas pomiaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodowy_rycerz Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 12 godzin temu, Mibor napisał: A jak głęboko go zanurzałeś podczas pomiaru? A jak głęboko potrzeba? Końcówkę z główną pulą płynu i dodatkowo co najmniej kilka cm, zazwyczaj tyle ile mogę (a ze względu na skalę im niższa temperatura, tym mniej termometru da się zanurzyć, żeby dało się odczytać wynik). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 44 minuty temu, slodowy_rycerz napisał: A jak głęboko potrzeba? Ten termometr trzeba zanurzać do wartości jakie wskazuje, czyli im cieplej tym głębiej. Chodzi o to żeby cały alkohol (z zasobnika i rurki wskaźnika) był zanurzony w mierzonej cieczy, wtedy odchyłki są zdecydowanie mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodowy_rycerz Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 41 minut temu, Mibor napisał: Ten termometr trzeba zanurzać do wartości jakie wskazuje, czyli im cieplej tym głębiej. Chodzi o to żeby cały alkohol (z zasobnika i rurki wskaźnika) był zanurzony w mierzonej cieczy, wtedy odchyłki są zdecydowanie mniejsze. Czyli w praktyce lepiej używać czegoś, co nie jest tak kłopotliwe w obsłudze. Zresztą stosunek objętości cieczy w czubku termometru do objętości cieczy w słupie do odczytu powinien załatwić ten problem. Jeśli nie mogę zmierzyć poprawnie temperatury cieczy, bo jest jej za mało, żeby zanurzyć termometr odpowiednio głęboko, to lepiej od razu używać czegoś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 (edytowane) 18 minut temu, slodowy_rycerz napisał: Czyli w praktyce lepiej używać czegoś, co nie jest tak kłopotliwe w obsłudze. Zresztą stosunek objętości cieczy w czubku termometru do objętości cieczy w słupie do odczytu powinien załatwić ten problem. Jeśli nie mogę zmierzyć poprawnie temperatury cieczy, bo jest jej za mało, żeby zanurzyć termometr odpowiednio głęboko, to lepiej od razu używać czegoś innego. Jak wykonywać pomiary tym termometrem, o ile dobrze pamiętam, było jasno napisane w instrukcji obsługi, której zwykle nikt nie czyta bo przecież każdy wie jak używać termometru. Ten termometr został tak zbudowany ze trzeba go zanurzyć razem ze słupem. Zawsze można użyć innego termometru, który daje pomiary dokładniejsze i zwykle szybsze, ale ten termometr zwykle kupują osoby rozpoczynające swoją przygodę z piwowarstwem ze względu na jego cenę oraz dostępność. Nie możemy mówić, że te termometry się do niczego nie nadają i nie da się z ich pomocą zrobić piwa w domu. Egzemplarz który mam w domu daje powtarzalne wyniki przy prawidłowo przeprowadzonym pomiarze i są one zbieżne z odczytami z innych termometrów, których używam lub miałem okazję używać. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Mibor vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się