Pierre Celis Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 To była doniosła rocznica. Dekadę temu w sformalizowanej postaci wystartował ruch na rzecz propagowania domowego piwowarstwa, a szerzej rzecz biorąc, na rzecz popularyzacji dobrego piwa. Wtedy wszystko wyglądało inaczej, zdecydowanie gorzej. Eurolager panoszył się na rynku, więcej browarów się zamykało niż powstawało nowych. Stowarzyszenie powstało w styczniu, ja swoją stronę mającą na celu promowanie krajowych małych browarów odpaliłem w lipcu, przeszło pół roku później uwarzone zostały piwa PINTY, od których rozpoczęła się epoka nowofalowego rzemieślniczego piwowarstwa. To nie miejsce na podsumowywanie tych dziesięciu lat. Zresztą chcę to zrobić w innej formie – wywiadu rzeki z człowiekiem od którego wszystko się zaczęło, czyli dr Andrzejem Sadownikiem. Pierwsza część opowiadająca o prapoczątkach domowego warzenia jest już nagrana. Kolejna – poruszająca początki PSPD i może spojrzenie na współczesność – jest w planach. Tymczasem spójrzmy jak wyglądało świętowanie dziesięciolecia w miejscu, w którym odbyło się zebranie założycielskie i gdzie przez wiele lat Stowarzyszenie miało siedzibę, czyli w Cieszynie i tamtejszym Browarze Zamkowym! PS. Podziękowania dla prezesa PSPD Artura Kamińskiego oraz wiceprezesa Mateusza Puśleckiego za zaproszenie! View the full article Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi