klisz Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Witam Zrobiłem swojego pierwszego brewkita z zestawu WESowego. Wszystko było pięknie. Drożdże wystartowały następnego dnia i pracowały cudownie. Jednak po dwóch dniach musiałem z przyczyn służbowych wyjechać na ponad tydzień. W sumie piwo w fermentatorze stało 9 dni. Temperatura stała w pomieszczeniu 20°C więc pewnie burzliwa skończyła się już jakiś czas temu. Dziś dali mi znać, że piwko pachnie jakoś tak dziwnie a na powierzchni pojawiły się jakieś białe pływające plamy. Do domu wracam dopiero jutro rano więc mam pytanie. Czy tak długa burzliwa mogła spowodować popsucie się piwa? Czy przelewać w ogóle na cichą aby piwo choć trochę się teraz wyklarowało czy od razu do butelek? A może w kanał?? Się ciśnie normalnie na usta: jak Ci praca przeszkadza w robieniu piwa to rzuć pracę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Wróć do domu, posmakuj, przelej na cichą. Jeżeli piwo jest popsute to nie przez długą burzliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 (edytowane) Możesz trzymać w fermentacji burzliwej przez kilka tygodni bez problemów, piwo będzie nawet tego powodu smaczniejsze. Ja zwykle trzymam w burzliwej przez miesiąc+. Dziś dali mi znać, że piwko pachnie jakoś tak dziwnie a na powierzchni pojawiły się jakieś białe pływające plamy. Mam nadzieję, że używasz fermentacji zamkniętej a nie otwartej? Jeżeli otwarta, to poproś rodzinę, żeby ten fermentor czymś przykryli. Edytowane 7 Lipca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Sprawdziłem. W sensie oceniłem zapachowo i oczywiście smakowo Mniam. Przelałem na cichą. Oczywiście fermentacja zamknięta. Kazałem im delikatnie zajrzeć do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się