nike21 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Cześć. Mam piwko w piwnicy, które mi nie podeszło. Jest to kilkanaście butelek Berliner Weisse. Ogólnie piwo pójdzie w kanał ale chciałbym odzyskać szkło. W związku z tym mam pytanie czy trzeba te butelki potraktować czymś specjalnym zanim zabutelkuję w nie inne piwo? Po wypłukaniu wodą butelka niczym nie pachnie, ale nie chciałbym zakazić lactobakterią innego piwa. Ktoś ma w tym jakieś doświadczenie? Ja ogólnie nie myję butelek, po prostu dobrze je płuczę po wypiciu piwa i potem przed butelkowaniem tylko dezynfekuję Starsanem. Od kilkunastu warek 0 problemów. Zastanawiam się jak potraktować te po kwasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Tak samo. Robiłem 2 kwasy i traktowałem butelki normalnie (płukanie + starsan przed rozlewem). Żadnych "zakażeń" bakteriami nie zaobserwowałem w kolejnych piwach. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka nike21 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Dzięki @Wuuujaszku pocieszyłeś mnie Edytowane 3 Stycznia 2020 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się