Skocz do zawartości

Wszystko o grodziszu (a'la)


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

Po eksperymencie z zacieraniem wielozbożowego (zanosi się, że będzie tfu tfu udany), chcę sobie zmajstrować a'la grodzisza. Ale kilka pytań mam względem procesu i samego stylu:

 

* jak bardzo ma on być klarowny? jak koelsch czy może być mniej? polecacie klarowanie żelatyną?

* będę go fermentował drożdżami płynnymi Wyeast do koelscha, temperatura jak dla koelscha czy wyższa, jak dla normalnych górniaków?

* jak bardzo ma być nagazowany?

* ile czasu potrzebuje na dojrzewanie w butelkach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

* jak bardzo ma on być klarowny? jak koelsch czy może być mniej? polecacie klarowanie żelatyną?

* będę go fermentował drożdżami płynnymi Wyeast do koelscha, temperatura jak dla koelscha czy wyższa, jak dla normalnych górniaków?

* jak bardzo ma być nagazowany?

* ile czasu potrzebuje na dojrzewanie w butelkach?

ad1 nie wiem jak kolesch , ale Grodzisz ma być klarowny

ad2 raczej jak kolescha

ad 3 raczej mocno (polski szampan )

ad4 w konkursie na podium stawały piwa rozlewane 2-3 tygodnie przed , a bywały i rozlewane rok wcześniej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po eksperymencie z zacieraniem wielozbożowego (zanosi się, że będzie tfu tfu udany), chcę sobie zmajstrować a'la grodzisza. Ale kilka pytań mam względem procesu i samego stylu:

 

* jak bardzo ma on być klarowny? jak koelsch czy może być mniej? polecacie klarowanie żelatyną?

* będę go fermentował drożdżami płynnymi Wyeast do koelscha, temperatura jak dla koelscha czy wyższa, jak dla normalnych górniaków?

* jak bardzo ma być nagazowany?

* ile czasu potrzebuje na dojrzewanie w butelkach?

ma być klarowny ale z zasady klaruje się naturalnie żelatyny czy innych środków można użyć.

temperatura wg zakresu drożdży

nagazowanie mocne można by przegazowane piwo nie jest w tym przypadku specjalnie wadą.

pijalny jest już po kilku tygodniach /podobnie jak inne pszeniczne/ oryginał leżakował ok 3 miesięcy

 

edit

 

anteks wyprzedził mnie trochę, co za zgodność :monster:

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przypadkiem tak się złożyło, że w czwartek również warzę Grodzisza. A w najbliższym czasie wyślę mój przepis na piwko miodowe bursztynowe, które wg mnie (i nie tylko mnie) wyszło rewelacyjne. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.