Krzych132 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 Pozwoliłem sobie dzisiaj na eksperyment zatytułowany „Ciśnieniowy rozlew piwa do kegów Cornelius połączony z filtrowaniem ze standardowego fermentora domowego bez dostępu tlenu”, oczywiście w wersji bardzo nieprofesjonalnej ;). Tak naprawdę fermentor nie jest standardowy, ale musicie uwierzyć na słowo, że jest on dużo mniej odporny na ciśnienie niż standardowy domowy. Po prostu w takim robię, dopasowałem go do lodówki – komory fermentacyjnej. Pojemność całkowita 40l, fermentor posiada w pokrywie dwa otwory ze standardowymi gumkami pod rurkę fermentacyjną. Jedna normalnie służy za sondę temperatury, druga za rurkę fermentacyjną. Do eksperymentu użyłem: butli CO2 z reduktorem, filtra narurowego z wkładem sznurkowym 50um, kegów Cornelius, węży i złączek. Wykorzystałem węże do instalacji piwnych ale gazowe 5/16 (bo takie miałem).Dlaczego 50um? – eksperyment prowadzony na APA ok. 32 litry nachmielona na zimno 120g chmielu wprost do fermentora – nie zależało mi na klarowności. Robie tą APA często to będę miał porównanie, normalne filtruję przez nylonową siatkę filtracyjną chyba 200um. Filtr został poddany ozonowaniu, ale to wydaje mi się zbędne, a następnie przepłukaniu CO2 – takim konkretnym, kegi przepłukane CO2. Po podłączeniu ustawiłem ciśnienie na reduktorze ok. 0,5bara (myślę że wartość ta bardzo odbiega od rzeczywistej, mój reduktor jest kiepski, normalnie gazuję piwo w inny sposób) i umożliwiałem przepływ zaworem bezpieczeństwa na kegu. Słabe punkty: 1. Gumki otworów w pokrywie całkowicie nie trzymają ciśnienia, i to był największy problem, 2. Za małe średnice węży, 3. Brak płynnej regulacji przepływu na na króćcu gazowym kega, przydałby się regulowany zawór, 4. Przydałaby się najprostsza waga do kega, moja łazienkowa jest za mądra i nie dała rady Wnioski: Udało się Jak na APA wyszło wręcz zbyt klarownie – nie wiem jak to opisać, jak w koncernowych piwach APA, całkowity brak drobinek chmielu lekkie zmętnienie, zasysanie odbywało się z dna i nie zauważyłem, że cokolwiek się zapycha. Do lagera zastosuję 5um i powinno być dobrze. Zdjęcie piwa bezpośrednio do rozlewie przed gazowaniem sztucznym ok 5 min po nalaniu. Smaku nie oceniam na chwilę obecną. Robert87, bielok, Radi_wroc i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 W dniu 24.01.2020 o 21:39, Krzych132 napisał: Filtr został poddany ozonowaniu, ale to wydaje mi się zbędne, a następnie przepłukaniu CO2 Rozumiem, że gazowo? Dlaczego zbędne, inny sposób na dezynfekcję polecasz ? I ostatnie pytanie Czy nie pieniło się z początku za filterm? Jak u siebie zmieniam filtry sznurkowe na instalacji, to pienią wodę bardzo mocno. Chodzi mi ostatnio po głowie taki rozlew, bez dostępu powietrza zewnętrznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych132 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 W dniu 28.01.2020 o 16:19, Radi_wroc napisał: Rozumiem, że gazowo? Tak. W dniu 28.01.2020 o 16:19, Radi_wroc napisał: Dlaczego zbędne, inny sposób na dezynfekcję polecasz ? Wydaje mi się że te filtry są fabrycznie sterylne i szczelnie zapakowane więc raczej nic nie jest w stanie tam się rozwinąć. Ale oczywiście za to nie dam głowy. Mam ozonator więc dla mnie to nie problem, gdybym nie miał, lałbym bez niczego. W dniu 28.01.2020 o 16:19, Radi_wroc napisał: Czy nie pieniło się z początku za filterm? Jak u siebie zmieniam filtry sznurkowe na instalacji, to pienią wodę bardzo mocno. Też miałem takie obawy, ale nie było jakiegokolwiek pienienia, CO2 bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie/piwie w przeciwieństwie do azotu z powietrza, więc w trakcie przepływu cały CO2 zostaje wchłonięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się