michael_scott Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 (edytowane) Cześć! W niedzielę około 18 popełniłem swoją pierwszą warkę (z brewkitu). Użyłem brewkita UK Brew - Real Ale, do tego 1kg BA Brewkit-Plus. Wszystko zrobiłem jak trzeba, wysterylizowałem fermentor itd. Uwodniłem drożdże dodane do brewkitu. Dodałem je do wody o temperaturze około 29 stopni, zostawiłem na 15 minut, potem zamieszałem wysterylizowaną łyżeczką i zostawiłem na kolejne 15. Drożdże nie były w super kondycji, piany nie było, ale żyły, bo widać było unoszące się bąbelki. Dodałem drożdże do brzeczki i odstawiłem fermentor do piwnicy, gdzie temperatura wynosiła około 17 stopni. Brzeczka w fermentorze mogła mieć około 25 (tak, wiem, że za słabo ją schłodziłem). Po 24 godzinach drożdże nie ruszyły. Przeniosłem wczoraj(poniedziałek) około 16 fermentor w cieplejsze miejsce (około 21 stopni) i zostawiłem jeszcze do dziś do rana. Ponieważ rano nadal nic nie ruszyło(sprawdziłem ekstrakt, bez zmian 10,5 blg), to uwodniłem nowe drożdże (US-05). Otworzyłem fermentor, żeby je zadać i zobaczyłem coś takiego jak na zdjęciu. Nie wiem czy to infekcja, czy nie, ale dla pewności piszę, żeby ktoś doświadczony ocenił. Drożdże były rozrobione, więc i tak je dodałem. Pytanie tylko, czy piwo nie pójdzie w kanał? Edytowane 11 Lutego 2020 przez Michaś12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Mało widziałem w życiu infekcji ale to wygląda jakby rozpoczynała się właściwa fermentacja. Lag trwający 36 godzin zdarza się jak drożdży dasz za mało/są w złej kondycji. Jakie dałeś drożdże za pierwszym razem i ile ich było? Michaś nie grzeb w fermentorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michael_scott Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Za pierwszym razem dałem drożdże z zestawu do brewkita. Jakieś no-name. Było ich chyba z 10g. Fermentora nie otwieram, tylko teraz to zrobiłem, żeby zadać nowe drożdże. Próbkę do zmierzenia blg pobierałem przez kranik, który wcześniej zdezynfekowałem Desprejem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Wiem, że to trudne przy swoim pierwszym piwie, ale zostaw fermentor na 10 dni. Póki co nie ma powodów do obaw, różne drożdże w różnym tempie zabierają się do pracy i dłuższy lag niekoniecznie musi oznaczać coś złego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Na zdjęciu widać oznaki rozpoczynającej się fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michael_scott Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Dzięki za odpowiedzi, uspokoiliście mnie trochę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się