Tomasz Mielewczyk Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 (edytowane) Witam zakupiłem zestaw do warzenia piwa z brew kitem, european lager z coopersa, jest to moja pierwsza warka. Cukier zastępuje płynnym ekstraktem slodowym, jednak mam pytanie co do drożdży. Na paczce z drozdzami obok daty widnieje literka P. Wyczytałem, że to drożdże dolnej fermentacji, gdzie na puszczę pisze temperatura fermentacji powinna wynosić 18-25 stopni. Robić zgodnie z instrukcją czy fermentowac w niskiej temperaturze? Pozdrawiam Edytowane 28 Lutego 2020 przez Tomasz Mielewczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 W niskiej temperaturzeWysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Tomasz Mielewczyk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Najlepiej chyba wyrzucić te drożdże, kupić jakieś uczciwe dolnej fermentacji (sprawdź ile ich potrzeba, może i 20g), i fermentujesz w 9-13 stopniach. Wtedy masz szanse na prawdziwego lagera. Producenci brewkitów często dają do lagera drożdże górnej fermentacji. Tak powstałe piwo może być nawet pijalne, ale nie jest to lager.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Tomasz Mielewczyk i Robert87 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się