Jump to content

Wszystko o grodziszu (a'la)


Recommended Posts

Po eksperymencie z zacieraniem wielozbożowego (zanosi się, że będzie tfu tfu udany), chcę sobie zmajstrować a'la grodzisza. Ale kilka pytań mam względem procesu i samego stylu:

 

* jak bardzo ma on być klarowny? jak koelsch czy może być mniej? polecacie klarowanie żelatyną?

* będę go fermentował drożdżami płynnymi Wyeast do koelscha, temperatura jak dla koelscha czy wyższa, jak dla normalnych górniaków?

* jak bardzo ma być nagazowany?

* ile czasu potrzebuje na dojrzewanie w butelkach?

Link to comment
Share on other sites

* jak bardzo ma on być klarowny? jak koelsch czy może być mniej? polecacie klarowanie żelatyną?

* będę go fermentował drożdżami płynnymi Wyeast do koelscha, temperatura jak dla koelscha czy wyższa, jak dla normalnych górniaków?

* jak bardzo ma być nagazowany?

* ile czasu potrzebuje na dojrzewanie w butelkach?

ad1 nie wiem jak kolesch , ale Grodzisz ma być klarowny

ad2 raczej jak kolescha

ad 3 raczej mocno (polski szampan )

ad4 w konkursie na podium stawały piwa rozlewane 2-3 tygodnie przed , a bywały i rozlewane rok wcześniej

Link to comment
Share on other sites

Po eksperymencie z zacieraniem wielozbożowego (zanosi się, że będzie tfu tfu udany), chcę sobie zmajstrować a'la grodzisza. Ale kilka pytań mam względem procesu i samego stylu:

 

* jak bardzo ma on być klarowny? jak koelsch czy może być mniej? polecacie klarowanie żelatyną?

* będę go fermentował drożdżami płynnymi Wyeast do koelscha, temperatura jak dla koelscha czy wyższa, jak dla normalnych górniaków?

* jak bardzo ma być nagazowany?

* ile czasu potrzebuje na dojrzewanie w butelkach?

ma być klarowny ale z zasady klaruje się naturalnie żelatyny czy innych środków można użyć.

temperatura wg zakresu drożdży

nagazowanie mocne można by przegazowane piwo nie jest w tym przypadku specjalnie wadą.

pijalny jest już po kilku tygodniach /podobnie jak inne pszeniczne/ oryginał leżakował ok 3 miesięcy

 

edit

 

anteks wyprzedził mnie trochę, co za zgodność :monster:

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

Przypadkiem tak się złożyło, że w czwartek również warzę Grodzisza. A w najbliższym czasie wyślę mój przepis na piwko miodowe bursztynowe, które wg mnie (i nie tylko mnie) wyszło rewelacyjne. Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.