Bartpianista Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) Uszanowanie, właśnie przelałem na cichą 20 litrową ipk'ę o następującym zasypie: Słody: Pale Ale 4,5 kg Pszeniczny jasny 0,5 kg Monachijski I 0,5 kg płatki owsiane 0,3 kg Chmiele: Goryczka: Marynka 20 g - 60 min; Lubelski 20 g - 60 min Aromat: Oktawia 20 g - 10 min; Sybilla 10 g - 10 min; Marynka 10 g - 10 min Whirpool: Oktawia 10 g, Sybilla 10 g Drożdże: S-04 Piwko ładnie odfermentowało z 15° do 2°. Na cichą planuję dodać Oktawię, Sybillę i Marynkę. Nie wiem dokładnie ile mi ich zostało dlatego ilość dostosuję przy wsypywaniu. Jednakże zrodziło się pytanie odnośnie dodatku jakiegoś cytrusa. Mam akurat w domu grejpfruty. Lubię instensywnie chmielone piwa z dodatkiem tego owocu. Wiem, że polskie chmiele nie są wybitnie cytrusowe, ale zapach Oktawii czy Sybilli przy otwarciu zrobił na mnie mega wrażenie. Jeśli sądzicie, że owoce nie zepsują tego piwa, to moje pytanie jest następujące: ile i jak? Zest? Sok? Czy zest dodawać świeży czy wysuszyć? Czy oddzielić miąższ od soku, czy mogę to zrobić przy oddzielaniu osadu przed butelkowaniem (robię to za pomocą Hop Spider'a)? No i czy ten sok wymaga jakiegoś przygotowania przed zadaniem? Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę dużo zdrowia w związku z tą męczącą już chyba wszystkich pandemią... Edytowane 16 Marca 2020 przez Bartpianista Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Ja dodawałbym zest, może fajne piwo wyjść. Natomiast jak chce trochę informacji o dodawaniu owoców do piwa to przesłuchaj sobie podcast Alchemii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się