Skocz do zawartości

COOBRA CRAFTBREWER CB5


Ravage Trzy Baryłki

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś uzywa/ł taki  kociołek? ogladałem  filmiki c clarstainami czy royal caterngami i wszędzie informacja o tym iż  jest problem z bazoką, ze przytyka sie podczas filtracji. Jednak w przypadku tego kociołka coobra brak takie informacji. są tylko filmiki baj ARES ktore wychwalaja go pod niebiosa. Jak sobie radzicie? czy pompa sie zatyka bardzo i czesto??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś uzywa/ł taki  kociołek? ogladałem  filmiki c clarstainami czy royal caterngami i wszędzie informacja o tym iż  jest problem z bazoką, ze przytyka sie podczas filtracji. Jednak w przypadku tego kociołka coobra brak takie informacji. są tylko filmiki baj ARES ktore wychwalaja go pod niebiosa. Jak sobie radzicie? czy pompa sie zatyka bardzo i czesto??

Brak informacji może być wynikiem dość krótkiego stażu Cb5. Spodziewam się, że praca z kociołkiem jest podobna do CB3. Więc siatka na dno kosza zaciernego i hop stoper od Lewatywy będą jak najbardziej przydatne.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ przechodzę na warki 40L, nabyłem za okazyjną sumę 850 zł powystawowy Klarstein CB50.

Brakowało w nim rurki przelewowej i bazuki.

Dołożony zawór 3 drożny, co pozwoli mi podawać wodę do wysładzania pompką.

Z rurki kwasoodpornej karbowanej plus śrubunek nierdzewny zrobione dwie wylewki,

wężyk do podłączenia pompy.

Ponieważ chłodzę wymiennikiem to również podłączenie do chłodnicy.

Oryginalny kranik i wąż poszedł do wiadra z wodą do wysładzania.

4.5 litra martwej strefy pod koszem o taką ilość trzeba zwiększyć wodę do zacierania.

Jest taki filmik Ares-a jak zacierają w Coobrze i maja super gęste i ciągle mieszają to jest wielki błąd.

Mieszanie nie jest błędem, właśnie doczytałem że oni robili warkę na 12l.

Na pewno było to upierdliwe..

 

Teraz o jakości, jeśli porównać to do mojego byłego GF, to jest przepaść na korzyść GF.

W GF nic nie lata, nic nie wibruje, wykonany z grubszej blachy.

W GF kosz zacierny wisi, tu stoi i trzeba hoopstoper dopasować do nóżek od kosza i uważać jak się stawia kosz.

W GF hoopstoper w formie półksiężyca się sprawdzał tu nie wejdzie, musiałem robić nowy.

Jeśli kogoś stać na nowego GF 50L to polecam, ten kociołek dla osób wymagających perfekcji i jakości wykonania odradzam.

Biorąc pod uwagę cenę jaką zapłaciłem to jest ok, ale 2500zł to ten kociołek  nie jest wart..

Nie wiem jak z Coobrą bo tej nie miałem w ręku, ale myślę że podobnie.

IMG_20200117_082511.jpg

IMG_20200117_082519.jpg

Edytowane przez Pabllo_Lodz
Dodanie komentarza
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak tam wasze modyfikacje?

Ja przetestowałem swoje i muszę stwierdzić że jestem zadowolony.

Jako ocieplenie mata z Lidla plus od spodu podklejony do maty ekran grzejnikowy.

Wylewki krótka i długa na śrubunkach działa rewelacja, długa do wysładzania.

Hoopstoper własnej produkcji na śrubunku 1/2, oraz największa wygoda zawór trójdrożny. 

Służy on do wysładzania lub napełniania kotła z wężem 2 m również na śrubunku tu 3/8 bo zawór ma takie wyjścia 3/8.

 

IMG_20200119_100840.jpg

IMG_20200119_100850.jpg

IMG_20200119_100858.jpg

IMG_20200119_100924.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cisza w temacie,

słód ześrutowany na śrutowniku od Patryka z forum, przerwę ustaliłem na 1.3 mm (grubo gdyż to pierwsza warka na tym sprzęcie i zasyp 50/50)

Zdjęcie słodu w załączeniu oraz zasyp i ustawienia BS2 dla sprzętu.

Jutro zaczynam więc zdam relację.

Prośba do osób używających dużych kociołków jak macie ustawiony sprzęt w BS??


BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com
Recipe: dunkel weizen - zgoda
Brewer: 
Asst Brewer: 
Style: Munich Dunkel
TYPE: Ze słodów
Taste: (30,0) 

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 44,37 l
Post Boil Volume: 41,67 l
Batch Size (fermenter): 39,00 l   
Bottling Volume: 37,49 l
Estimated OG: 12,842 Plato
Estimated Color: 48,3 EBC
Estimated IBU: 19,7 IBU
Brewhouse Efficiency: 80,00 %
Est Mash Efficiency: 82,1 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         
4,00 kg               Viking Wheat Malt (6,0 EBC)              Słód          1        48,5 %        
3,00 kg               Viking Munich Malt Light (16,0 EBC)      Słód          2        36,4 %        
0,75 kg               Viking Caramel 150 (150,0 EBC)           Słód          3        9,1 %         
0,25 kg               Viking Caramel 600 (600,0 EBC)           Słód          4        3,0 %         
0,25 kg               Viking Chocolate Dark Malt (900,0 EBC)   Słód          5        3,0 %         
50,00 g               Perle [6,00 %] - Gotowanie 60,0 min      Chmiel        6        19,7 IBUs     


Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Full Body
Total Grain Weight: 8,25 kg
----------------------------
Nazwa             Opis                                          Temperatura k Czas kroku        
Masch In          Dodaj 27,19 l wody i ciepła do 42,0 C przez 2 42,0 C        30 min            
Saccharification  Podgrzej aby uzyskać 62,9 C przez 5 min       62,9 C        20 min            
72.2              Dodaj 0,00 l wody w 72,8 C                    72,8 C        45 min            
Mash Out          Podgrzej aby uzyskać 77,6 C przez 2 min       77,6 C        10 min            

Sparge: Wysładzanie  24,06 l  wody o temp 75,6 C 
Notes:
------


Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------

 

Bez tytułu.jpg

IMG_20200124_191637_1.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

Bardzo profesjonalne modyfikacje.

 

Chyba będę chciał zrobić tak w swoim kociołku, chodzi mi o podłączenie linii z wodą do wysładzania. Myślałem trochę o innym schemacie, ale ten z zaworem trójdrożnym wygląda na prostszy.

 

Daj znać jaki typ zaworu zastosowałeś - L czy T. 

Czy zawory kupowałeś online czy jest jakiś dobry sklep w lodzi gdzie można dostać wszystko od ręki??

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawór typ T, a kupiłem z forum ale widziałem że na aliexpress są takie po ok. 60 zł.

Do momentu gotowania wydajność mi wychodzi 82%.

Po mimo ustawienia śrutownika na 1.3 mm przerwę, wysładzanie tylko 40 minut.

Zobaczymy jak będzie po zakończeniu procesu.

5 minut gotowania zostało, chłodnica już zdezynfekowana zaraz koniec :D

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnia modyfikacja Mój nowy kocioł dostał sterowanie CraftbeeryPi 3 z wyświetlaczem LCD 4x20.

Całością struje rasbperryPi zero WiFi, w środku umieszczony zasilacz i SSR 25A.

Pompa sterowana bez zmian, przyciskiem zasilania.

Załączenie przycisku Power, skutkuje załączeniem zasilania i uruchomieniem programu.

 

 

IMG_20200130_193748.jpg

IMG_20200130_193740.jpg

Edytowane przez Pabllo_Lodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

,Cześć

 

Mam taki sprzęt od pół roku. Używam w oryginale + hopspider z forum.

Do tej pory uwarzyłem 5 warek z zestawów BA oraz ARES. Pompa nie zatkała się ani razu, za to orginalna bazooka przeżyła bez skrobania tylko 1 raz :)

 

W 4 na 5 warek zlewanie to była tragedia, szorowanie mieszadłem po bazooce. Bazooka zatykała się słodami i chmielem, jak nie miałem jeszcze hopspidera. A ostatnio zatkały ją same słody (płatki owsiane), ale to z mojej winy, zbiły mi się słody podczas zacierania i musiałem ostro mieszać, cześć przedostała się bezpośrednio na dół kociołka i zatkały bazooke. Wydajności różne, udało się nawet wejść powyżej 82% (liczone jakimś kalkulatorem online). Ostatnia warka Columbus IPA z ARES, popłynąłem trochę z ilością wody do zacierania, wszystko się pokleiło, ogólnie dramat, wydajność wyszła 62%.

