baribal777 Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 (edytowane) Cześć! Mam trochę słodów w magazynku, chciałbym uwarzyć piwo i poza chmielem na zimno po raz pierwszy użyć jakichś dodatków... na pewno spróbowałbym się z mango, ale nie tylko... Tutaj moje pierwsze pytanie - czy ktoś ma doświadczenia z płatkami kokosowymi i IPA? Ogólny zamysł przedstawia się tak (warka ok 22l) : 3 kg pale ale 1 kg pilzneński 0.5 kg monachijski 0.5 kg pszeniczny 0.5 kg płatki owsiane 0.5 kg płatki ryżowe Na cichą chciałem dodać ok 1.5 kg pulpy z mango. Do głowy przyszły mi też płatki kokosowe bo jakiś czas temu w sklepie trafiłem bardzo aromatyczne. Wiem, że ich dodatek może popsuć pianę jednak jestem ciekawy efektu. Co do chmieli - mam sporo warriora, którego chciałem wykorzystać do chmielenia na goryczkę. Na aromat citra i mosaic. Czy to może się udać? Edytowane 18 Lutego 2020 przez baribal777 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 30 minut temu, baribal777 napisał: Czy to może się udać? Może. W sumie to nie wiem do końca o co pytasz. Zasyp może być. Chmielenie warrior/citra/mosaic może być. Pulpa mango spoko, tylko kupuj taką bez cukru najlepiej z odmiany alphonso. Płatki kokosowe w IPA to kwestia gustu, jak lubisz takie rzeczy to czemu nie. Uprażyć, odtłuścić, wpakować na cichą i już. baribal777 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baribal777 Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Odnośnie pulpy z mango to już właśnie się naczytałem tutaj jaką kupować a jaką omijać. Głównie pytam o zasyp i ilość dodatków... nie chciałbym przesadzić. 1.5 kg mango to chyba rozsądna ilość - wnioskuję po wypowiedziach i przepisach Co do płatków kokosowych, tutaj nie sprecyzowałem - myślałem o 400 gramach. Chciałbym żeby ten kokos był wyczuwalny. Chciałem je uprażyć i siupnąć do fermentora.... a jak je odtłuścić najlepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Ja kokosa używałem raz i dawałem 0.5kg wiórków na 20 litrów i ta ilość mi pasowała, wyraźnie wyczuwalna ale nie przegięta. Przypuszczam, że dla takiego samego efektu płatków trzeba dać więcej niż wiórków, bo mają mniejsza powierzchnię kontaktu, ale może niech jeszcze podpowie Ci ktoś, kto faktycznie ich używał. Odtłuszczałem wsadzając je między kilka warstw ręcznika papierowego i wyciskając i tak kilkukrotnie aż ręczniki były prawie suche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się