klisz Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Witam Zrobiłem swojego pierwszego brewkita z zestawu WESowego. Wszystko było pięknie. Drożdże wystartowały następnego dnia i pracowały cudownie. Jednak po dwóch dniach musiałem z przyczyn służbowych wyjechać na ponad tydzień. W sumie piwo w fermentatorze stało 9 dni. Temperatura stała w pomieszczeniu 20°C więc pewnie burzliwa skończyła się już jakiś czas temu. Dziś dali mi znać, że piwko pachnie jakoś tak dziwnie a na powierzchni pojawiły się jakieś białe pływające plamy. Do domu wracam dopiero jutro rano więc mam pytanie. Czy tak długa burzliwa mogła spowodować popsucie się piwa? Czy przelewać w ogóle na cichą aby piwo choć trochę się teraz wyklarowało czy od razu do butelek? A może w kanał?? Się ciśnie normalnie na usta: jak Ci praca przeszkadza w robieniu piwa to rzuć pracę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Wróć do domu, posmakuj, przelej na cichą. Jeżeli piwo jest popsute to nie przez długą burzliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 (edytowane) Możesz trzymać w fermentacji burzliwej przez kilka tygodni bez problemów, piwo będzie nawet tego powodu smaczniejsze. Ja zwykle trzymam w burzliwej przez miesiąc+. Dziś dali mi znać, że piwko pachnie jakoś tak dziwnie a na powierzchni pojawiły się jakieś białe pływające plamy. Mam nadzieję, że używasz fermentacji zamkniętej a nie otwartej? Jeżeli otwarta, to poproś rodzinę, żeby ten fermentor czymś przykryli. Edytowane 7 Lipca 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Sprawdziłem. W sensie oceniłem zapachowo i oczywiście smakowo Mniam. Przelałem na cichą. Oczywiście fermentacja zamknięta. Kazałem im delikatnie zajrzeć do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi