Tomek Wro Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 (edytowane) Witam, Mam pytanie. Nastawiłem swojego drugiego brewkita APA (https://mangrovejacks.com/collections/craft-series-brewery-pouch/products/american-pale-ale-with-dry-hops) , wedlug instrukcji dodałem do 3 litrów gorącej wody, ładnie wymieszałem, dodałem Jasny płynny ekstrakt słodowy 1,5kg wymieszałem i dolałem wody do 23 l. wg instrukcji. Zmierzyłem balingometrem wyszlo 12 stopni. Wcześniej przygotowałem zawiesinę z drożdży dodanych do brewkitu i kiedy widziałem że temperatura to około 19 stopni dodałem zawiesinę. Szczelnie zamknałem i czekałem na fermectacje burzliwą. I tu jest problem, wystartowała dopiero po 6 dniach. Czy to normalne? Czy piwo jest do wylania? Temperatura jest w miare stała około 22 stopni C. Mam do tego jeszcze paczka suchego chmielu Simcoe and Chinook. Wg instrukcji powinienem dodac po ok. 10 dniach ale jesli tak późno zaczęła się fermetacja to czy liczy od feremtacji czy jak? Z góry dzięki za odpowiedzi Edytowane 21 Stycznia 2020 przez Tomek Majewski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Dlaczego myślisz ze dopiero po 6 dniach ruszyła? Co jest tego wyznacznikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 25 minut temu, Tomek Wro napisał: I tu jest problem, wystartowała dopiero po 6 dniach. Skąd wiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Presentmf Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Witam wszystkich serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wro Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 (edytowane) 55 minutes ago, Juniorek said: Dlaczego myślisz ze dopiero po 6 dniach ruszyła? Co jest tego wyznacznikiem? @Juniorek @Jancewicz Pojawiła się warstwa piany ale nie jakoś przesadnie duża (ok. 3-4 cm) i rurka z wodą zaczęła bulgotac. Edytowane 21 Stycznia 2020 przez Tomek Wro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Wójcik Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 To, że nie miałeś żadnych objawów bulgotania nic nie znaczy. Miałem jedno piwo które przefermentowało mi bez "bulgotania". Jeżeli chcesz wiedzieć czy się coś zadziało po prostu zmierz Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 55 minut temu, Tomek Wro napisał: @Juniorek @Jancewicz Pojawiła się warstwa piany ale nie jakoś przesadnie duża (ok. 3-4 cm) i rurka z wodą zaczęła bulgotac. Nie spotkałem się z tak długim lagiem. Może po prostu nie zauważyłeś, że zaczęło fermentować? Jesteś pewien, że wcześniej nie było piany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wro Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 1 hour ago, Jancewicz said: Nie spotkałem się z tak długim lagiem. Może po prostu nie zauważyłeś, że zaczęło fermentować? Jesteś pewien, że wcześniej nie było piany? @Jancewicz Niemal na 100 %. Czyli co najlepiej poczekac okolo 10-12 dni od zamkniecia i zmierzyc poziom cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wro Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 1 hour ago, Paweł Wójcik said: To, że nie miałeś żadnych objawów bulgotania nic nie znaczy. Miałem jedno piwo które przefermentowało mi bez "bulgotania". Jeżeli chcesz wiedzieć czy się coś zadziało po prostu zmierz Blg. @Paweł Wójcik Ale rozumiem po zakończonej fermentacji? Czego się spodziewac? Jeżeli dalej będzie około 10 to znaczy że nie zeżarło cukrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Poczekaj 14 dni od czasu zadania drożdży i wtedy zweryfikuj. Jeśli w smaku nie będzie nic podejrzanego to butelkuj. Temperaturę masz wysoką więc po tym czasie będzie już prawdopodobnie przefermentowane i posprzątane. W przyszłości staraj się zadbać o kontrolę temperatury i fermentuj niżej. Tomek Wro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Wójcik Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 5 godzin temu, Tomek Wro napisał: @Paweł Wójcik Ale rozumiem po zakończonej fermentacji? Czego się spodziewac? Jeżeli dalej będzie około 10 to znaczy że nie zeżarło cukrów? Po sprawdzeniu Blg będziesz wiedział czy piwo fermentowało. Jeżeli masz zwartą piane drożdową to zostaw gdzies do tych 14 dni jak napisał Jancewicz. Piwu nic się nie stanie, a grzebać w nim to zawsze ryzyko zakarzenia.Ja próbki do pomiaru pobieram zdezynfekowaną(spryskana desprejem) igłą ze strzykawką, nawet przy małej ilości piany jestem w stanie pobrać piwo do pomiaru Blg nie nabierając piany drożdżowej. Tomek Wro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Ile czasu minęło od uwodnienia drożdży do wlania ich do brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wro Opublikowano 22 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 3 minutes ago, Henx said: Ile czasu minęło od uwodnienia drożdży do wlania ich do brzeczki? @HenxWsypałem drożdże do kubka z przegotowaną wodą, odczekałem z 30 minut żeby zrobiła się zawiesina, zamieszałem jeszcze w tym kubku i wlałem do brzeczki kiedy temperatura spadła do 19 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 45 minut temu, Tomek Wro napisał: @HenxWsypałem drożdże do kubka z przegotowaną wodą, odczekałem z 30 minut żeby zrobiła się zawiesina, zamieszałem jeszcze w tym kubku i wlałem do brzeczki kiedy temperatura spadła do 19 stopni. Stanowczo za długo, zwykle uwadnia się suchary na ok 15 minut przed zadaniem, czyli dopiero gdy brzeczka kończy się chłodzić. W tym czasie większość drożdży padła z głodu, więc potrzebowały czasu aby się namnożyć i zapewne stąd taki nadzwyczaj długi lag. Ale bez paniki, jeśli nie zalęgło się w tym czasie coś innego i drożdże podjęły fermentację, to jeszcze będzie z tego piwo, choć o niekoniecznie czystym profilu. Tomek Wro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReMiXs Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 (edytowane) Hej! Też jestem świeżak, ale miałem podobną sytuacje - jestem w trakcie warzenia pierwszego brewkita Cooper Lager na US-05 + Słody Gozdawy. Trzymane w temp. ~15-18oC. Fermentacja przebiegła właściwie bez gazu i piany. Jak bym się temu nie przyglądał, to bym nawet nie zauważył bo coś tam bulkało raz na parę minut. Przez 6 dni piany na 0,5cm z kilkoma pęcherzykami - widoczne przez ścianke pod światło - bo nawet nie śmiałem tego otwierać. Potych 6 dniach zmierzyłem BLG i mam 5* więc drożdże trochę zjadły. Warzenie piwa faktycznie uczy cierpliwości. Jak znasz BLG początkowe, to zlej 1/2~2/3 menzurki i zmierz blg teraz. Dostaniesz odpowiedź co się dzieje Edytowane 27 Stycznia 2020 przez ReMiXs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się