Sama pojemność kociołka to wg mnie żenada informacyjna i na to jestem najbardziej zły, podają 50l, a tak naprawdę ledwo wchodzi 45l. Kupiłem go z myślą o robieniu warek 50l, z dwóch zestawów na 25l. Niestety, nie do końca to działa. Przez tą oszukaną pojemność muszę kombinować z ilościami wody do zacierania i wysładzania, a potem i tak trzeba dolewać, bo wychodzi BLG większe niż z receptury. Ostatnio warkę zrobiłem na 46l, i podczas gotowania woda była 1cm od brzegów kociołka. Bezpiecznie i żeby wszystko wokół nie było zachlapane można w nim robić warki 40l. A do takiej pojemności mało który zestaw pasuje. Natomiast jak chce się robić mniejsze warki, to jest problem z chłodnicą. Jest na tyle krótka, że przy mniejszych warkach jest tylko w połowie zakryta brzeczką, chłodzenie trwa wtedy bardzo długo.

 

Kociołek wykonany z dosyć cienkiej blachy, ostatnio musiałem go pełnego troche przestawić, nie polecam :) Sterowanie działa ok, zawory, pompka, złączki OK. Rurkę silikonową do wysładzania trzeba od razu dokupić dłuższą, w zestawie jest za krótka, żeby wysładzać pompką bezpośrednio z warnika lub robić mniejsze warki. Chłodnica wydajna. Ja chłodzę wodą z wodociągu, na ten moment temp. ok 8st.C. i 46 litrów chłodziłem od 98st.C do 20st.C w 32 minuty. 

 

Nie mam porównania z innymi kociołkami, ale ten jest jednym z tańszych i dla mnie amatora-piwowara, sprzętowo jak najbardziej OK. Z uwagi na tą pojemność warki wychodzą mi 43-46l i BLG zawsze o ok. 2 większe niż w recepturze z zestawu :)

 

Pozdrawiam

Tomek

Edytowane przez drhambone
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, drhambone napisał:

,Cześć

 

Mam taki sprzęt od pół roku. Używam w oryginale + hopspider z forum.

Do tej pory uwarzyłem 5 warek z zestawów BA oraz ARES. Pompa nie zatkała się ani razu, za to orginalna bazooka przeżyła bez skrobania tylko 1 raz :)

 

W 4 na 5 warek zlewanie to była tragedia, szorowanie mieszadłem po bazooce. Bazooka zatykała się słodami i chmielem, jak nie miałem jeszcze hopspidera. A ostatnio zatkały ją same słody (płatki owsiane), ale to z mojej winy, zbiły mi się słody podczas zacierania i musiałem ostro mieszać, cześć przedostała się bezpośrednio na dół kociołka i zatkały bazooke. Wydajności różne, udało się nawet wejść powyżej 82% (liczone jakimś kalkulatorem online). Ostatnia warka Columbus IPA z ARES, popłynąłem trochę z ilością wody do zacierania, wszystko się pokleiło, ogólnie dramat, wydajność wyszła 62%.

Sama pojemność kociołka to wg mnie żenada informacyjna i na to jestem najbardziej zły, podają 50l, a tak naprawdę ledwo wchodzi 45l. Kupiłem go z myślą o robieniu warek 50l, z dwóch zestawów na 25l. Niestety, nie do końca to działa. Przez tą oszukaną pojemność muszę kombinować z ilościami wody do zacierania i wysładzania, a potem i tak trzeba dolewać, bo wychodzi BLG większe niż z receptury. Ostatnio warkę zrobiłem na 46l, i podczas gotowania woda była 1cm od brzegów kociołka. Bezpiecznie i żeby wszystko wokół nie było zachlapane można w nim robić warki 40l. A do takiej pojemności mało który zestaw pasuje. Natomiast jak chce się robić mniejsze warki, to jest problem z chłodnicą. Jest na tyle krótka, że przy mniejszych warkach jest tylko w połowie zakryta brzeczką, chłodzenie trwa wtedy bardzo długo.

 

Kociołek wykonany z dosyć cienkiej blachy, ostatnio musiałem go pełnego troche przestawić, nie polecam :) Sterowanie działa ok, zawory, pompka, złączki OK. Rurkę silikonową do wysładzania trzeba od razu dokupić dłuższą, w zestawie jest za krótka, żeby wysładzać pompką bezpośrednio z warnika lub robić mniejsze warki. Chłodnica wydajna. Ja chłodzę wodą z wodociągu, na ten moment temp. ok 8st.C. i 46 litrów chłodziłem od 98st.C do 20st.C w 32 minuty. 

