Wiktor Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 zgodnie z obietnica udało mi się znaleźć 3 (a nawet 4) rękę i zrobić know-how do kręcenia korków do kolb. Oto co będzie nam potrzebne: bierzemy kawałek waty, jak wielki trzeba do tego dojść metoda prób i błędów, nie ma żadnej reguły. Ciasno go zwijamy w walec: Następnie skręcamy go tak jak na zdjęciu. Powinniśmy otrzymać taki twardy zbitek waty. Sprawdzamy jak pasuje do kolby, powinien dość ciasno wchodzić bo po sterylizacji zrobi się trochę mniejszy. teraz wystarczy naszą watę zabezpieczyć gazą. Wycinamy kawałek gazy, najlepiej 2 warstwy i umieszczamy w środku naszą watę: teraz owijamy gazą watę i zawiązujemy na górze korka. Niektórzy używają do tego nici ja wiążę rogi gazy, na 2-3 razy otrzymując duży twardy supeł: teraz wystarczy obciąć "wąsy" i gotowe: Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 + dla Ciebie. Może skopiuj w następnym poscie mój opis "słowny" (tyle,że ja nie używałem gazy). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Kupujesz watę w "rolce", następnie rozwijasz na płaskim, na początku korka robisz zakladkę, dłuzsze boki paska waty również zawijasz do wewnątrz i bardzo ściśle, bardzo mocno zwijasz cały pasek (ok 30 cm - długość zależna od średnicy szyjki kolby) tworząc delikatny stożek... Ot cala filozofia. Pasek waty->początek i boki zagiąć do wewnątrz->ściśle zwinąć-> wsadzić w szyjkę-> luźno przykryć folią alu. no właśnie gaza sprawia że korki się nie rozlatują i można je bardzo długo używać. Sterylizuje się je najlepiej w szybkowarze, kolba z pożywką na starter, taki korek i to zabezpieczone jeszcze folią aluminiową. Dodam od siebie że nie należy od razu spuszczać ciśnienia w szybkowarze bo wtedy po zdjęciu pokrywy korek leci w stronę sufitu i robi się gejzer z kolby.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Pytanie: w czym taki korek jest lepszy od kapturka z folii alu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 lepiej przepuszcza powietrze, niezbędne dla rozwoju drożdży, a jednocześnie zabezpiecza je przed infekcją. przy otwieraniu należy opalić w płomieniu palnika korek i szyjkę kolby, w celu zachowania sterylności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 (edytowane) fajny pomysł jednak potrzeba jest matką wynalazków Edytowane 26 Czerwca 2010 przez zico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 fajny pomysł jednak potrzeba jest matką wynalazków będąc szczery to się tego nauczyłem w laboratorium, jak negocjowałem z prowadzącą zajęcia. Negocjowałem czy mogę sobie użyć wytrząsarki do namnażania drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Następnie skręcamy go tak jak na zdjęciu. Na jakim zdjęciu? W tym wątku czy w innym bo ja tu nie widzę żadnego zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 A ja nawet kilka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 przepraszam, pytania nie było, mam problem z przeglądarką, blokadą i filtrami na sieci firmowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się