Juniorek Opublikowano 14 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Cześć, prezentuje wam recepturę na Porter Bałtycki. Uwarzone według niej piwo daje nam bardzo gładkie czekoladowo kawowe nuty z niewielka nuta paloności która kontruje się ze słowami karmelowymi. Porter po leżakowaniu daje efekt czekoladę z nuta szlachetnej śliwki. Nie jest to jeszcze mocno odlezakowane piwo wiec dużo nie mogę się wypowiedzieć, lecz zachęcam do wykonania jej i podzielanie aie efektem Tym bardziej ze dział receptur na nasz piwowarski skarb Polski jest niestety dość biedny. Piwo nie osiągnęło jeszcze nic w konkursach, jednak w grudniu napewno pojawi się metryczka odnośnie profesjonalnej oceny tego trunku. Zasyp na 20l: Pilzneński (Viking Malt)3 kg ‚ Wiedeński (Weyermann) 3kg Monachijski I (Viking Malt) 3kg Caramunich II (Weyermann) 0.20kg Karmelowy 300 (Viking Malt) 0.50kg karmelowy 600 (Viking Malt) 0.50kg Carafa Special II (Weyermann) 0.20kg Czekoladowy* (Fawcett) 0.30kg Barwiący** (Viking Malt) 0.10kg Zacieranie ( W moim przypadku dodatkowe 10g kredy przed zasypem słodów) 56-Zasyp 52-10 minut 62-25 minut 72- 35 minut (* dodanie słodu czekoladowego na ostatnie 25min) 78- filtracja (** dodanie słodU barwiącego, który wcześniej zabarwił wodę do wysladzania) Wysladzanie 15l (zacieralem w stosunku 1:2.2) woda o temperaturze 78* która wcześniej przez cały proces zacierania została moczona ze słodem barwiącym umieszczonym w pończosze). pH wody do wysładzania zbite kwasem fosforowym do 5.5 gotowanie 25l brzeczki 120min Chmielenie: Sybilla 6.5% AA- 40g 60min Lubelski 3.5% AA- 35g 10min Drożdże: W 34/70 gęstwa 500ml. Uzyskane 20l brzeczki o ekstrakcie 22BLG schłodzone wymiennikiem do 15* następnie wstawione do lodówki i Zbita temperatura do 9*. Solidne napowietrzanie i zadanie gęstwy, start w nie całe 20h. Fermentacja burzliwa 9-10* przez 5 tygodni, następnie cicha fermentacja 6tygodni s tej samej temperaturze. Butelkowanie z udziałem 4g/1l glukozy. Lezakowny po rozlewie pierwszy tydzień w okolo 15* następnie temperatura się waha w okolicy 4-6* i tak będzie leżakować możliwie jak najdłużej. Dziekuje za przeczytanie wszystkiego, czekam na odważnych którzy spróbują to powtórzyć i opiszą uzyskane efekty, oraz na tych którzy wprowadza zmiany na lepsze i się nimi pochwałą. Ps. Uwarzylem 12.03.20r. powtórkę z ta różnica zmieniając słód caramunich na coffe light, nie oczekuje szczególnej zmiany jednak opisze co z tego wyjdzie po fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Mała aktualizacja, Porter po 8 miesiącach leżakowania trafił na Pomorski konkurs piw domowych zdobywając brązowy medal zdobywając 35 1/3 punktow vmario i marek- 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się