 

Nie mam porównania z innymi kociołkami, ale ten jest jednym z tańszych i dla mnie amatora-piwowara, sprzętowo jak najbardziej OK. Z uwagi na tą pojemność warki wychodzą mi 43-46l i BLG zawsze o ok. 2 większe niż w recepturze z zestawu :)

 

Pozdrawiam

Tomek

A jaki problem by samemu komponować receptury?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, drhambone napisał:

Sama pojemność kociołka to wg mnie żenada informacyjna i na to jestem najbardziej zły, podają 50l, a tak naprawdę ledwo wchodzi 45l.

Kolego 50L objętości gotowania, zacierania 35L i 12 kg słodu wejdzie na luzach.

Sam ostatnio patrz wyżej gotowałem 48L, więc wiem że można.

50L to na styk i trzeba ustawić 95 stopni, potem zmniejszyć moc do 2000W i pilnować żeby nie wykipiało.

Jak ktoś nie zmniejsza mocy podczas gotowania to zawsze mu wykipi.

W instrukcji Klarstein brauheld 45l jest podane 35/45L zacieranie/gotowanie, a 50L to max objętość.

Ale to pod wymogi Niemieckie, nawet włącznik ma osłonę z gumy gdzie coobra CB5 ma bez osłony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, drhambone napisał:

,Cześć

 

Mam taki sprzęt od pół roku. Używam w oryginale + hopspider z forum.

Do tej pory uwarzyłem 5 warek z zestawów BA oraz ARES. Pompa nie zatkała się ani razu, za to orginalna bazooka przeżyła bez skrobania tylko 1 raz :)

 

W 4 na 5 warek zlewanie to była tragedia, szorowanie mieszadłem po bazooce. Bazooka zatykała się słodami i chmielem, jak nie miałem jeszcze hopspidera. A ostatnio zatkały ją same słody (płatki owsiane), ale to z mojej winy, zbiły mi się słody podczas zacierania i musiałem ostro mieszać, cześć przedostała się bezpośrednio na dół kociołka i zatkały bazooke. Wydajności różne, udało się nawet wejść powyżej 82% (liczone jakimś kalkulatorem online). Ostatnia warka Columbus IPA z ARES, popłynąłem trochę z ilością wody do zacierania, wszystko się pokleiło, ogólnie dramat, wydajność wyszła 62%.

Sama pojemność kociołka to wg mnie żenada informacyjna i na to jestem najbardziej zły, podają 50l, a tak naprawdę ledwo wchodzi 45l. Kupiłem go z myślą o robieniu warek 50l, z dwóch zestawów na 25l. Niestety, nie do końca to działa. Przez tą oszukaną pojemność muszę kombinować z ilościami wody do zacierania i wysładzania, a potem i tak trzeba dolewać, bo wychodzi BLG większe niż z receptury. Ostatnio warkę zrobiłem na 46l, i podczas gotowania woda była 1cm od brzegów kociołka. Bezpiecznie i żeby wszystko wokół nie było zachlapane można w nim robić warki 40l. A do takiej pojemności mało który zestaw pasuje. Natomiast jak chce się robić mniejsze warki, to jest problem z chłodnicą. Jest na tyle krótka, że przy mniejszych warkach jest tylko w połowie zakryta brzeczką, chłodzenie trwa wtedy bardzo długo.

 

Kociołek wykonany z dosyć cienkiej blachy, ostatnio musiałem go pełnego troche przestawić, nie polecam :) Sterowanie działa ok, zawory, pompka, złączki OK. Rurkę silikonową do wysładzania trzeba od razu dokupić dłuższą, w zestawie jest za krótka, żeby wysładzać pompką bezpośrednio z warnika lub robić mniejsze warki. Chłodnica wydajna. Ja chłodzę wodą z wodociągu, na ten moment temp. ok 8st.C. i 46 litrów chłodziłem od 98st.C do 20st.C w 32 minuty. 

 

Nie mam porównania z innymi kociołkami, ale ten jest jednym z tańszych i dla mnie amatora-piwowara, sprzętowo jak najbardziej OK. Z uwagi na tą pojemność warki wychodzą mi 43-46l i BLG zawsze o ok. 2 większe niż w recepturze z zestawu :)

 

Pozdrawiam

Tomek

No właśnie jak samemu komponować w takim wypadku nie lepiej?

 

Płatki zatkaly ci dół a to przecież koszq zaciernego nie używasz? Zrobiłem 3 warki w nim. Z zamiarem ukręcenia 40 l piwa.

 

Ja miałem info ze kociołek ma 45 l. Jednak z powodzeniem wejdzie wen 49l.

