zgoda Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Po eksperymencie z zacieraniem wielozbożowego (zanosi się, że będzie tfu tfu udany), chcę sobie zmajstrować a'la grodzisza. Ale kilka pytań mam względem procesu i samego stylu: * jak bardzo ma on być klarowny? jak koelsch czy może być mniej? polecacie klarowanie żelatyną? * będę go fermentował drożdżami płynnymi Wyeast do koelscha, temperatura jak dla koelscha czy wyższa, jak dla normalnych górniaków? * jak bardzo ma być nagazowany? * ile czasu potrzebuje na dojrzewanie w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 * jak bardzo ma on być klarowny? jak koelsch czy może być mniej? polecacie klarowanie żelatyną? * będę go fermentował drożdżami płynnymi Wyeast do koelscha, temperatura jak dla koelscha czy wyższa, jak dla normalnych górniaków? * jak bardzo ma być nagazowany? * ile czasu potrzebuje na dojrzewanie w butelkach? ad1 nie wiem jak kolesch , ale Grodzisz ma być klarowny ad2 raczej jak kolescha ad 3 raczej mocno (polski szampan ) ad4 w konkursie na podium stawały piwa rozlewane 2-3 tygodnie przed , a bywały i rozlewane rok wcześniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Koelsch ma być kristall-klar, z tego wynika że grodzisz też. Sklaruję go żelatyną na wszelki wypadek. Dziękuję za rozwianie niejasności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 (edytowane) Po eksperymencie z zacieraniem wielozbożowego (zanosi się, że będzie tfu tfu udany), chcę sobie zmajstrować a'la grodzisza. Ale kilka pytań mam względem procesu i samego stylu: * jak bardzo ma on być klarowny? jak koelsch czy może być mniej? polecacie klarowanie żelatyną? * będę go fermentował drożdżami płynnymi Wyeast do koelscha, temperatura jak dla koelscha czy wyższa, jak dla normalnych górniaków? * jak bardzo ma być nagazowany? * ile czasu potrzebuje na dojrzewanie w butelkach? ma być klarowny ale z zasady klaruje się naturalnie żelatyny czy innych środków można użyć. temperatura wg zakresu drożdży nagazowanie mocne można by przegazowane piwo nie jest w tym przypadku specjalnie wadą. pijalny jest już po kilku tygodniach /podobnie jak inne pszeniczne/ oryginał leżakował ok 3 miesięcy edit anteks wyprzedził mnie trochę, co za zgodność Edytowane 1 Lipca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 anteks wyprzedził mnie trochę, co za zgodność Bo takich dwóch jak nas trzech to nie ma ani jednego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Przypadkiem tak się złożyło, że w czwartek również warzę Grodzisza. A w najbliższym czasie wyślę mój przepis na piwko miodowe bursztynowe, które wg mnie (i nie tylko mnie) wyszło rewelacyjne. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się