Skocz do zawartości

Polska IPA z grejpfrutem 15°


Bartpianista

Rekomendowane odpowiedzi

Uszanowanie,

 

właśnie przelałem na cichą 20 litrową ipk'ę o następującym zasypie:


Słody:

  • Pale Ale 4,5 kg
  • Pszeniczny jasny 0,5 kg
  • Monachijski I 0,5 kg
  • płatki owsiane 0,3 kg

Chmiele:

  • Goryczka: Marynka 20 g - 60 min; Lubelski 20 g - 60 min
  • Aromat: Oktawia 20 g - 10 min; Sybilla 10 g - 10 min; Marynka 10 g - 10 min
  • Whirpool: Oktawia 10 g, Sybilla 10 g

Drożdże: S-04

Piwko ładnie odfermentowało z 15° do 2°. Na cichą planuję dodać Oktawię, Sybillę i Marynkę. Nie wiem dokładnie ile mi ich zostało dlatego ilość dostosuję przy wsypywaniu. Jednakże zrodziło się pytanie odnośnie dodatku jakiegoś cytrusa. Mam akurat w domu grejpfruty. Lubię instensywnie chmielone piwa z dodatkiem tego owocu. Wiem, że polskie chmiele nie są wybitnie cytrusowe, ale zapach Oktawii czy Sybilli przy otwarciu zrobił na mnie mega wrażenie. Jeśli sądzicie, że owoce nie zepsują tego piwa, to moje pytanie jest następujące: ile i jak? Zest? Sok? Czy zest dodawać świeży czy wysuszyć? Czy oddzielić miąższ od soku, czy mogę to zrobić przy oddzielaniu osadu przed butelkowaniem (robię to za pomocą Hop Spider'a)? No i czy ten sok wymaga jakiegoś przygotowania przed zadaniem? 

 

Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę dużo zdrowia w związku z tą męczącą już chyba wszystkich pandemią...

Edytowane przez Bartpianista
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.