Orix Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Idąc przykladem innych piwowarów i Ja postanowilem prowadzić zapiski dotyczące moich poczynań w tym temacie. Co prawda na razie nie jest tego dużo, ale wszystko w swoim czasie. Jak napisałem w innym wątku, pierwsze piwo na ktore się zdecydowałem to Kolsch, użyłem metody zacierania. WARKA 1. Zestaw CP 06.06.2010 Słód pilzneński - 3,2 kg Słód pszeniczny - 0,8 kg Chmiel lubelski - 50g, 3,8% Alfa kwas Drożdże Safbref - S-33 Zacieranie 63°C -61°C - 60 min 73°C - 71°C - 10 min Podgrzanie - 78°C Filtracja Wysładzanie 4l+4l+5l Chmielenie 0 min - 40g lubelski 40 min - 10g lubelski 45 min - 5g irlandzki Drożdże zadane w temp. 16°C 7 dni fermentacji burzliwej 7 dni fermentacji cichej ROZLANE 20.06.2010 Do refermentacji dodano 93g glukozy (rozpuszczone w 200ml wody) na 17 litrów. OG 11,5°Blg FG 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orix Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 (edytowane) WARKA 2. Jestem w trakcie zacierania warki numer dwa - Irish Red Ale 12°Blg z zestawu CP. Słód pilzneński - 1.7kg Słód monachijski - 2.2kg Słod karmelowy jasny - 0.15kg Słód karmelowy ciemny - 0.15kg Chmiel lubelski - 20g, 3.8% alfa kwas Chmiel marynka - 20g, 8.3% Safale S-04 Zacieranie 65°C -63°C - 25 min 73°C - 71°C - 45 min 78 °C i filtracja Wysładzanie 4L + 4L + 6L + 2L Wyszło 25 L 10,5°Blg Gotowanie 60 min 0 min zadane 20 g Marynki 8,3% 50 min zadane 10g Lubelski 3,8% 50 min zadana 10g mech irlandzki. Finalnie wyszło 21 L 12,5°Blg Edytowane 29 Czerwca 2010 przez Orix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Oczywiście plusik za pierwszą zacieraną warkę, może trochę spóźniony ale jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orix Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zacieranie skonczone, przyszedł czas na filtrację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orix Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Operacja zakończona o 3 nad ranem wyszło 21 litrów 12,5°Blg. Drożdże zadane, pozostało czekać na wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orix Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Warka 2 IRA po ośmiu dniach fermentacji zeszła do 3,5°Blg , jutro przelewam na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orix Opublikowano 15 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 (edytowane) Warka nr 2 IRA zabutelkowana, wyszło 39 butelek 0,5 l i 1 butelka 0,33 l Zadano 125 g glukozy na 19,5 l Po cichej zeszła do 3 °Blg Edytowane 15 Lipca 2010 przez Orix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orix Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Pora uzupełnić zapiski i tak 27-07-2010 Warka 3 Stout 12°Blg z zestawu HB Słód Pale Ale 4 kg Słód Karmelowy Ciemny 0,2 kg Słód Palony 0,2 kg Płatki Jęczmienne Błyskawiczne 0,4 kg Chmiel Lubelski 30 g Drożdże US-05 Zacieranie Zasyp do 14 l ? 70°C 65°C ? 30 min 72°C ? miało być 30 min ale musiałem wyskoczyć na chwile z domu i przerwa się przedłużyła do 120 min 78°C ? dodanie słodu palonego Gotowanie 60 min 0 min- 15 g Lubelski 50 min ? 15 g Lubelski Do fermentacji poszło 22 litry 12 °Blg Piwo po fermentacji burzliwej i cichej zeszło do 3 °Blg Rozlane do butelek z 178 gramami suchego extraktu słodowego. 21-08-2010 Warka 4 Brown Ale 10,5 °Blg zestaw HB Słód Pilzneński 3,8 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg Słód karmelowy ciemny 0,1 kg Chmiel aromatyczny Perle 30 g Drożdże S-04 Zacieranie Zasyp do 14 litrów 70 °C 65°C ? 40 min 70°C ? 30 min Podgrzanie do 78°C i filtracja Gotowanie 60 minut 0 min ? 15 g Perle 50 min ? 15 g Perle i 10 g Mech Irlandzki Do fermentacji poszło 22 litry 11°Blg Piwo miało fermentować w temperaturze około 19 °C ale popsuła mi się lodówka i temperatur skoczyła do 22°C Ciekawe co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się