Pabllo_Lodz Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) 5 minut temu, drhambone napisał: Kolego no nie mam argumentu na to co napisałeś. U mnie skala kończy się na 45l. Do brzegu kociołka jest jeszcze miejsce na może 5l. Ale dodaj do tego chłodnicę, hopspider. Nie ma szans wg mnie. Nie używam hoopspaidera, chłodzę wymiennikiem, więc nic nie wkładam do gara. Tak śrutuje jak na zdjęciu. W nadchodzący weekend taką warkę jak niżej planuję. BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: Black IPA Brewer: Asst Brewer: Style: Black IPA TYPE: Ze słodów Taste: (30,0) Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 44,97 l Post Boil Volume: 41,67 l Batch Size (fermenter): 39,00 l Bottling Volume: 37,49 l Estimated OG: 15,284 Plato Estimated Color: 51,7 EBC Estimated IBU: 50,9 IBU Brewhouse Efficiency: 75,00 % Est Mash Efficiency: 76,9 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 9,00 kg Viking Pilsner Malt (4,0 EBC) Słód 1 85,7 % 0,50 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Słód 2 4,8 % 0,50 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC Słód 3 4,8 % 0,50 kg Viking Caramel 300 (300,0 EBC) Słód 4 4,8 % 50,00 g Centennial [10,00 %] - Gotowanie 60,0 mi Chmiel 5 30,4 IBUs 50,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 6 9,7 IBUs 50,00 g Fuggle [4,50 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 7 7,9 IBUs 50,00 g Cascade [5,50 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 8 3,0 IBUs Mash Schedule: CB5 - Black IPA Total Grain Weight: 10,50 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temperatura k Czas kroku Masch In Dodaj 33,37 l wody i ciepła do 58,0 C przez 2 58,0 C 10 min Saccharification Podgrzej aby uzyskać 66,0 C przez 5 min 66,0 C 70 min 72.2 Podgrzej aby uzyskać 72,8 C przez 4 min 72,8 C 15 min Mash Out Podgrzej aby uzyskać 77,6 C przez 2 min 77,6 C 10 min Sparge: Wysładzanie 20,35 l wody o temp 78,6 C Notes: ------ Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com ------------------------------------------------------------------------------------- Edytowane 3 Lutego 2020 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drhambone Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Teraz, Pabllo_Lodz napisał: Nie używam hoopspaidera, chłodzę wymiennikiem, więc nic nie wkładam do gara No i to jest ta różnica, mała a jednak znacząca Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 3 minuty temu, drhambone napisał: Kolego no nie mam argumentu na to co napisałeś. U mnie skala kończy się na 45l. Do brzegu kociołka jest jeszcze miejsce na może 5l. Ale dodaj do tego chłodnicę, hopspider. Nie ma szans wg mnie. Co ty zacierasz z chłodnica? Jak gotowałem to miałem zacieru litr więcej niż skala albo i więcej. wysladzam do 46 47 litrów gotuję i brzeczka odparowuje. I na 15 min przed koniecem wsadzam chłodnice.. Ale 40 litrów nie zrobiłem ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 3 minuty temu, Pabllo_Lodz napisał: Nie używam hoopspaidera, chłodzę wymiennikiem, więc nic nie wkładam do gara. Tak śrutuje jak na zdjęciu. W nadchodzący weekend taką warkę jak niżej planuję. BlackIpa.bsmxNiedostępne No to u mnie podobnie. Dasz radę zrobić z 11 kg 12 blg 40 litrów brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) 3 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: Co ty zacierasz z chłodnica? Jak gotowałem to miałem zacieru litr więcej niż skala albo i więcej. wysladzam do 46 47 litrów gotuję i brzeczka odparowuje. I na 15 min przed koniecem wsadzam chłodnice.. Ale 40 litrów nie zrobiłem ;( Zmniejsz moc podczas gotowania lub dolej wody po gotowaniu. Za mocno gotujesz że aż tyle Ci odparowuje. Spójrz na recepturę którą wstawiłem post czy dwa wyżej. 10.5 kg słodu, zakładam wydajność ok. 78 %, ostatnio 81% miałem. Edytowane 3 Lutego 2020 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 6 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: Zmniejsz moc podczas gotowania lub dolej wody po gotowaniu. Za mocno gotujesz że aż tyle Ci odparowuje. Spójrz na recepturę którą wstawiłem post czy dwa wyżej. 10.5 kg słodu, zakładam wydajność ok. 78 %, ostatnio 81% miałem. Nie mam beer Smitha możesz zrobić screen. Gotuję 2500. To że dolac wody mogę to wiem i roziwze to problem chodzi że zakładam że będę mieć 40 litrów 12 blg a wychodzi mi 37 litrów z bieda 12 blg. Mam problem z zacieraniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 2 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: Nie mam beer Smitha możesz zrobić screen. Gotuję 2500. To że dolac wody mogę to wiem i roziwze to problem chodzi że zakładam że będę mieć 40 litrów 12 blg a wychodzi mi 37 litrów z bieda 12 blg. Mam problem z zacieraniem Przecież wstawiłem w kode i wszystko można ładnie wyczytać w poście. 1 post na tej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 A 4 minuty temu, Pabllo_Lodz napisał: Przecież wstawiłem w kode i wszystko można ładnie wyczytać w poście. 1 post na tej stronie. Teraz mi się załadowało na telefonie. Czyli 39 litrów ci wychodzi 15 plato a mi kurna 12 nie może wyjść. Hm... A może gdyby tak założyć u mnie wydajność 65 lub 70 procent i mniej tego slodu dać? Wtedy by winno się udać. Dobrze myślę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Pytanie jakiego używasz słodu? Ja ostatnio natrafiłem na vikinga ze z 4kg mialem około 9blg, gdzie zazwyczaj jest 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 4 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: A może gdyby tak założyć u mnie wydajność 65 lub 70 procent i mniej tego slodu dać? Wtedy by winno się udać. Dobrze myślę? Kolego 75 - 80% czy 70% dla mnie osobiście nie ma różnicy to i tak dobre piwo. Nie wiem gdzie popełniasz błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 1 minutę temu, Pabllo_Lodz napisał: Kolego 75 - 80% czy 70% dla mnie osobiście nie ma różnicy to i tak dobre piwo. Nie wiem gdzie popełniasz błąd. Chyba poprostu za mało wody 3:1 a nie 3.5do 1i za dużo slodu i ciężko to rozmieszac. Albo juniorek ma rację Często mieszasz? 4 minuty temu, Juniorek napisał: Pytanie jakiego używasz słodu? Ja ostatnio natrafiłem na vikinga ze z 4kg mialem około 9blg, gdzie zazwyczaj jest 12 3 razy z rzędu z ba i deptany no nie wierzę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Deptane i ich śrutowanie mam sprawdzone jest ok. Ja używam takiego wzoru (słódx2.75L)+ 4.5 L martwa przestrzeń, chyba że robię na full pojemność powyżej 11kg słodu to (słódx2.5L)+4.5L martwa przestrzeń i jest ok. 3 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: Chyba poprostu za mało wody 3:1 a nie 3.5do 1i za dużo slodu i ciężko to rozmieszac. Albo juniorek ma rację A ile wody do wysładzania używasz i jak wysładzasz? Bo to też ma wpływ na wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 20 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: Deptane i ich śrutowanie mam sprawdzone jest ok. Ja używam takiego wzoru (słódx2.75L)+ 4.5 L martwa przestrzeń, chyba że robię na full pojemność powyżej 11kg słodu to (słódx2.5L)+4.5L martwa przestrzeń i jest ok. A ile wody do wysładzania używasz i jak wysładzasz? Bo to też ma wpływ na wydajność. Yhm Wysladzan jak chce 12 to 20 czasem 30 litrów każe wlać, albo do uzyskania 46 litrów. Ostatnio żeby zwiększyć wydajność kosz wysladzalem jeszcze potym i brzeczke osparowywalemni gotowałem osobno i dodałem to mi lekko pociaglo blg w górę.... Za dużo nie Wysladzan bo jak pisałem nie wychodzi mi 12 z całości. Zobaczę może za dużo daje slodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drhambone Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 2 godziny temu, Ravage miodosytnik napisał: . Dasz radę zrobić z 11 kg 12 blg 40 litrów brzeczki? W sobotę zrobiłem takie: ARES Polskie Pale Ale / 11-12Blg / 25L Wyszło 46l brzeczki zlanej do fermentorów (już po chłodzeniu), 12,5BLG. 2 godziny temu, Ravage miodosytnik napisał: Co ty zacierasz z chłodnica? Staram się wysładzać tak, żeby było brzeczki prawie po brzegi,a potem gotuję z chłodnicą ostatnie 15min., . Godzina gotowania praktycznie 3l odparowuje. Na koniec gotowania dolewam jeszcze trochę wrzątku, a potem chłodnica i chłodzę. Hopspider przez cały czas w kociołku, aż do samego końca chłodzenia. Tak mi wychodzi właśnie maks 46l brzeczki w fermentorach. A powinno być 50l z takiego zestawu jak wyżej. Nie chcę sie bawić w dolewanie już zimnej wody, żeby dopełnić do tych 50l, boje się infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 7 minut temu, drhambone napisał: Wyszło 46l brzeczki zlanej do fermentorów (już po chłodzeniu), 12,5BLG. Kolego to tłumaczy wszystko żeby zrobić 50L brzeczki do fermentatora to musisz mieć kocioł 60L lub właśnie robisz gęściejsze i dolewasz wody. Można użyć wody z marketu na "B" i nic się nie stanie. Woda w butelkach jest bezpieczna, nie popadajmy w paranoję. Ja ostatnio dodałem kranówę z filtra i też było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 2 godziny temu, drhambone napisał: Wyszło 46l brzeczki zlanej do fermentorów (już po chłodzeniu), 12,5BLG. Zgodzę się z kolegą, tez kupoiwałem wode ze sklepu na B i tez na A i dolewałem lodowatą zamiast chłodzic jak zczynałem na ekstraktach. z braku chłodnicy . 20 warka strzeliłą ostatno i odpukać zero infekcji!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 W dniu 3.02.2020 o 15:21, Pabllo_Lodz napisał: nie wiem co robisz zle Dobra Panie kolego to może przed ostatnie podejście do tematu moje nieszczęsnej wydajności Coś nie pykło bo zakładałem iż do fermentacji pójdzie 25L brzeczki o 13,6 blg a wyszło mi 23L brzeczki do fermentacji i 12,5 blg Jak w ogóle policzyc tą wydajność W wysładzanie talezyk mi zakrywał troche młuto wiec nie widziałem ze jest on tez uniesiony na jakies 5 cm nad nim wiec woda juz unosiła się nad nim na wysokości 5-7 cm. Ale woda przepływa przez nie jako tako innego ujscia nie miała zakładana warka American Wheat 24L piwa 13.6 Gęstość BLG 29 IBU 5.6 % ABV 3.8 SRM Zacieranie Surowce fermentujące Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Pilzneński 3 kg 47.7% 81 % 4 Pszeniczny 3 kg 47.7% 85 % 4 Płatki owsiane 0.29 kg 4.6% 85 % 3 Zacieranie Stosunek wody do ziarna 3.5 L / kg Ilość wody do zacierania 22 L Całkowita objętość zacieru 28.3 L Ilość gotowanej brzeczki 30.4 Wysładzaj używając 14.7 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 30.4 L brzeczki (coś przekombinowałem wyszło 35 L) Kroki Temp Czas 64 C 10 min 72 C 50 min 76 C 15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 4 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: Wysładzaj używając 14.7 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 30.4 L brzeczki (coś przekombinowałem wyszło 35 L) Jaki baling po wysładzaniu i jaki po gotowaniu. Coś gdzieś dużo strat masz. 35L do gotowania 5 wygotowałeś, czyli te 25l spokojnie powinieneś uzyskać. Mocno gotujesz jak przy warce 45L mam 6,2% odparowania. Receptura mi się nie podoba wysładzać do 30.4L, - odparowanie 6-10%, - skurcz brzeczki 4-5%, - 1 L straty z osadów po gotowaniu. To tak na szybko licząc strat masz ponad 5L, czyli ni jak nie wyjdzie 25l do fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 22 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: Dobra Panie kolego to może przed ostatnie podejście do tematu moje nieszczęsnej wydajności Coś nie pykło bo zakładałem iż do