bnp Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Jako, że moje ostatnie 5 warek wykazywało większą lub mniejsza infekcję wykonałem posiew 2 piw (podłoże to ekstrakt słodowy jasny na agarze) Mikrobiologiem nie jestem ale nim nie trzeba być by stwierdzić, że tu coś nie tak. Na szalkach Petriego widać piękne kolonie drożdży ale między nimi jeszcze coś wyrosło. Na szalce prawej prócz drożdży widać jeszcze jedną kolonię "czegoś". Na lewej, nie wiem czy dobrze interpretuję widać te same okrągłe skupiska + dodatkowo jeszcze 3 badziewie. jeżeli ktoś może określić co to jest to by było łatwiej z tym czymś walczyć. Nie mam pojęcia gdzie robię błąd, czy badziewie lata w powietrzu , czy me środki sterylizacji są mało skuteczne :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Proszę, proszę ale ładnie posiałeś... Wrzuc jakieś zdjęcia w "makro" bo średnio widac to "coś". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danko Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 To chyba pleśń. Kiedy łapałem drożdże z powietrza to też wyrosły mi take plamy. Po dwóch dniach w ciepłym pomieszczeniu wybujały tak że nie miałem wątpliwości z czym mam przyjemność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 (edytowane) zobaczymy za 2 doby co to jeszcze wyjdzie mam jeszcze pytanko do mikrobiologów lub znających się w temacie znacie jakiś inhibitor drożdży ? dodany do podłoża wstrzymałby rozwój drożdży a wyrosły by jedynie bakterie. myślę o np dodaniu preparatu na grzybicę stup tylko czy taki preparat nie zabije też bakterii ? @danko jakie miałeś podłoże ? Edytowane 1 Lipca 2010 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Bnp, do inhibowania drożdży używa się aktidionu, w małym stężeniu powoduje zanik wzrostu drożdży piwowarskich, w większym wszystkich. Wydaje mi się że trochę za dużo naniosłeś na te szalki, przed posiewem powinieneś trochę to bardziej rozcieńczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danko Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 @dankojakie miałeś podłoże ? Podłoże agarowe na brzeczce o pH 4,5. bez dodatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 @wsaczuk nie wiedziałem, następnym razem naniosę mniej próbki. to co, widzicie tu bakterie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 otóż tak, możesz zrobić jeszcze 1 prosty test: jeśli masz KOH to zrób 5% roztwór, dodaj do niego trochę piwa/drożdży i pomieszaj sterylnym pręcikiem co jakiś czas go podnosząc. Jeśli tworzą się śluzowate nitki, wskazuje to na obecność bakterii gram ujemnych. jest jeszcze test na katalazę, polegający na dodaniu wody utlenionej i zobaczeniu czy się pieni, ale nie mogę znaleźć jakie mikroorganizmy dają pozytywny wynik. Możesz spróbować jak się nie zapieni to dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykasz Opublikowano 3 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2010 bakterie gram ujemne to w kontekscie piwowarstwa jakie konkretnie. wybacz słabo znam zagadnienia mikrobiologii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2010 oto tabela z najpopularniejszymi bakteriami w piwowarstwie i danymi o nich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się