Za żadnym razem nie udało mi się zrobić 40 l piwa. Teraz założyłem że zrobię warki 2x po 19 brzeczki nastawnej wyszło mi 18. Chociaż udało mi się zrobić 12.5 a chciałem 12. Założyłem przy tym że moja wydajność to 60 procent. Więc moja wydajność ma gdzieś 55 procent? Słabo bardzo.

To było 11kg slodu do zacierania. Stosunek wody wychodził 1:3.1.

Nie osiągnąłem takiej wydajności jak zakładałem. Teraz na próbę chce zrobić warke 24 litry w 3.5:1 może problem mam tutaj z zasypem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Pabllo_Lodz napisał:

Ale to pod wymogi Niemieckie, nawet włącznik ma osłonę z gumy gdzie coobra CB5 ma bez osłony.

Moja nowa cb5 ma włącznik zakryty kobra. To co robię źle? Poprzednio mi zatkalo wszystko jak miałem 10kg jęczmienia, 1kg przenicy i 0.5 płatków. Nie zrobiłem wtedy zaledwie 35 l piwa nastawnego a zakładałem 40 l.

 

Gdzie popełniam błąd?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Ravage miodosytnik napisał:

Moja nowa cb5 ma włącznik zakryty kobra. To co robię źle? Poprzednio mi zatkalo wszystko jak miałem 10kg jęczmienia, 1kg przenicy i 0.5 płatków. Nie zrobiłem wtedy zaledwie 35 l piwa nastawnego a zakładałem 40 l.

 

Gdzie popełniam błąd?

Jak śrutowany? Sam śrutujesz i ile dajesz wody do zacierania?

To są kluczowe informacje.

Jak ustawiasz przepływ i czy jedziesz na oryginalnym filtrze, siatka na dół kosza zaciernego jest?

Edytowane przez Pabllo_Lodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Pabllo_Lodz napisał:

Jak śrutowany? Sam śrutujesz i ile dajesz wody do zacierania?

To są kluczowe informacje.

 

Jak pisałem wyżej. Srutowane było w browamatorze z pszenica to co mnie zakeilo więc drobno.w deptanke łuska na pół złamana lub ciut bardziejwięc bez większych problem z zlewaniem

 

35l na 11 kg slodu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja używam płatków błyskawicznych i ich nie śrutuję, sypię prosto z słodem.

Powiem tak wody ok, widzę jedną możliwość za duży przepływ i zbiło Ci młóto lub słody ześrutowane za drobno, bądź oba przypadki na raz.

Jak używasz hoopstopera i siatki to za drobne oczka w nich będą sprawiać problemy.

U mnie sprawdza się siatka o oczku 09x09mm, nie siatka ma filtrować a ułożone na niej młóto, czy osady białkowe i chmiel.

Kilka postów wyżej widać jak wygląda brzeczka pompowana pompą przez wymiennik do kotła do 75 stopni, a potem do fermentatora.

Nie zlewam zaworem, tylko używam pompy, ale dławię jej pracę i powoli pompuję.

Na full przepływie zawsze się zapcha!!

 

 

 

Edytowane przez Pabllo_Lodz
literówka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, anteks napisał:

A jaki problem by samemu komponować receptury?

Pewnie żaden jak się ma już doświadczenie, ja dopiero raczkuję, ale pewnie w przyszłości tak właśnie będę robił.

 

19 minut temu, Ravage miodosytnik napisał:

Ja miałem info ze kociołek ma 45 l. Jednak z powodzeniem wejdzie wen 49l.

Z meniskiem wypukłym wejdzie może 49 :) Tylko włóż tam teraz chłodnicę i np. hopspider z chmielem. Nie ma szans na taką objętość.

 

22 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał:

Płatki zatkaly ci dół a to przecież koszq zaciernego nie używasz?

Używam kosza, ale słód się zbił i musiałem mieszać podczas zacierania, klej przedostał się przez sitko w koszu i zakleił bazookę.

 

31 minut temu, Pabllo_Lodz napisał:

Sam ostatnio patrz wyżej gotowałem 48L, więc wiem że można.

Kolego no nie mam argumentu na to co napisałeś. U mnie skala kończy się na 45l. Do brzegu kociołka jest jeszcze miejsce na może 5l. Ale dodaj do tego chłodnicę, hopspider. Nie ma szans wg mnie.

 

34 minuty temu, Pabllo_Lodz napisał:

Ale to pod wymogi Niemieckie, nawet włącznik ma osłonę z gumy gdzie coobra CB5 ma bez osłony.

Mój kociołek ma osłonę na przyciski. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.