fermentacji pójdzie 25L brzeczki o 13,6 blg a wyszło mi 23L brzeczki do fermentacji i 12,5 blg Jak w ogóle policzyc tą wydajność W wysładzanie talezyk mi zakrywał troche młuto wiec nie widziałem ze jest on tez uniesiony na jakies 5 cm nad nim wiec woda juz unosiła się nad nim na wysokości 5-7 cm. Ale woda przepływa przez nie jako tako innego ujscia nie miała zakładana warka American Wheat 24L piwa 13.6 Gęstość BLG 29 IBU 5.6 % ABV 3.8 SRM Zacieranie Surowce fermentujące Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Pilzneński 3 kg 47.7% 81 % 4 Pszeniczny 3 kg 47.7% 85 % 4 Płatki owsiane 0.29 kg 4.6% 85 % 3 Zacieranie Stosunek wody do ziarna 3.5 L / kg Ilość wody do zacierania 22 L Całkowita objętość zacieru 28.3 L Ilość gotowanej brzeczki 30.4 Wysładzaj używając 14.7 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 30.4 L brzeczki (coś przekombinowałem wyszło 35 L) Kroki Temp Czas 64 C 10 min 72 C 50 min 76 C 15 min Ja bym z tego wyciągnął 16blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 15 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: Jaki baling po wysładzaniu i jaki po gotowaniu. Coś gdzieś dużo strat masz. 35L do gotowania 5 wygotowałeś, czyli te 25l spokojnie powinieneś uzyskać. Mocno gotujesz jak przy warce 45L mam 6,2% odparowania. Receptura mi się nie podoba wysładzać do 30.4L, - odparowanie 6-10%, - skurcz brzeczki 4-5%, - 1 L straty z osadów po gotowaniu. To tak na szybko licząc strat masz ponad 5L, czyli ni jak nie wyjdzie 25l do fermentatora. ah tak zapomniałem dodać ze za duzo wysłodziłem bo coś pokićkałem i odparowałem te 5 litrów do 30 a potem juz zmmniejszyłem moc grzania do 2000 jak pisałes no i wyszło 12,5 A co nie tak z recepturą, ktos mi w innym wątku doradził ze cos takiego moge zklecic z tego co mam. Na przyszłość co by poprawić? Licze sobie wszystko w brenesie ale zastanawiam sie czy warto przeskoczyć na beersmith 4 minuty temu, anteks napisał: Ja bym z tego wyciągnął 16blg Ja sie bardzo ciesz z twojej wydajności bo zazdrościć to nie wypada. Od zazdrości lepsze jest dążenie do uzyskania takich samych wyników praca praca jak by powiedział peon w zarym wowie XD (ale moze po cichu mi doradzisz co nie tak robie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 10 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Ja sie bardzo ciesz z twojej wydajności bo zazdrościć to nie wypada. Od zazdrości lepsze jest dążenie do uzyskania takich samych wyników praca praca jak by powiedział peon w zarym wowie XD (ale moze po cichu mi doradzisz co nie tak robie) Mogę głośno Wsypuje słód do wody 4-5l/kg, ustawiam przerwy, włączam pompę i ide do domu. Przychodzę po około 90 min podnoszę kosz i wysładzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 21 minut temu, anteks napisał: Mogę głośno Wsypuje słód do wody 4-5l/kg, ustawiam przerwy, włączam pompę i ide do domu. Przychodzę po około 90 min podnoszę kosz i wysładzam Mam wrazenie ze wszyscy sie zemna droczycycie i nie macie wydajnosci większej niż 45 procent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Wpisałem do BS2 i wyszło 26l 14.6 plato przy wydajności 78%. Tobie wyszło 58%. To może z innej beczki czym mierzysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 1 minutę temu, Ravage miodosytnik napisał: Mam wrazenie ze wszyscy sie zemna droczycycie i nie macie wydajnosci większej niż 45 procent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 11 minut temu, Pabllo_Lodz napisał: Wpisałem do BS2 i wyszło 26l 14.6 plato przy wydajności 78%. Tobie wyszło 58%. To może z innej beczki czym mierzysz? Refraktometrm ktory zaczał wariować bo mi pokazu 12 brix a spławik 12,5 Spławik dobry jest. kurde w kociołkiu z lidla miałem 14 plato przy zasypie 6kg 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się